avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Angajarea raspunderii personale a administratorului
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Angajarea raspunderii personale a administratorului

Sotul meu a avut o societate pe care nu prea a lucrat. La un moment dat a cumparat marfuri pe care le-a revandut unei firme din Galati , cu bilet la ordin fara acoperire... in fine o teapa. a facut toate demersurile, ( s-a constat ca multe societati au luat teapa cu firme in cauza)... a fost inchis faptasul.. proces... hotarare definitiva prin care a fost condamnat sa plateasca marfa .. si a luat si inchisoare 3 ani. Societatea de la care a luat marfa si fiscul(tva) au dat in judecata firma sotului meu cerand banii. Mentionez ca la furnizor a platit o parte din banii personali , dar nu tot. A fost desemnat un lichidator( asta am aflat mai traziu, deoarece nu am primit nici o citatie) care a venit o singura data la sediul firmei( corespunde cu domicilui nostru) , a gasit copilul si a cerut un nr de telefon, fara sa spuna nimic( banuiesc ca a fost lichidatorul , nu stiu exact deoarece asta a spus azi la telefon).Nu a sunat nimeni niciodata, nu a cerut nici un act.Acum in 2009 a venit o citatie de la tribunal in dosarul respectiv ( am aflat ca dosarul este din 2007), sotul meu a facut intampinare , a depus tot ce aveam de la procesul cu firma care i-a tras teapa( facturi , bilet ordin, hotarare judecatoreasca), iar acum a primit sentinta prin care este obligat ca persoana fizica sa suporte datoria catre furnizor si catre fisc. Interesant este ca motivarea instantei este facuta pe art 138 lit d din legea 85/2006 , dar lichidatorul nu-l cunoastem . Dupa ce i-am vazut numele in sentinta AMCO IPURL am cautat datele de contact, am dat de o adresa in Alexandria, o doamna ne-a spus ca nu cunoaste nimic, in final am gasit tel mobil si mi-a vorbit extrem de urat.Acum chiar nu stiu cum sa facem. Termenul de recurs este de 10 zile. Am primit hotararea astazi , am fost la tribunal la arhiva sa vedem dosarul dar acolo ni s-a spus ca sentinta din data de 25.03.2009 nu este redactata.Chiar nu mai inteleg nimic. Am verificat pe net dosarul la tribunal 20981/3/2007 si apare sentinta. Imi poate da cineva un sfat, ca am pierdut o groaza de timp si de bani cu incercarea de a recupera ceva de la firma care ne-a dat teapa. In sentinta redactata de judecator nu apare nimic de intampinarea depusa de sotul meu cu toate documentele ce dovedesc situatia. Spune-ti-mi va rog ce as putea face? Multumesc .
am si eu un caz ...si as vrea ca cei care lucreaza in domeniu sa ma sfatuiasca:
-o societate este datoate cu 1 mild la administratie si 4 mil la o primarie locala.
-administratia financiara a cerut intrarea in faliment a societatii si dupa un timp s-a constatat ca nu are nimic ce sa-i ia
-exista in final o hotarare judecatoreasca prin care dispun":
-aproba raportul lichidatorului judiciar
-inchide procedura falimetului
-dispune radierea de la O.R.C.
-descarca lichidatorul de responsabilitati
-autorizeaza administratia fin. sa formuleze o actiune in vederea raspunderii patrimoniale a administratorului.
Deci, unde mai e Primaria?
Pt ca ...primaria are in debit o masina care in realitate e vanduta fara sa fie radiata,deci debitul curge in continuare.....
administratorul nu n-a ingrijit sa o radieze.nu este degasit noul proprietar....si nu stim ce sa facem
-conform O.G.92/2003,art.176 (6) Creantele fiscale datorate de debitori, persoane juridice, radiati din registrele in care au fost inregistrati potrivit legii se scad din evidenta analitica pe platitor dupa radiere, indiferent daca s-a atras sau nu raspunderea altor persoane pentru plata obligatiilor fiscale, in conditiile legii
---DE AICI....inteleg ca pot scade din evidenta debitul pana la radiere sau si dupa radiere?
Cum interpretati voi acest articol din O.G.92/2003 si mai ales situatia in sine...
#-o
Primaria este o cladire, aveti consiliul local si institutia primarului. O.G. nr. 92/2003 va indica momentul la care puteti proceda la scoaterea din evidenta a creantei impotriva societatii insolvente. Scoaterea din evidenta se realizeaza conform unei proceduri aprobate de M.F. pe care Krissia a avut amabilitatea sa o posteze aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
este vorba de OMFP 447/2007 privind insolvabilitatea......

creantele fiscale se scad din evidenta pe platitor pers juridice dupa radierea societatii din registrul comertului, iar daca s-a atras raspunderea personala a administratorului societatii, acestea se debiteaza pe numele acestuia, de catre administratia finantelor publice de pe raza domiciliului persoanei fizice in cauza ( administratorul societatii)

in cazul de fata singura care poate introduce o cerere de atragere a raspunderii personale este administratia financiara deoarece detine peste 50% din valoarea creantelor inscrise pe tabloul creditorilor, de aceea nu apare si institutia primariei in sentinta civila; aceasta din urma nu isi pierde dreptul de creditor si se poate, la randul ei, indrepta catre administratorul persoana fizica, dupa atragerea raspunderii prevazuta de art 138 din Legea 85/2006

Ma scuzati daca va mai chinui cu intrebari...pt ca nu stiu multe lucruri....!Sa inteleg de aici ca administratia fin cere raspunderea admnistrayorului pt debitul lui iar noi trebuie sa cerem pt debitul datorat noua...chiar daca hotararea tribunalului nu autorizeaza si Consiliul local.
Si sa gandim in roz...obtinem hotarare prin care se atrage raspunderea pers fiz,respectiv administratorul,dar eu am in evidenta un autoturism pe pers. jurid...ce fac cu ea ?o trec la pers fizica?
deci ceva aici nu inteleg...sau nu stiu!:sorry:
judecatorul va da o sentinta de atragere a raspunderii pentru intreg pasivul ramas neacoperit, deci si pentru creanta primariei.

e simplu, pasii sunt urmatorii :
1. dupa sentinta de radiere a societatii de la reg com se va sterge debitul din evidenta pers jur.(indiferent daca s-a atras sau nu raspunderea administratorului)
2. dupa sentinta de atragere a raspundere personale se debiteaza creanta pe pers fizica (asta in cazul in care administratorul persoana fizica are domiciliul tot pe raza localitatii dvs.)

nu vreau sa fiu rau dar cum se face ca un lucrator al primariei nu cunoaste aceste elemente de baza ale fiscalitatii?

Alte discuții în legătură

Actiune raspundere patrimoniala art.138!!!!!! germanu germanu Buna ziua!Am o problema....am avut un srl ,eu fiind administrator. Finantele au cerut insolventa...a fost numit lichidator reprezentantul Finantelor...prin ... (vezi toată discuția)
Cum se executa o sentinta de atragere??? MIXAM MIXAM Exista sentinta de atragere a raspunderii persoanelor responsabile promovata in temeiul art. 138 al. 1 lit a, prin care jud sindic a admis in parte actiunea ... (vezi toată discuția)
Inchiderea procedurii simplificate a insolventei ginacoseru ginacoseru BUNA ZIUA TUTUROR! am nevoie neaparat de cateva sfaturi! lucrez la o societate care distribuie materiale de constructii. unul din clientii noastri (o societate ... (vezi toată discuția)