avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Angajarea raspunderii personale a administratorului
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Angajarea raspunderii personale a administratorului

Sotul meu a avut o societate pe care nu prea a lucrat. La un moment dat a cumparat marfuri pe care le-a revandut unei firme din Galati , cu bilet la ordin fara acoperire... in fine o teapa. a facut toate demersurile, ( s-a constat ca multe societati au luat teapa cu firme in cauza)... a fost inchis faptasul.. proces... hotarare definitiva prin care a fost condamnat sa plateasca marfa .. si a luat si inchisoare 3 ani. Societatea de la care a luat marfa si fiscul(tva) au dat in judecata firma sotului meu cerand banii. Mentionez ca la furnizor a platit o parte din banii personali , dar nu tot. A fost desemnat un lichidator( asta am aflat mai traziu, deoarece nu am primit nici o citatie) care a venit o singura data la sediul firmei( corespunde cu domicilui nostru) , a gasit copilul si a cerut un nr de telefon, fara sa spuna nimic( banuiesc ca a fost lichidatorul , nu stiu exact deoarece asta a spus azi la telefon).Nu a sunat nimeni niciodata, nu a cerut nici un act.Acum in 2009 a venit o citatie de la tribunal in dosarul respectiv ( am aflat ca dosarul este din 2007), sotul meu a facut intampinare , a depus tot ce aveam de la procesul cu firma care i-a tras teapa( facturi , bilet ordin, hotarare judecatoreasca), iar acum a primit sentinta prin care este obligat ca persoana fizica sa suporte datoria catre furnizor si catre fisc. Interesant este ca motivarea instantei este facuta pe art 138 lit d din legea 85/2006 , dar lichidatorul nu-l cunoastem . Dupa ce i-am vazut numele in sentinta AMCO IPURL am cautat datele de contact, am dat de o adresa in Alexandria, o doamna ne-a spus ca nu cunoaste nimic, in final am gasit tel mobil si mi-a vorbit extrem de urat.Acum chiar nu stiu cum sa facem. Termenul de recurs este de 10 zile. Am primit hotararea astazi , am fost la tribunal la arhiva sa vedem dosarul dar acolo ni s-a spus ca sentinta din data de 25.03.2009 nu este redactata.Chiar nu mai inteleg nimic. Am verificat pe net dosarul la tribunal 20981/3/2007 si apare sentinta. Imi poate da cineva un sfat, ca am pierdut o groaza de timp si de bani cu incercarea de a recupera ceva de la firma care ne-a dat teapa. In sentinta redactata de judecator nu apare nimic de intampinarea depusa de sotul meu cu toate documentele ce dovedesc situatia. Spune-ti-mi va rog ce as putea face? Multumesc .
Buna ziua,

Am o problema asemanatoare, va rog sa-mi raspundeti daca ma puteti ajuta.
Am avut o firma infiintata in anul 1996, din anul 2003 nu am mai depus nimic catre Adm. Financiara si nici nu am depus acetele la Registru pentru preschimbare Certificat. Atunci s-a anuntat ca cine nu isi preschimba certificatul va fi dizolvat. Cum firma nu megea am zis ca e mai bine sa se dizolve. Nu stiam atunci ce inseamna acest lucru... Societatea are doi asociati fiecare cu cota de 50%. Administratorul era si angajat. Pentru ca afacerile mergeau prost firma nu a mai putut plati impozitul si taxele salariale catre stat.
In aprilie 2008 am fost instiitati de catre un oarecare lichidator ca s-a inceput procedura dizolvarii. Anul acesta insa am primit citatie pentru luna octombrie 2009. In respectiva citatie Administratia Financiara cere atragerea raspunderii patrimoniale a administratorilor.
Ce pot sa fac?
Este vorba de aproximativ 10000 lei. Nu am acesti bani...Am o casa... Exista riscul sa o pierd sa ramanem pe drumuri?? Pot cere sa achit in rate acesti bani???
Va rog din tot sufletul sa-mi raspundeti!!!

Ultima modificare: Duminică, 13 Septembrie 2009
Anita1, utilizator
din cate ati prezentat dvs. mai sus am inteles ca societatea are doi asociati si un singur administrator.
in principiu nu aveti de ce sa va temeti daca nu dvs ati administrat afacerea sau nu va faceti vinovat de starea in care a ajuns societatea.

in asemenea cazuri judecatorul dispune atragerea raspunderii deoarece s-a ignorat cu buna stiinta legislatia in vigoare si nu s-au mai depus situatiile financiare semestriale si anuale si declaratiile privind obligatiile de plata (la admin. fin.)

daca totusi nu am inteles eu bine si sunt doi administratori, acestia vor raspunde in solidar, adica debitul se va transfera pe fiecare pers fizica in parte dupa care incepe executarea silita - somatie, poprire pe conturi si pe orice venituri (pensie, salariu, indemnizatii, etc etc) si sechestru pe bunurile mobile si/sau imobile, evaluarea acestora si vanzarea la licitatie.

atentie!!! toate cheltuielile de executare silita cad in sarcina debitorului.
Buna ziua,
Va multumesc pentru raspuns. Da, societatea are doi asociatia fiecare are 50%, administratorul sunt eu. Nu am vandut nici un bun din firma sau ma rog nu am luat nici un bun pentru a-l folosi in interes personal.... Firma nu a detinut active.... iar afacerea nu a mers inca de la inceput... a fost pe pierdere inca din primul an. Cum ar putea dovedi Administratia Financiara ca eu sunt vinovata?
Ultima modificare: Miercuri, 16 Septembrie 2009
Anita1, utilizator
marea problema e ca nu ati mai depus situatiile financiare desi ati primit notificari de la administratia financiara cu privire la acest lucru....

societatea pe care ati administrat-o este snc? (societate in nume colectiv)

acum fie vorba intre noi, 10.000 lei nu este o suma exagerata incat sa va pierdeti casa. daca sunteti de buna credinta, va sfatuiesc sa achitati debitul la unitatea de trezorerie si scapati de problema.

pe ce temei legal isi intemeiaza finantele cererea de atragere a raspunderii?
Ultima modificare: Miercuri, 16 Septembrie 2009
danike, utilizator
raspundeti pentru firma.raspundeti penal pentru datoriile datorate statului
trebuia sa faceti cerere la instanta sa va fie comunicata sentinta pe care sigur trebuia sa o primiti la sediul firmei.

Alte discuții în legătură

Actiune raspundere patrimoniala art.138!!!!!! germanu germanu Buna ziua!Am o problema....am avut un srl ,eu fiind administrator. Finantele au cerut insolventa...a fost numit lichidator reprezentantul Finantelor...prin ... (vezi toată discuția)
Cum se executa o sentinta de atragere??? MIXAM MIXAM Exista sentinta de atragere a raspunderii persoanelor responsabile promovata in temeiul art. 138 al. 1 lit a, prin care jud sindic a admis in parte actiunea ... (vezi toată discuția)
Inchiderea procedurii simplificate a insolventei ginacoseru ginacoseru BUNA ZIUA TUTUROR! am nevoie neaparat de cateva sfaturi! lucrez la o societate care distribuie materiale de constructii. unul din clientii noastri (o societate ... (vezi toată discuția)