avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Angajarea raspunderii personale a administratorului
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Angajarea raspunderii personale a administratorului

Sotul meu a avut o societate pe care nu prea a lucrat. La un moment dat a cumparat marfuri pe care le-a revandut unei firme din Galati , cu bilet la ordin fara acoperire... in fine o teapa. a facut toate demersurile, ( s-a constat ca multe societati au luat teapa cu firme in cauza)... a fost inchis faptasul.. proces... hotarare definitiva prin care a fost condamnat sa plateasca marfa .. si a luat si inchisoare 3 ani. Societatea de la care a luat marfa si fiscul(tva) au dat in judecata firma sotului meu cerand banii. Mentionez ca la furnizor a platit o parte din banii personali , dar nu tot. A fost desemnat un lichidator( asta am aflat mai traziu, deoarece nu am primit nici o citatie) care a venit o singura data la sediul firmei( corespunde cu domicilui nostru) , a gasit copilul si a cerut un nr de telefon, fara sa spuna nimic( banuiesc ca a fost lichidatorul , nu stiu exact deoarece asta a spus azi la telefon).Nu a sunat nimeni niciodata, nu a cerut nici un act.Acum in 2009 a venit o citatie de la tribunal in dosarul respectiv ( am aflat ca dosarul este din 2007), sotul meu a facut intampinare , a depus tot ce aveam de la procesul cu firma care i-a tras teapa( facturi , bilet ordin, hotarare judecatoreasca), iar acum a primit sentinta prin care este obligat ca persoana fizica sa suporte datoria catre furnizor si catre fisc. Interesant este ca motivarea instantei este facuta pe art 138 lit d din legea 85/2006 , dar lichidatorul nu-l cunoastem . Dupa ce i-am vazut numele in sentinta AMCO IPURL am cautat datele de contact, am dat de o adresa in Alexandria, o doamna ne-a spus ca nu cunoaste nimic, in final am gasit tel mobil si mi-a vorbit extrem de urat.Acum chiar nu stiu cum sa facem. Termenul de recurs este de 10 zile. Am primit hotararea astazi , am fost la tribunal la arhiva sa vedem dosarul dar acolo ni s-a spus ca sentinta din data de 25.03.2009 nu este redactata.Chiar nu mai inteleg nimic. Am verificat pe net dosarul la tribunal 20981/3/2007 si apare sentinta. Imi poate da cineva un sfat, ca am pierdut o groaza de timp si de bani cu incercarea de a recupera ceva de la firma care ne-a dat teapa. In sentinta redactata de judecator nu apare nimic de intampinarea depusa de sotul meu cu toate documentele ce dovedesc situatia. Spune-ti-mi va rog ce as putea face? Multumesc .
Gabriel S a scris:

Daca institutia dvs. este creditoare ce s-a inregistrat in procedura insolventei, poate sa formuleze o cerere de interventie langa cererea principala de atragere a raspunderii ce o vor introduce finantele publice. Se pare ca lichidatorul nu l-a gasit vinovat pe fostul administrator. Dupa ce se vor admite cererea de atragere a raspunderii si cererea dvs. de interventie, in baza acelei hotarari judecatoresti veti da in debit persoana fizica, fost administrator al societatii. Competenta de executare silita o gasiti in codul de procedura fiscala.


=D>=D>=D>=D>
carmenmur a scris:

raspundeti pentru firma.raspundeti penal pentru datoriile datorate statului
trebuia sa faceti cerere la instanta sa va fie comunicata sentinta pe care sigur trebuia sa o primiti la sediul firmei.


asa este .

Felicitari pentru acest raspuns =D>=D>=D>=D>
In termeni generali, raspunderea administratorului poate fi angajata in situatia in care se constanta ca societatea nu detine patrimoniul indestulator pt. acoperirea creantelor,datorita vreunei culpe a acestuia.
Am si eu o nelamurire, in actiunea de atragere lichidatorul e obligat sa arate faptele de care se face vinovat reprez legal si sa arate si legatura intre aceste fapte si suma neacoperita pentru indestularea creditorilor.
Daca se limiteaza doar la a cita din legea 85 si sa motiveze ca suma de 10000 lei nu a fost acoperita pt ca nu sunt bunuri/sau bunurile valorificate in procedura nu au indestulat toti creditorii - drept pentru care el considera ca reprez legal trebuie sa suporte pasivul necoperit - este admisibila?
In cererea pe care o depune lichidatorul, pt. angajarea raspunderii membrilor organelor de conducere, el trebuie sa faca trimitere la litera, din art. 138 al Legii 85/2006 privind procedura insolventei, care este incidenta persoanelor respective precum si mijloacele de proba de care intelege a se folosii pt. dovedirea faptelor respective, mijloace de proba care trebuie aprobate de catre judecatorul sindic.

Alte discuții în legătură

Actiune raspundere patrimoniala art.138!!!!!! germanu germanu Buna ziua!Am o problema....am avut un srl ,eu fiind administrator. Finantele au cerut insolventa...a fost numit lichidator reprezentantul Finantelor...prin ... (vezi toată discuția)
Cum se executa o sentinta de atragere??? MIXAM MIXAM Exista sentinta de atragere a raspunderii persoanelor responsabile promovata in temeiul art. 138 al. 1 lit a, prin care jud sindic a admis in parte actiunea ... (vezi toată discuția)
Inchiderea procedurii simplificate a insolventei ginacoseru ginacoseru BUNA ZIUA TUTUROR! am nevoie neaparat de cateva sfaturi! lucrez la o societate care distribuie materiale de constructii. unul din clientii noastri (o societate ... (vezi toată discuția)