MarianBratu a scris:
Se spune clar in lege ca interesul reprezentant de curator este al paratului dar numirea lui se face pentru a ocroti interesul reclamantului? Nu aveti idee cata greata imi provoaca o astfel de interpretare.
Interesul reclamantului este de a se finaliza procesul, deoarece el este acela care a făcut cererea de chemare în judecată.
Deci el este acela care are o problemă pe care vrea să o rezolve în justiție (problemă pe care, după apreciarea lui nu poate fi rezolvată pe altă cale).
Dacă părâtul nu este citat, procesul nu poate avea loc. Pentru a fi citat trebuie numit acel curator special. Deci, dacă nu se numlte curatorul special, pârâtul nu poate fi citat, procesul nu poate avea loc și astfel este prejudiciat reclamantul.
Aceasta este interpretarea conform căreia este în interesul reclamantului de fi numit un curator special pentru citarea pârâtului.
Reclamantul poate evita numirea curatorului dacă furnizează instanței adresa unde ar putea fi citat pârâtul, astfel evitântu-se citarea prin publicitate. Dacă reclamantul nu poata furniza adresa unde ar putea fi citat pârâtul, ce posibilitate ar avea instanța de a cita pârâtul?
Pe de altă parte, onorariul respectiv este doar avansat de către reclamant, ceea ce înseamnă că acei bani se vor recupera odată cu celelalte cheltuieli de judecată, dacă va câștiga procesul.
În procesul civil în primul rând responsabilitatea este a reclamantului. Reclamantul este cel care are inițiativa în procesul civil, iar în această calitate trebuie să-și asume anumite responsabilități, inclusiv pe aceea de a indica adresa și datele de identificare a pârâtului. Legiuitorul a prevăzut că în cazurile în care reclamantul nu este în stare să furnizeze adresa pârâtului, se va numi un curator special pentru a se putea îndeplini procedura de citare a acestuia prin publicitate. Pentru a evita aceasta, reclamantul nu trebuie să facă mare lucru. Trebuie doar să afle adresa pârâtului.
Poate dacă veți vedea lucrurile și din acest punct de vedere vă va mai trece puțin greața ;)