avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1007 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SOMAJ-reguli noi?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SOMAJ-reguli noi?

Am o mare rugaminte ...Azi am fost dupa multe programari (la ITM,la financiar,la somaj) sa-mi depun dosarul pt somaj...si stupoare....Desi nicaieri nu scria ca imi trebuiesc si adeverinte(!!!) de la aproape toate locurile de munca pe unde am lucrat..adica din 2002...functionara mi-a zis ca atunci trebuie sa renunt la anii aceia ...la calculul somajului...Adica din 13 ani si ceva a calculat numai 9 ani.....( adica bani mai putini si timp de somaj mai putin)...
Am cautat si tot am cautat si nu gasesc noua lege unde scrie asa ceva...Legea noua actualizata in 2009 spune asa ceva ca trebuie sa alergam la toti fosti angajatori(care unii poate nici nu mai exista) sa luam adeverinte ca nu au datorii la stat?Va rog mult sa ma ajutati ca ..am obosit ...si nu mai inteleg nimic...pt mine nu este o favoare somajul...este...o situatie de criza!..Va multumesc ...
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 12:45, 21 Mai 2009
grace_r a scris:

refuza cu vehementa eliberarea adeverintei si are pretentia ca eu sa semnez un angajament de plata a unei sume in valoare de 3500ron pentru eliberarea acelei adeverinte


Asa ceva nu am mai auzit #-o Si totusi cum motiveaza aceasta suma imensa de bani pe care v-o cere? 3500 lei ? Sau, oare, considera ca mai aveti alte datorii la el, aveti cumva un act de formare profesionala? Altfel mintea mea de om normal nu pricepe cum de e posibil sa ceara asa ceva !


la Cosmin nu e problema ca nu are un an de zile la ultimul loc de munca?

Stagiul trebuie sa fie de 12 luni in ultimele 24 de luni de la data depunerii cererii de somaj, indiferent la cati angajatori este realizat acest stagiu.

Am reusit in sfarsit...sunt somer cu acte in regula!!!...

Bravo, ai trecut de un hop! Pe de alta parte #-o greu ami e cu institutiile astea care aplica legea neuniform !
Succes in gasirea unui job! :)
Buna ziua
Am o dilema si as dori sa ma ajutati cu un raspuns. Deoarece activitatea in societate se restrange tot mai mult suntem pusi in situatia sa disponibilizam (datorita restructurarilor de posturi) si angajatii care sunt pensionari limita de varsta. Se stie ca deoarece sunt pensionari nu mai beneficiaza de indemnizatie de somaj, doar articolul cu care se incheie carnetul de munca va fi 65(1) din Codul Muncii (ei nu doresc sa-si incheie activitatea cu demisie sau acordul partilor). Intrebarea mea ar fi daca firma are obligativitatea sa plateasca salariul compensatoriu care se acorda saalriatilor disponibilizati, avand in vedere ca pensionari fiind , au deja o protectie sociala.
Multumesc
Multumesc din tot sufletul pt tot...si va doresc tot binele!
mirela onea:
1. Toti salariatii au aceleasi drepturi (chiar daca sunt pensionari).
2. De ce credeti ca pensionarii angajati nu accepta sa demisioneze sau sa inceteze CIM cu acordul partilor? Pentru a beneficia de platile compensatorii.
3. Aveti dreptate dar Codul muncii si CCMUNN nu face distinctie intre cei concediati ca urmare a desfiintarii postului (daca sunt sau nu pensionari cu CIM).
4. Aveti asa de multi pensionari angajati incat sa platiti sume mari drept compensari?
5. Pensia nu este o protectie sociala ci un drept castigat dupa o viata de munca.
CCMUN:
Art. 78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.

Asa cum spune tudorvaleriu, legea nu distinge intre salariati care beneficiaza sau nu de pensie simultan cu salariul, deci nici angajatorul nu are niciun drept sa faca acest lucru.

Alte discuții în legătură

Calcul somaj gutica gutica buna ziua , va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema : am un bait cu aproximativ 6 ani vechime in munca ( 4 locuri de munca ) . Dupa 2 ani ... (vezi toată discuția)
Acte dosar somaj - vechime si cotizatie in cazul fostului angajator societate inchisa man_alessia man_alessia Buna ziua, Am fost astazi la AJOFM Cluj pentru depunerea dosarului de somaj insa, pentru a demonstra vechimea in munca de peste 5 ani, mi s-a cerut ... (vezi toată discuția)
Acte pentru somaj - anexa 14 andreeatoma andreeatoma as dori sa stiu daca este legal si daca da care este baza legala sa mi se ceara completarea anexei 14 de la toate locurile de munca unde am lucrat in decurs de ... (vezi toată discuția)