avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota parte indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota parte indiviza

Sunt proprietar in cadrul unei asociatii de proprietari din sectorul 5 Bucuresti.
As dori sa aflu cateva informatii.
Asa-zisul comitet al asociatiei noastre a luat anumite decizii fara a instiinta proprietarii:montare usa termopan la intrarea in bloc, si la toate etajele pt ghena de gunoi, zugraveli pe scara blocului etc.
Pentru aceste lucrari este legal sa se aplice o cota parte indiviza????
Si in cazul in care proprietarii doresc sa se faca o verificare a comitetului, pentru ca acesta sa justifice si sa afiseze detaliat cotele de intretinere si celelalte cheltuieli ale blocului....cui trebuie sa ne adresam??? cine este in masura sa faca aceasta verificare????


Cel mai recent răspuns: akmerkez , utilizator 12:14, 8 Noiembrie 2011
Buna seara ! Daca tot s-a deschis acest subiect , am si eu o intrebare : ce anume platim noi , locatarii, luna de luna , prin aceasta cota indiviza ! Am tot auzit , de pe la vecini ,ca ar fi vorba de niste cheltuieli de asociatie ,de genul : salariile contabililor( care cica ar fi foarte mari si ei sunt cei care isi stabilesc sumele, fiind nejustificate , mai ales ca ei sunt mai mult simpli incasatori , neimplicandu-se activ in problemele noastre ) si a celorlalti angajati ai asociatiei , utilitatile de la sediul asociatiei (curentul electric , caldura , apa , consumabile, poate si cafeaua si tigara ...) ! Chiar si telefoanele mobile ale acelorasi persoane ! Mentionez ca nu exista un telefon fix , iar cand am avut o problema cu tabloul electric exterior si-am fost sa semnalez avaria ( eu am sunat la deranjamente , dar d-na de-acolo mi-a spus ca nu primeste semnalari de acest gen de la persoane fizice , ci de la asociatie ! ) d-na contabila s-a bosumflat ca cica trebuie sa sune la E-on Electrica , de pe telefonul ei personal ( pai atunci de ce le platim telefoanele mobile !!!) O problema ar fi ca aceste cote indivize se cam maresc de la o luna la alta ! Cum se calculeaza corect cotea indiviza : la suprafata locuita sau la nr. de persoane dintr-o scara de bloc ! Poate ma lamuriti si pe mine ! Va multumesc !
oanar a scris:

Asa-zisul comitet al asociatiei noastre a luat anumite decizii fara a instiinta proprietarii:montare usa termopan la intrarea in bloc, si la toate etajele pt ghena de gunoi, zugraveli pe scara blocului etc.
Pentru aceste lucrari este legal sa se aplice o cota parte indiviza????
Si in cazul in care proprietarii doresc sa se faca o verificare a comitetului, pentru ca acesta sa justifice si sa afiseze detaliat cotele de intretinere si celelalte cheltuieli ale blocului....cui trebuie sa ne adresam??? cine este in masura sa faca aceasta verificare????

De ce asa-zisul comitet? Nu l-ati ales dv in adunarea generala? Deciziile luate de comitet au sau trebuie sa aiba in spate hotararile adunarii generale, cu exceptia avariilor, urgentelor, etc. In adunarea generala se ia hotararea de a monta usa de termopan, zugraveli, etc.
Aceste lucrari se repartizeaza pe cota parte indiviza.
Verificarea o puteti face singur daca va pricepeti sau angajati un expert. Puteti apela la serviciul din primarie care se ocupa de asociatii sau la CECCAR.
Ati spus ca s-au stabilit sume diferentiate pe apartamente in functie de numarul de camere. Nu este gresit daca aceste sume se constituie ca fond de reparatii, se aduna in registrul de evidenta a fondului de reparatii si de acolo se scade suma ce revine fiecarui apartament conform cotei indivize (functie de suprafata utila) din valoarea totala a lucrarii.
domnuule/doamna laris
am facut sesizare pe problema respectiva si a venit intr-adevar cineva de la primarie la asociatie. au facut control la orice altceva in afara de cele enumerate de mine in cererea respectiva. nici macar nu au avut bunul simt sa vina sa le arat plicurile sigilate si recomandatele postale returnate in care erau contestatiile la intretinerea pe 2 luni consecutive, contestatii trimise prin posta pt ca nu a vrut sa mi le primeasca la sediul asociatiei (de unde a vrut sa ma dea si afara, in prezenta a 2, respectiv 3 martori). toate aceste aspecte au fost mentionate in reclamatia de la primarie.
am cititi actul intocmit in urma controlului si nu s-a specificat absolut nimic din ceve sesizate de mine.
si dvs mai spuneti sa ma adresez acelui compartiment de la primarie ? sa fim seriosi ! nu sint nici primul, nici ultimul caz in care reclamam abuzuri confirmate prin documente si cei din primarii merg si-si iau spaga de la administratori si presedinti, intocmind acele procese verbale de constatare aberante fata de cele semnalate in petitie.
pentru ca "traim in romania, si asta ne ocupa tot timpul" , vorba lui mircea badea (este singurul lucru care-mi place de la el)
@oanar
Nu este foarte corecta impartirea acestei cheltuieli cu termopanele (si in general cu nicio lucrare) pe baza nr. de camere, ci pe cota indiviza. Aceasta cota-indiviza este, pe intelesul tuturor, proportia pe care o reprezinta suprafata apartamentului personal fata de suma tuturor apartamentelor dintr-o asociatie (bloc sau scara). Calculul se face foarte simplu (si fara a umbla cu prea multe "bibiluri"), considerand toate apartamentele de 2 camere cu suprafata de N mp, cele de 3 camere de M mp etc. Se inmulteste numarul de ap. de 2 camere cu N, numarul de ap. de 3 camere cu M si toate acestea se aduna si s-a realizat totalul. N se imparte la totalul obtinut si se obtine cota-parte indiviza pe un ap. cu 2 camere, se imparte M la totalul mare si se obtine cota-parte indiviza pentru ap. cu 3 camere etc. Deci fiecarui tip de apartament (cu 2, cu 3 camere etc) si se stabileste o cota-parte indiviza care este folosita in toate calculele in care e prevazut legal utilizarea ei. Ma refer la suprafata egala apartamentelor de 2 camere, de exemplu, a acelora care sunt asezate pe acelasi tronson, pentru ca este posibil sa fie 2 tipuri de apartamente cu 2 camere pe tronsoane diferite (chestie de arhitectura).
In principiu, impartirea pe nr. de camere nu este nelegal, dar este incorect matematic si, la urma urmelor, in mod sigur unele apartamente sunt avantajate in dauna altora. La o suma atat de mare se poate pune si problema banilor......
@julie v
Cheltuielile pe cota-parte indiviza sunt: reparatiile si cheltuielile administrative, service-ul pentru lift, salariile personalului administrativ, caldura la partile comune, pierderile de apa si orice cheltuiala facuta pe proprietatea comuna. Faptul ca Dv. ati auzit de la o vecina ca s-ar plati si telefoanele mobile sau cafeaua contabilei e ....folclor, pana nu vedeti negru pe alb ca scrie acest lucru undeva, intr-un inscris oficial al asociatiei.
La prima vedere cineva care locuieste intr-un bloc si se uita pe o lista in care vede in dreptul apartamentului sau trecuta o suma care i se pare mare fata de ce stie ca are in buzunar sau fata de ce ar fi dispus sa plateasca, fara sa aiba o detaliere a acestei sume este inclinat sa creada orice fantezie i se spune de catre orice vecin. Sunteti indreptatit, ca locatar, sa stiti din ce se compune suma care vi se pretinde sa o platiti, cum se calculeaza acele sume si pe ce baza. Ca nu exista un canal de comunicare normal intre locatari si administratie .....asta este vina locatarilor. Stiti cum se spune: ".@@@@@.e cel care da, nu cel care cere...". Trebuiie sa pretindeti sa vi se spuna si asta, nu cu scandal, nu cu balamuc, ci pe un ton civilizat si repetat...pana cand administratorul, presedintele, contabilul vor intelege ca nu sunt acolo sa-si faca de cap cum vor sau cum se pricep, ci ca sa administreze si sa aiba grija de bloc si de banii oamenilor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Aprilie 2009
elga50, moderator
julie v a scris:

... am si eu o intrebare : ce anume platim noi , locatarii, luna de luna , prin aceasta cota indiviza !

Gasiti raspunsul mai jos:
Normă metodologică din 19/12/2007de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18/01/2008

Art. 43. - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate, în funcţie de suprafaţa utilă a apartamentelor şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreţinerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea părţilor de construcţii şi instalaţii din condominiu aflate în proprietate comună.

Detalii gasiti in lege 230/2007 si normele de aplicare.
Restul este folclor asa cum s-a mai spus.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Aprilie 2009
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Schimbare usa intrare bloc rrocambole rrocambole Presedintele unei asociatii de proprietari a hotarat schimbarea usii de la intrarea unei scari de bloc cu una termopan, fara sa-i intreba pe toti proprietarii ... (vezi toată discuția)
Terasa reparata de locatarii ultimului etaj alexberi alexberi Este normal ca doar locatarii ultimului etaj sa plateasca repararea terasei? M-am mutat la ultimul etaj al unui bloc cu asociatie de locatari. ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli reparatii bloc a13 a13 Buna ziua. Sunt proprietarul unui apartament situat la etajul 8/8 intr-un bloc din Capitala. Administratorul a înlocuit ușa de acces catre ghena, ... (vezi toată discuția)