avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Angajarea raspunderii personale a administratorului
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Angajarea raspunderii personale a administratorului

Sotul meu a avut o societate pe care nu prea a lucrat. La un moment dat a cumparat marfuri pe care le-a revandut unei firme din Galati , cu bilet la ordin fara acoperire... in fine o teapa. a facut toate demersurile, ( s-a constat ca multe societati au luat teapa cu firme in cauza)... a fost inchis faptasul.. proces... hotarare definitiva prin care a fost condamnat sa plateasca marfa .. si a luat si inchisoare 3 ani. Societatea de la care a luat marfa si fiscul(tva) au dat in judecata firma sotului meu cerand banii. Mentionez ca la furnizor a platit o parte din banii personali , dar nu tot. A fost desemnat un lichidator( asta am aflat mai traziu, deoarece nu am primit nici o citatie) care a venit o singura data la sediul firmei( corespunde cu domicilui nostru) , a gasit copilul si a cerut un nr de telefon, fara sa spuna nimic( banuiesc ca a fost lichidatorul , nu stiu exact deoarece asta a spus azi la telefon).Nu a sunat nimeni niciodata, nu a cerut nici un act.Acum in 2009 a venit o citatie de la tribunal in dosarul respectiv ( am aflat ca dosarul este din 2007), sotul meu a facut intampinare , a depus tot ce aveam de la procesul cu firma care i-a tras teapa( facturi , bilet ordin, hotarare judecatoreasca), iar acum a primit sentinta prin care este obligat ca persoana fizica sa suporte datoria catre furnizor si catre fisc. Interesant este ca motivarea instantei este facuta pe art 138 lit d din legea 85/2006 , dar lichidatorul nu-l cunoastem . Dupa ce i-am vazut numele in sentinta AMCO IPURL am cautat datele de contact, am dat de o adresa in Alexandria, o doamna ne-a spus ca nu cunoaste nimic, in final am gasit tel mobil si mi-a vorbit extrem de urat.Acum chiar nu stiu cum sa facem. Termenul de recurs este de 10 zile. Am primit hotararea astazi , am fost la tribunal la arhiva sa vedem dosarul dar acolo ni s-a spus ca sentinta din data de 25.03.2009 nu este redactata.Chiar nu mai inteleg nimic. Am verificat pe net dosarul la tribunal 20981/3/2007 si apare sentinta. Imi poate da cineva un sfat, ca am pierdut o groaza de timp si de bani cu incercarea de a recupera ceva de la firma care ne-a dat teapa. In sentinta redactata de judecator nu apare nimic de intampinarea depusa de sotul meu cu toate documentele ce dovedesc situatia. Spune-ti-mi va rog ce as putea face? Multumesc .
tocmai de aceea v-am sfatuit sa consultati un avocat pentru a se uita putin peste sentinta civila si sa va spuna clar ce sanse mai sunt de castigati in recurs....

care este suma de plata pentru care s-a atras raspunderea?

daca sentinta ramane definitiva si irevocabila si ulterior se inchide porcedura insolventei, iar societatea debitoare se radiaza de la registrul comertului, atunci se incepe executarea silita impotriva administratorului ca persoana fizica

executarea silita are urmatorii pasi: somatie, poprire, sechestru bunuri mobile si/sau imobile, evaluare bunuri, scoatere la licitatie

atentie!!! toate cheltuielile de executare silita cad in sarcina debitorului



Suma este de 25 000 lei.
Mie mi se pare foarte ciudat modul de lucru.... adica sa depui acte care sa dovedeasca ce s-a intamplat de fapt, si nimeni sa nu tina cont de ele. Si chestia cu contabilitatea fictiva la fel.
Acum sotul meu nu mai lucreaza de 2 luni, firma la care lucra s-a inchis.Venituri nu are, dar avem casa pe numele amandurora si imi este tare teama.
Daca nu indraznesc prea mult cam care este onorariul unui avocat la asa ceva?
In dosarul in cauza nu-l intereseaza pe creditor cui ati dat dvs marfa si ca nu vi sa platit nu vi se pare normal ? Problema este ca aveti o datorie la furnizor si la bugetul statului si unul dintre cei 2 a cerut deschiderea procedurii. Intampinarea dvs nu a avut nici un rezultat daca v-ati referit la procesul intentat clientului. Pe site-ul tribunalului apare minuta si nu sentinta ( in traducere concluziile sentintei) ca atare se poate sa nu fie redactata.
In conformitate cu art 28 din lege trebuia sa depuneti in 10 zile de la deschiderea procedurii actele financiar contabile
Conform legii 85/2006 trebuiau sa fie minim urmatoarele citatii/notificari
- citatia instantei la deschiderea procedurii
- notificarea lichidatorului - scrisoare recomandata cu confirmare de primire
- citatia instantei pentru atragerea raspunderii
- notificare intr-un ziar
- notificare in BPI
Studiati dosarul la arhiva instantei fila cu fila pe langa cele enumerate trebuie sa gasiti si rapoartele lichidatorului
In principiu va recomand sa va angajati un avocat , dealtfel sa vazut ce rezultat a avut intampinarea pe care ati facut-o
Te sfatuiesc sa apelezi neaparat la un avocat pentru ca trebuie sa vada actele de la dosar, probele administrate pana in prezent, stadiul in care se afla procesul si ce anume mai poate face de acum incolo.

conform art 138 din legea 85/2006 privind procedura insolventei judecătorul-sindic poate dispune
ca o parte a pasivului debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvenţă, să fie suportată de
membrii organelor de supraveghere din cadrul societăţii sau de conducere, precum şi de orice altă
persoană care a cauzat starea de insolvenţă a debitorului, prin una dintre următoarele fapte:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane;
b) au făcut acte de comerţ în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoana juridică
la încetarea de plăţi;
d) au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut
contabilitatea în conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul
acesteia;
f) au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării
de plăţi;
g) în luna precedentă încetării plăţilor, au plătit sau au dispus să se plătească cu preferinţă unui creditor,
în dauna celorlalţi creditori.
(2) Aplicarea dispoziţiilor alin. (1) nu înlătură aplicarea legii penale pentru faptele care constituie
infracţiuni.
(3) Comitetul

V-as sfatui sa contactati un avocat care are cat de cat experienta in acest domeniu, pentru ca este putin mai dificil si nu oricine are experienta necesara. Cu privire la onoraiu, precizez ca un avocat poate solicta, in functie de caz, de la 600 lei la 2.000 lei. Va urez succes si nu lasati la voia intamplarii aceasta problema.
Mergeti la un avocat neaparat.Si eu am aflat de dosarul de faliment tot cand a cerut lichidatoru raspunderea personala.
Inca ma mai taraii prin doua dosare dar asta e !
Inca sper ca nu am ajuns prea tarziu la avocat.
Sfatul meu este sa gasiti un avocat cu ceva experienta in domeniul acesta ( faliment lichidare)

Alte discuții în legătură

Actiune raspundere patrimoniala art.138!!!!!! germanu germanu Buna ziua!Am o problema....am avut un srl ,eu fiind administrator. Finantele au cerut insolventa...a fost numit lichidator reprezentantul Finantelor...prin ... (vezi toată discuția)
Cum se executa o sentinta de atragere??? MIXAM MIXAM Exista sentinta de atragere a raspunderii persoanelor responsabile promovata in temeiul art. 138 al. 1 lit a, prin care jud sindic a admis in parte actiunea ... (vezi toată discuția)
Inchiderea procedurii simplificate a insolventei ginacoseru ginacoseru BUNA ZIUA TUTUROR! am nevoie neaparat de cateva sfaturi! lucrez la o societate care distribuie materiale de constructii. unul din clientii noastri (o societate ... (vezi toată discuția)