avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Proces divort cu minori - avocat din oficiu pentru ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Proces divort cu minori - avocat din oficiu pentru parat

Buna seara,

Am facut o cerere de divort, din culpa exclusiva a paratului.
Sotul nu se prezinta la termene (2, pana in prezent), nici macar nu stiu daca mai este in tara, nu am mai vorbit cu el din august anul trecut. Citatiile sunt trimise la adresa socrilor. La ultimul termen mi s-a pus in vedere sa-l citez intr-un ziar central si aleatoriu i s-a ales un avocat din oficiu, care sa apere intersele paratului si pe care sa-l platesc eu, cu 100 lei.
Eu nu mi-am permis un avocat din motive financiare, mi se pare stupid sa-i platesc lui un avocat, in conditiile in care el nu a mai trimis un ban copilului din iunie (200ron) si cheltuielile de judecata si pensie alimentara ceruta nu le voi vedea vreodata. Sunt obligata sa-i platesc avocatul?

Apoi, am cerut sa pastrez numele sotului, daca el nu se prezinta la proces sa dea acceptul voi putea pastra numele lui?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cris1971 , utilizator 09:33, 24 Februarie 2018
Imi spuneti, va rog, citarea prin afisarea la usa instantei tot eu trebuie sa o fac?

Ultima modificare: Vineri, 28 Februarie 2014
ayleena, utilizator
Patrick_ a scris:

Art. 167 C.pr.civ. Citarea prin publicitate
(3) Odată cu încuviinţarea citării prin publicitate, instanţa va numi un curator dintre avocaţii baroului, potrivit art. 58, care va fi citat la dezbateri pentru reprezentarea intereselor pârâtului.

Art 48 OUG 80/2013
(1) Avansarea remuneratiei curatorului special numit de instanta in conditiile art. 58 si 167 din Codul de procedura civila este in sarcina persoanei ale carei interese sunt ocrotite prin numirea curatorului.

În aceste condiții, dacă pârâtul se poate cita doar prin publicitate, se apreciază (destul de forțat după părerea mea), că acel curator se numește în interesul reclamantului (pt că acesta a introdus acțiunea și are interes să i se rezolve problema), avansarea sumei respective fiind pusă în sarcina acestuia.

Nu sunt avocat dar daca este adevarat ce sustineti dumneavoastra ceva nu este in regula absolut deloc.

Se spune clar in lege ca interesul reprezentant de curator este al paratului dar numirea lui se face pentru a ocroti interesul reclamantului? Nu aveti idee cata greata imi provoaca o astfel de interpretare.

Reclamantul este in imposibilitatea financiara de a fi reprezentat de un avocat, judecatorul este constient de acest lucru dar il obliga sa plateasca un avocat al carui rol este sa il faca pe reclamant sa piarda procesul si toata aceasta mascarada este facuta "in scopul ocrotirii intereselor reclamantului".

Inteleg din toata aceasta poveste ca legiuitorului roman i se pare normala favorizarea unei atitudini care implica neasumarea responsabilitatilor.

Exista posibilitatea ca reclamantul sa conteste aprecierea judecatorului si sa sustina ca prin numirea curatorului pentru a reprezenta interesele paratului sunt ocrotite interesele paratului?

Stiu ca lucrurile evidente sunt cele mai greu de demonstrat dar ma gandesc ca trebuie sa existe o solutie.
Ultima modificare: Vineri, 28 Februarie 2014
ContSters256771, utilizator
ayleena a scris:

Imi spuneti, va rog, citarea prin afisarea la usa instantei tot eu trebuie sa o fac?

O face instanta, dvs faceti doar citarea prin publicitate.

Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Martie 2014
Adrian ALBU, Avocat
Patrick_ a scris:

Art. 167 C.pr.civ. Citarea prin publicitate
(3) Odată cu încuviinţarea citării prin publicitate, instanţa va numi un curator dintre avocaţii baroului, potrivit art. 58, care va fi citat la dezbateri pentru reprezentarea intereselor pârâtului.

Art 48 OUG 80/2013
(1) Avansarea remuneratiei curatorului special numit de instanta in conditiile art. 58 si 167 din Codul de procedura civila este in sarcina persoanei ale carei interese sunt ocrotite prin numirea curatorului.
(2) Instanta poate stabili, prin incheierea prevazuta de art. 58 alin. (4) din Codul de procedura civila, ca avansarea remuneratiei curatorului sa se faca de cealalta parte, cand o asemenea masura este in interesul continuarii procesului.
(3) Sumele avansate cu titlu de remuneratie a curatorului special se includ in cheltuielile de judecata si vor fi puse in sarcina partii care pierde procesul.

Cred ca in cazul meu este vorba de continuarea procesului, cu toate ca la ultimul termen judecatoarea s-a exprimat "va fi ales un avocat care sa reprezinte interesele paratului" :(

Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Martie 2014
ayleena, utilizator
MarianBratu a scris:

Se spune clar in lege ca interesul reprezentant de curator este al paratului dar numirea lui se face pentru a ocroti interesul reclamantului? Nu aveti idee cata greata imi provoaca o astfel de interpretare.

Interesul reclamantului este de a se finaliza procesul, deoarece el este acela care a făcut cererea de chemare în judecată.
Deci el este acela care are o problemă pe care vrea să o rezolve în justiție (problemă pe care, după apreciarea lui nu poate fi rezolvată pe altă cale).

Dacă părâtul nu este citat, procesul nu poate avea loc. Pentru a fi citat trebuie numit acel curator special. Deci, dacă nu se numlte curatorul special, pârâtul nu poate fi citat, procesul nu poate avea loc și astfel este prejudiciat reclamantul.
Aceasta este interpretarea conform căreia este în interesul reclamantului de fi numit un curator special pentru citarea pârâtului.

Reclamantul poate evita numirea curatorului dacă furnizează instanței adresa unde ar putea fi citat pârâtul, astfel evitântu-se citarea prin publicitate. Dacă reclamantul nu poata furniza adresa unde ar putea fi citat pârâtul, ce posibilitate ar avea instanța de a cita pârâtul?

Pe de altă parte, onorariul respectiv este doar avansat de către reclamant, ceea ce înseamnă că acei bani se vor recupera odată cu celelalte cheltuieli de judecată, dacă va câștiga procesul.

În procesul civil în primul rând responsabilitatea este a reclamantului. Reclamantul este cel care are inițiativa în procesul civil, iar în această calitate trebuie să-și asume anumite responsabilități, inclusiv pe aceea de a indica adresa și datele de identificare a pârâtului. Legiuitorul a prevăzut că în cazurile în care reclamantul nu este în stare să furnizeze adresa pârâtului, se va numi un curator special pentru a se putea îndeplini procedura de citare a acestuia prin publicitate. Pentru a evita aceasta, reclamantul nu trebuie să facă mare lucru. Trebuie doar să afle adresa pârâtului.

Poate dacă veți vedea lucrurile și din acest punct de vedere vă va mai trece puțin greața ;)

Alte discuții în legătură

Numire curator special in actiune in pretentii girbeaionicavioleta girbeaionicavioleta Avem pe rol o actiune in pretentii privind recuperarea unor sume de bani. . Parata nu se prezinta si nu s-a indeplinit nici procedura de citare. Am primit la ... (vezi toată discuția)
Avocatul din oficiu cine il plătește? ContSters459739 ContSters459739 Buna seara as vrea sa va intreb intr.un proces cand cealalta parte nu se prezintă avocatul din oficiu pus de tribunal , cine trebuie sa il plateasca ?Va ... (vezi toată discuția)
Divort didisidodo didisidodo Doresc sa ma informez cum pot sa divortez in conditiile in care sotul este plecat din tara, nu este interesat de problema divortului si suntem despartiti de ... (vezi toată discuția)