avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1012 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SOMAJ-reguli noi?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SOMAJ-reguli noi?

Am o mare rugaminte ...Azi am fost dupa multe programari (la ITM,la financiar,la somaj) sa-mi depun dosarul pt somaj...si stupoare....Desi nicaieri nu scria ca imi trebuiesc si adeverinte(!!!) de la aproape toate locurile de munca pe unde am lucrat..adica din 2002...functionara mi-a zis ca atunci trebuie sa renunt la anii aceia ...la calculul somajului...Adica din 13 ani si ceva a calculat numai 9 ani.....( adica bani mai putini si timp de somaj mai putin)...
Am cautat si tot am cautat si nu gasesc noua lege unde scrie asa ceva...Legea noua actualizata in 2009 spune asa ceva ca trebuie sa alergam la toti fosti angajatori(care unii poate nici nu mai exista) sa luam adeverinte ca nu au datorii la stat?Va rog mult sa ma ajutati ca ..am obosit ...si nu mai inteleg nimic...pt mine nu este o favoare somajul...este...o situatie de criza!..Va multumesc ...
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 12:45, 21 Mai 2009
Scuze..dar si eu aveam dreptul la un salariu ?.Numai eu am fost trecuta in somaj...nu mai multi angajati....Ceilalti au plecat la alte firme....
Multumesc frumos ca mi-ati raspuns....Stiti cumva in baza carei legi...ca ai mei sunt varza....sa le spun...
Ultima modificare: Marți, 12 Mai 2009
Georgi11, utilizator
Georgi11:
Si dvs. aveati dreptul la salariu compensator chiar daca ati fost singura concediata.
Da georgi11, din cate stiu din celalat topic, si la tine a fost concediere, nu?
INdiferent ca este concediere individuala sau colectriva, exista dreptul al un salariu compensator (cel putin) conform CCMUN. daca pe ramura in care e firma sunt prevederi mai avantajoase se aplica acelea, de ex in ramura comert se acorda 2 salarii compensatorii.

Deci fa o solictare scrisa la firma pentru acest drept, poate rezolvi simplu :)
Am lucrat la o firma mai mica....si sincer in scris au fost 20 zile preaviz ..in realitate nu a fost decat vreo 5 zile...ca au zis ca ma ajuta cu somajul...la modul ca-l platesc la zi...Sunt varza la capitolul legislatie...mai mult ii informez eu cum se obtine soamjul...etc...daca ma puteti ajuta spuneti-mi va rog mult cum sa fac sa mai obtin si acel salariu compensatoriu....Va multumesc cu respect!
Mda daca stiam de la inceput ..adica de cand m-au disponibilizat ..le ziceam si de acel salariu compensatoriu..De abia am tras de ei ca sa plateasca la somaj...Macar sa fim sanatosi si..sa gasesc de lucru...Va multumesc frumos!
Ultima modificare: Miercuri, 13 Mai 2009
Georgi11, utilizator
Pai cred ca primul pas este sa mergeti sa-i aratati angajatorului ca aveti acest drept, pe care sa il solicitati si cu o cerere scrisa, inregistrata, un exemplar sa va ramana.
baza legala este CCMUN art 78

CCMUN este lege care stabileste obligatii pentru toti angajatorii, astfel:

Art. 3. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile din ţară, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt), în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional;

Alte discuții în legătură

Calcul somaj gutica gutica buna ziua , va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema : am un bait cu aproximativ 6 ani vechime in munca ( 4 locuri de munca ) . Dupa 2 ani ... (vezi toată discuția)
Acte dosar somaj - vechime si cotizatie in cazul fostului angajator societate inchisa man_alessia man_alessia Buna ziua, Am fost astazi la AJOFM Cluj pentru depunerea dosarului de somaj insa, pentru a demonstra vechimea in munca de peste 5 ani, mi s-a cerut ... (vezi toată discuția)
Acte pentru somaj - anexa 14 andreeatoma andreeatoma as dori sa stiu daca este legal si daca da care este baza legala sa mi se ceara completarea anexei 14 de la toate locurile de munca unde am lucrat in decurs de ... (vezi toată discuția)