avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Incalcare metodologie
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Incalcare metodologie

Buna ziua! As dori sa va prezint pe scurt urmatoarea problema. Sunt profesor titular si fac o naveta de 30km pana la scoala fara a primi decontarea navetei. In localitatea de domiciliu exista un post cel putin jumatate de norma pe care as putea sa ma transfer conform metodologiei combinand cu ore in alata scoala. Directorul scolii din localitatea in care domiciliez nu scoate aceste ore vacante la concurs desi are aceasta obligatie conform legii. Mai mult pe postul respectiv alcatuit din orele vacante si cele rezervate director se afla un suplinitor care nu are drept de continuitate obtinand nota in alt judet si neocupand postul in sedinta publica. Mentionez ca postul ocupat de acest suplinitor nu a aparut ca vacant si nu a trecut, cum era normal , prin toate etapele prevazute in metodologie/calendarul ocupari posturilor (completare, restrangere, pretransfer). Mai mult conducerea scolii doreste titularizarea acestui suplinitor pe baza art 253 fara ca acesta sa indeplineasca conditiile avand nota 7 obtinuta in 2013 in alt judet , viabilitatea postului pe care ar fi titularizat fiind in perspectiva ca in localitatea in care are restul orelor urmeaza sa se pensioneze un profesor peste doi ani. Ma intereseaza sa aflu daca pot face un demers juridic impotriva acestei institutii de invatamant . Si daca este posibil care ar fi acela?
Sunt voci care afirma ca in vara vor trece pe la DNA directori ai scolilor pentru abuz in serviciu... am aflat ca
Art. 246 Cod penal

Abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor

Fapta funcţionarului public, care, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o vătămare intereselor legale ale unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Art.246 C.pen. invocat de dvs nu mai este in vigoare.

In prezent, avem art.297 C.pen. - Abuzul în serviciu :
(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
...
ileanastoica a scris:

Gabriela Pintea a scris:
Întâi mi se spune că mă pot adresa unei instanțe, iar apoi mi se spune ”contestația reprezintă plângererea prealabilă reglementată de art. 7 din Legea nr. 554/2004”. Plângerea prealabilă nu se adresează unei instanțe și nici nu presupune accesul la o instanță.

Ma scuzati, dar nu am inteles. Eu am depus plangere prealabila la scoala, la ISJ. Dupa ce primesc raspunsul nu pot sa-i actionez in instanta?

Ați scos două fraze din context. Eu am spus că prevederile din Ordinul nr. 5451/2013 referitoare la contestarea hotărârilor consiliilor de administrație ale unităților de învățământ sunt un nonsens, iar apoi am încercat să arăt de ce susțin asta.

Bineînțeles că puteți să vă adresați instanței! Presupun că autorii acestui act normativ au încercat să explice ce presupune o plângere prealabilă, însă au reușit doar să emită niște dispoziții contradictorii. O prevedere legală proastă nu vă poate priva de dreptul pe care îl aveți de a vă adresa instanței.
Ultima modificare: Vineri, 2 Mai 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Buna ziua, doamna Gabriela Pintea.
Ma confrunt si eu cu o situatie in care pretransferul a fost acordat unei alte persoane, fiind incalcata metodologia( nu s-a tinut cont de faptul ca am prioritate conform Art.52 alin 5 lit a.) Am depus contestatie la unitatea de invatamant si am primit un raspuns care nu m-a lamurit. Dupa sedinta publica am depus contestatie la inspectorat si am anexat raspunsul de la unitatea scolara. Contestatia mea a aparut pe lista de respinse. Am cerut raspuns in scris si mi s-a spus ca il voi primi in 30 de zile.
As dori sa merg mai departe si sa actionez in instanta. Va rog sa imi spuneti pasii pe care trebuie sa ii fac, cum trebuie sa procedez.
Va multumesc
@ maagda

Bună ziua, doamnă!

Am scris toți pașii aici:
www.avocatnet.ro/content/for...

Repet faptul că eu nu cunosc și nu lucrez cu actele normative din domeniul învățământului. Prin urmare, nu știu ce fel de acte emit școlile și nici dvs. nu ați precizat ce act contestați.

Dacă aveți un act administrativ emis de școală (hotărârea consiliului de administrație, după cum rezultă Ordinul nr. 5451/2013) și dacă pe acesta l-ați contestat, înseamnă că vă puteți adresa deja tribunalului de la domiciliul dvs. sau celui de la sediul școlii. La instanța de contencios adminstrativ puteți contesta doar un act administrativ.

Dacă doriți să contestați hotărârea consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar, atunci înseamnă că trebuie să așteptați să treacă termenul de 30 de zile de la depunerea contestației, termen în care inspectoratul trebuie, teoretic, să vă răspundă. După expirarea acestui termen vă puteți adresa tribunalului, indiferent dacă ați primit sau nu răspuns.

Alte discuții în legătură

Domiciliu me-alina me-alina anul acesta scolar am vrut sa ma pretransfer(sa ocup un alt post in locul celui unde m-am titularizat pe baza de examen), indeplinind conditiile: professor ... (vezi toată discuția)
Abuz ca sau nu? ileanastoica ileanastoica Buna ziua. Sunt profesor titular pe un post la 50 km de localitatea de domiciliu. Anul acesta a aparut un post \\\\\\\\\\"la doi pasi\\\\\\\\\\" , care a fost ... (vezi toată discuția)
Care sunt pasii de anulare a deciziei consiliului de administratie? RobertStanila RobertStanila Buna seara! Sunt invatator si am participat la etapa de pretransfer consimtit intre unitati de invatamant la o scoala care a publicat post vacant in acest ... (vezi toată discuția)