Bună ziua!
Din câte am înțeles din anexa Ordinului nr. 5451/2013 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2014 - 2015, hotărârile consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ sunt definitive şi pot fi atacate numai la instanţa de contencios administrativ. Dacă greșesc ceva îmi cer scuze. Eu nu lucrez cu actele normative din domeniul învățământului.
Procedura de contestare a unui act la instanța de contencios administrativ, procedură prevăzută de Legea nr. 554/2004, este următoarea: în termen de 30 de zile de la comunicarea actului trebuie să formulați plângere prealabilă prin care să solicitați revocarea actului (art. 7 din Legea nr. 554/2004). Plângerea prealabilă se adresează fie emitentului actului, fie organului ierarhic superior.
Dacă răspunsul la plângerea prealabilă este negativ, vă puteți adresa instanței de contencios administrativ în termen de 6 luni de la comunicarea acestui răspuns. Dacă unitatea de învățământ nu vă răspunde în termen de 30 de zile, sunteți de asemenea îndreptățiți să vă adresați instanței de contencios administrativ, în termen de 6 luni de la expirarea termenului de 30 zile în care trebuia să primiți un răspuns.
Instanța căreia trebuie să vă adresați este tribunalul, secția de contencios administrativ, în situația în care atacați acte emise de școli sau de inspectorate școlare județene sau de cel al municipiului București. În situația în care atacați acte emise de minister, vă adresați curții de apel. Legea nr. 554/2004 vă permite să vă adresați instanţei de la domiciliul dvs. sau celei de la domiciliul pârâtului (unității de învătământ). Dacă o să optați pentru instanţa de la domiciliul pârâtului, nu se poate invoca excepţia necompetenţei teritoriale. Hotărârea pronunțată de instanță poate fi atacată cu recurs.
:offtopic: În altă ordine de idei, prevederile din Ordinul nr. 5451/2013 referitoare la contestarea hotărârilor consiliilor de administrație ale unităților de învățământ sunt un nonsens. Dispozițiile sună cam așa (art. 24, alin. 2, art. 25, alin. 7, art. 43, alin. 2 etc.) :
Hotărârea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ este definitivă şi poate fi atacată numai la instanţa de contencios administrativ, contestaţia reprezentând plângerea prealabilă reglementată de art. 7 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 cu modificările şi completările ulterioare.
Întâi mi se spune că mă pot adresa unei instanțe, iar apoi mi se spune ”contestația reprezintă plângererea prealabilă reglementată de art. 7 din Legea nr. 554/2004”. Plângerea prealabilă nu se adresează unei instanțe și nici nu presupune accesul la o instanță.