avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Proces divort cu minori - avocat din oficiu pentru ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Proces divort cu minori - avocat din oficiu pentru parat

Buna seara,

Am facut o cerere de divort, din culpa exclusiva a paratului.
Sotul nu se prezinta la termene (2, pana in prezent), nici macar nu stiu daca mai este in tara, nu am mai vorbit cu el din august anul trecut. Citatiile sunt trimise la adresa socrilor. La ultimul termen mi s-a pus in vedere sa-l citez intr-un ziar central si aleatoriu i s-a ales un avocat din oficiu, care sa apere intersele paratului si pe care sa-l platesc eu, cu 100 lei.
Eu nu mi-am permis un avocat din motive financiare, mi se pare stupid sa-i platesc lui un avocat, in conditiile in care el nu a mai trimis un ban copilului din iunie (200ron) si cheltuielile de judecata si pensie alimentara ceruta nu le voi vedea vreodata. Sunt obligata sa-i platesc avocatul?

Apoi, am cerut sa pastrez numele sotului, daca el nu se prezinta la proces sa dea acceptul voi putea pastra numele lui?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cris1971 , utilizator 09:33, 24 Februarie 2018
Paratul nu s-a prezentat la nici un termen. Nu am putut afla domiciliul actual al paratului, va fi citat intr-un ziar central pentru urmatorul termen. Cred ca de asta i-a numit un avocat din oficiu. In cererea de divort eu am mentionat ca vreau sa pastrez numele sotului (il voi putea pastra fara acceptul lui?) si custodia exclusiva a minorului. Poate din aceste cauze s-a numit avocat din oficiu.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, este posibil ca acesta sa fie motivul pentru care s-a desemnat avocat din oficiu.
Este un proces in care se va examina si interesul superior al minorului si avocatul il poate apara pe tata insa ii va fi foarte greu intrucat nu cunoaste nimic despre caz ca sa il poata apara.
Pentru a formula aparari in fapt trebuie sa cunosti situatia de fapt.
Probabil ca avocatul va face numai aparari in drept.
Nu cred ca veti avea probleme deosebite desi pe de-o parte dvs. mergeti fara avocat si nu o sa intelegeti textele de lege invocate in apararea paratului ceea ce v-ar putea genera anumite probleme.
Pe situatia de fapt nu cred ca va putea sa va contrazica deoarece nu cunoaste nimic bun despre tatal copilului...
Cunoaste doar ce ati scris dvs. si nu cred ca l-ati vorbit de bine...
Ultima modificare: Joi, 27 Februarie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Curatorul special se va putea pronunta privitor la concluziile anchetei sociale ce va fi efectuata in cauza, precum si cu privire la toate probele din dosar.
Ultima modificare: Joi, 27 Februarie 2014
Adrian ALBU, Avocat
AVLIL a scris:

Nu inteleg, care e temeiul instantei, in ce baza l-a numit?


Art. 167 C.pr.civ. Citarea prin publicitate
(3) Odată cu încuviinţarea citării prin publicitate, instanţa va numi un curator dintre avocaţii baroului, potrivit art. 58, care va fi citat la dezbateri pentru reprezentarea intereselor pârâtului.

Art 48 OUG 80/2013
(1) Avansarea remuneratiei curatorului special numit de instanta in conditiile art. 58 si 167 din Codul de procedura civila este in sarcina persoanei ale carei interese sunt ocrotite prin numirea curatorului.
(2) Instanta poate stabili, prin incheierea prevazuta de art. 58 alin. (4) din Codul de procedura civila, ca avansarea remuneratiei curatorului sa se faca de cealalta parte, cand o asemenea masura este in interesul continuarii procesului.
(3) Sumele avansate cu titlu de remuneratie a curatorului special se includ in cheltuielile de judecata si vor fi puse in sarcina partii care pierde procesul.


La unele barouri, curatorul nu preia cauza decât după plata unui avans (cei 100 de lei sunt avansul acordat de instanță pentru onorariu curator special).

În aceste condiții, dacă pârâtul se poate cita doar prin publicitate, se apreciază (destul de forțat după părerea mea), că acel curator se numește în interesul reclamantului (pt că acesta a introdus acțiunea și are interes să i se rezolve problema), avansarea sumei respective fiind pusă în sarcina acestuia.

Soluția este procedurală, dar după părerea mea este destul de inechitabilă în anumite situații pentru reclamant.

Ar trebui ca acel avans să fie supărtat din fondurile MJ, sau onorariul să se solicite doar la sfârșit de către curator.

Dacă aceste variante nu sunt posibile mai rămâne cea care dispus în cauză.
Art. 167. Noul cod de procedura civila

(3) Odată cu încuviinţarea citării prin publicitate, instanţa va numi un curator dintre avocaţii baroului, potrivit art. 58, care va fi citat la dezbateri pentru reprezentarea intereselor pârâtului.

Edit
A! Gand la gand ...Am postat simultan cu dvs. Patrik_

Acum postarea mea pare inutila :)
Oricum, ceea ce ar fi de retinut de catre utilizatorii care urmaresc aceasta postare, este faptul ca nu vorbim in acest caz de un "avocat din oficiu" pentru paratul care nu se prezinta. E treaba paratului in ce fotoliu leneveste in vreme ce se desfasoara procesul sau. Problema in speta este aceea ca nu se cunoaste locul unde se afla (In Romania pe stanga ori in lume pe drepata) si unde ar putea fi citat paratul.
In aceste conditii, odata cu incuviintarea citarii prin publicitate, instanta trebuie sa numeasca si un curator (asa zice procedura).
Acest curator nu este o persoana luata de pe drum, ci dintre avocatii baroului. Din aceasta pricina, s-ar putea crea impresia gresita a numirii unui avocat din oficiu pentru parat. Nici vorba!
Ultima modificare: Vineri, 28 Februarie 2014
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Numire curator special in actiune in pretentii girbeaionicavioleta girbeaionicavioleta Avem pe rol o actiune in pretentii privind recuperarea unor sume de bani. . Parata nu se prezinta si nu s-a indeplinit nici procedura de citare. Am primit la ... (vezi toată discuția)
Avocatul din oficiu cine il plătește? ContSters459739 ContSters459739 Buna seara as vrea sa va intreb intr.un proces cand cealalta parte nu se prezintă avocatul din oficiu pus de tribunal , cine trebuie sa il plateasca ?Va ... (vezi toată discuția)
Divort didisidodo didisidodo Doresc sa ma informez cum pot sa divortez in conditiile in care sotul este plecat din tara, nu este interesat de problema divortului si suntem despartiti de ... (vezi toată discuția)