avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Angajarea raspunderii personale a administratorului
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Angajarea raspunderii personale a administratorului

Sotul meu a avut o societate pe care nu prea a lucrat. La un moment dat a cumparat marfuri pe care le-a revandut unei firme din Galati , cu bilet la ordin fara acoperire... in fine o teapa. a facut toate demersurile, ( s-a constat ca multe societati au luat teapa cu firme in cauza)... a fost inchis faptasul.. proces... hotarare definitiva prin care a fost condamnat sa plateasca marfa .. si a luat si inchisoare 3 ani. Societatea de la care a luat marfa si fiscul(tva) au dat in judecata firma sotului meu cerand banii. Mentionez ca la furnizor a platit o parte din banii personali , dar nu tot. A fost desemnat un lichidator( asta am aflat mai traziu, deoarece nu am primit nici o citatie) care a venit o singura data la sediul firmei( corespunde cu domicilui nostru) , a gasit copilul si a cerut un nr de telefon, fara sa spuna nimic( banuiesc ca a fost lichidatorul , nu stiu exact deoarece asta a spus azi la telefon).Nu a sunat nimeni niciodata, nu a cerut nici un act.Acum in 2009 a venit o citatie de la tribunal in dosarul respectiv ( am aflat ca dosarul este din 2007), sotul meu a facut intampinare , a depus tot ce aveam de la procesul cu firma care i-a tras teapa( facturi , bilet ordin, hotarare judecatoreasca), iar acum a primit sentinta prin care este obligat ca persoana fizica sa suporte datoria catre furnizor si catre fisc. Interesant este ca motivarea instantei este facuta pe art 138 lit d din legea 85/2006 , dar lichidatorul nu-l cunoastem . Dupa ce i-am vazut numele in sentinta AMCO IPURL am cautat datele de contact, am dat de o adresa in Alexandria, o doamna ne-a spus ca nu cunoaste nimic, in final am gasit tel mobil si mi-a vorbit extrem de urat.Acum chiar nu stiu cum sa facem. Termenul de recurs este de 10 zile. Am primit hotararea astazi , am fost la tribunal la arhiva sa vedem dosarul dar acolo ni s-a spus ca sentinta din data de 25.03.2009 nu este redactata.Chiar nu mai inteleg nimic. Am verificat pe net dosarul la tribunal 20981/3/2007 si apare sentinta. Imi poate da cineva un sfat, ca am pierdut o groaza de timp si de bani cu incercarea de a recupera ceva de la firma care ne-a dat teapa. In sentinta redactata de judecator nu apare nimic de intampinarea depusa de sotul meu cu toate documentele ce dovedesc situatia. Spune-ti-mi va rog ce as putea face? Multumesc .
dosarul e inreg la Trib.Brasov ..... astept detaliii
Pt ca o cerere sa aiba succes pe art 138 trebuiesc indeplinite conditiile pe care foarte frumos le-a enumerat av Gabriela
Rspunderea civila in temeiul art.138 din lege , presupune indeplinirea urmatoarelor conditii: savarsirea unei fapte ilicite dintre cele enumerate de lege, existenta prejudiciului, existenta legaturii de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu si vinovatia (culpa) faptuitorului.
Jurisprudenta este constanta in ceea ce priveste necesitatea probarii indeplinirii conditiilor raspunderii civile.
Cele patru conditii ale raspunderii civile delictuale aratate mai sus, trebuie indeplinite indiferent de natura raspunderii, si anume daca este raspundere delictuala sau contractuala. Singura diferenta dintre cele doua forme de raspundere civila nu este in materia conditiilor, ci a probatiunii, astfel, in timp ce in cazul raspunderii delictuale toate cele patru conditii trebuie dovedite, in cazul raspunderii contractuale una dintre ele (culpa) este prezumata


ANAF in general fac cerea pe 138 lit d - pentru nedepunerea declaratiilor , bilanturi etc dar nu pot sa dovedeasca "existenta legaturii de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu "
Trimiteti-mi crererea pe email si va pot spune daca aveti sanse
Am si eu o speta in legatura cu subiectul.

A fost formulata actiune in atragerea rasp pe temeiul art. 138 lit a, c,e fiind tras la raspundere ultimul administrator mentionat la Registraul Comertului, acesta a facut intampinare si a ridicat ex. lipsei calitatii procesuale pasive pe motiv ca nu el este care se face vinovat de faptele mentionate in articolul mentionat.
Lichidatorul cheama in judecata si pe el ca si ultim reprezentant chiar daca nu a facut dovada faptului ca pe timpul mandatului sau s-au savarsit faptele mentionate la literele aratate mai sus.
Merge la interogatoriu, depune toate dovezile ca nu el a dispus plati ca pe mandatul vechiului administrator s-au transferat sume de bani.

Sindicul da solutie de admitere a actiunii lichidatorului, acesta cerand sa se acopere o suma de .... de catre cei doi administratori.

Celalat parat nu a facut nik a avut o atitudine pasiva chiar daca el a contractat credite si a dispus plati chira fara sa existe relatie contractuala-comerciala, iar administratorul care a preluat a preluat societatea asa cum era ea la data respectiva cu datorii etc..

Deci cum e cu solutia si cu dreptatea ca eu sincer nu mai inteleg nik.

Respectele mele
Filmul care se repeta la indigo, in fiecare judet, este ca administratorul care a impins firma in faliment cesioneaza pe buza prapastiei partile sociale altcuiva, platindu-i fireste, o suma consistenta ca acesta sa preia firma si functia de administrator. |In contractul de cesiune, normal, scrie ca noul proprietar al partilor sociale preia firma cu toate datoriile, cum altfel?
Este in culpa si administratorul nou, chiar daca numai pentru faptul ca nu a declarat insolventa firmei din primul moment in care aceasta a aparut - adica imediat dupa preluare.
Kestiunea e ca noul administrator a declarat starea de insolventa la data la care a cunoscut-o adica la cca 3 luni de la preluare, deci...
iar in contractul de cesiune intosmit la biroul de asistenta de la onrc scrie ca admin ce este schimbat raspunde de tot pana la predarea administrarii.
Problema e la jude ce nu a vrut sa aplice legea si mai mult nu ia dat cuvantul in sedinta pe motiv ca poate depune concluzii scrise si ca oricum apare parator ales deci sa vb avocatul.
Pai avocatul nu stie tot iar din dezbateri a rezultat o alta acuzatie nefondata si nedovedita iar doar el fostul administrator chemat in fata instantei sa dea lamuriri putea sa o faca nu avocatul.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Aprilie 2010
ContSters102066, utilizator

Alte discuții în legătură

Actiune raspundere patrimoniala art.138!!!!!! germanu germanu Buna ziua!Am o problema....am avut un srl ,eu fiind administrator. Finantele au cerut insolventa...a fost numit lichidator reprezentantul Finantelor...prin ... (vezi toată discuția)
Cum se executa o sentinta de atragere??? MIXAM MIXAM Exista sentinta de atragere a raspunderii persoanelor responsabile promovata in temeiul art. 138 al. 1 lit a, prin care jud sindic a admis in parte actiunea ... (vezi toată discuția)
Inchiderea procedurii simplificate a insolventei ginacoseru ginacoseru BUNA ZIUA TUTUROR! am nevoie neaparat de cateva sfaturi! lucrez la o societate care distribuie materiale de constructii. unul din clientii noastri (o societate ... (vezi toată discuția)