avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SOMAJ-reguli noi?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SOMAJ-reguli noi?

Am o mare rugaminte ...Azi am fost dupa multe programari (la ITM,la financiar,la somaj) sa-mi depun dosarul pt somaj...si stupoare....Desi nicaieri nu scria ca imi trebuiesc si adeverinte(!!!) de la aproape toate locurile de munca pe unde am lucrat..adica din 2002...functionara mi-a zis ca atunci trebuie sa renunt la anii aceia ...la calculul somajului...Adica din 13 ani si ceva a calculat numai 9 ani.....( adica bani mai putini si timp de somaj mai putin)...
Am cautat si tot am cautat si nu gasesc noua lege unde scrie asa ceva...Legea noua actualizata in 2009 spune asa ceva ca trebuie sa alergam la toti fosti angajatori(care unii poate nici nu mai exista) sa luam adeverinte ca nu au datorii la stat?Va rog mult sa ma ajutati ca ..am obosit ...si nu mai inteleg nimic...pt mine nu este o favoare somajul...este...o situatie de criza!..Va multumesc ...
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 12:45, 21 Mai 2009
Acum am recitit toate mesajele ..ultima firma la care am lucrat a platit somajul la zi si a depus si toate declaratiile...si inca ceva foarte interesant...nimeni nu a verificat daca firmele la care am lucrat au datorii sau nu...Asta am cerut si eu sa verifice pe calculator ..nu sa umblu de colo colo...
Dar ce spuneti de situatia(Doamne fereste) in care angajatorul nu vrea sa-ti elibereze nici o adeverinta..asa ca nu te are la inima?Ce poti face?Nimic...pierzi ..si nu-l poti obliga...
Sper sa mai intre si alti colegi in discutie si sa ne spuna ce parere au despre aceste solictari de adeverinte. :-/

O sa te rugam sa nu mai scrii mesaje succesive ci sa revii prin optiunea Editeaza, asta e regulamentul forumului, o sa iti faca adminii observatie :)



Georgi11: Neeliberarea de către angajator a adeverinţei prevăzute la alin. (1) constituie contravenţie, potrivit art. 113 lit. j) din lege, şi se sancţionează cu amenda prevăzută la art. 114 alin. (1) lit. a) din lege de către organele de control măsuri active ale structurilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă care au competenţa constatării şi sancţionării celorlalte contravenţii prevăzute de lege.(HG449/2009 privind modificarea Normelor Metodologice de aplicare ale Legii 76/2002). Cu alte cuvinte, depui o reclamatie la ALOFM pentru angajatorul care refuza sa iti elibereze o astfel de adeverinta.
Sincer si eu sunt un pic mirata de atatea adeverinte necesare la dosarul de somaj, dar parerea mea este ca la un dosar lucreaza mai multi angajati din cadrul AJOFM ( cineva se ocupa de relatia firma-angajat, altcineva se ocupa de calculul cotizatiei, altcineva se ocupa de certificarea datelor inregistrate....si la sfarsit se aproba sau nu dosarul si bineinteles ca nu au timp sa faca adeverinte la xerox sau sa caute toate datele angajatorilor si angajatilor)
Eu sunt din Sibiu si am avut angajati la punct de lucru Bucurest si mi-au cerut urmatoarele acte la dosare:

1. adeverinta de somaj in care se adevereste ca: dl/dna x, CI, CNP, domiciliul, a fost angajat al firmei y pe durata determinata sau nederminata, inregistrata la ITM cu nr si data,in functia de, a incetat activitatea cu art 65 in data de; mentionam ca s-au retinut si virat contributiile pentru somaj conform legii; se elibereaza prezenta pentru a-i servi la intocmirea dosarului de somj........acest model de adeverinta are mai multe date decat adeverinta cu stagiile
2. adeverinta privind plata contributiilor la bugetul asigurarilor pentru somaj (pe ultimele 12 luni) pe baza acestei adeverinte AJOFM Sibiu mi-a eliberat un certificat privind stagiul de cotizare plus un desfasurator cu toate lunile lucrate la firma noastra pe care l-am obtinut in 10 minute si l-am trimis in aceeasi zi la Bucuresti la fostul angajat sa il depuna la dosar (nu a asteptat luni de zile sa primeasca indemnizati)

In ceea ce priveste prima adeverinta, parerea mea, trebuie sa fie de la toate firmele unde a lucrat persoana pentru ca in cartea de munca nu sunt prea multe date despre firme si nu se stie daca au virat firmele contributiile pentru somaj. Pe baza acestei cereri incep cautarile in acte pentru veridicitate si stabilirea indemnizatiei.
Ce nu am inteles este ce adeverinta a cerut pentru firmele de acum 10 ani???
Daca a cerut prima adeverinta este ok, chiar trebuie sa fie o dovada cu stampila si semnatura in original de la firma respectiva. In caz ca nu mai exista firma trebuie vazut cine a preluat arhiva firmei pentru eliberarea adeverintei .Vreau sa mentionez ca pe adeverinta firma trebuie sa scrie ca a retinut si virat in perioda respectiva contributia chiar daca in anul 2009 nu a mai cotizat din cauza crizei, sau nu mai exista.
Daca a cerut a doua adeverinta, parerea mea este ca nu-i corect sa puna pe drumuri, persoanele, de la o firma la alta asteptand chiar zile la fiecare firma sa ii elibereze adeverinta cu stagiu de cotizare, pe motiv ca nu au personal sa caute in arhiva la AJOFM ( daca nu este evidenta pe calculator).

Poate nu am dreptate, dar asta e parerea mea din experienta cu AJOFM.
Eu nu as fi renuntat la acei ani, as fi facut o cerere la AJOFM sa imi elibereze ei o adeverinta cu stagiul de cotizare din perioada rspectiva, este dreptul nostru sa ne informeze cu privire la situatia contributiilor, asa putem controla si angajatorii daca isi indeplinesc obligatiile........nu doresc nimanui sa afle ca dupa 4 ani de munca nu i s-au virat contributiile ( am dat un exemplu)
Va doresc o zi buna cu cat mai putine adeverinte pentru somaj:D

Alte discuții în legătură

Calcul somaj gutica gutica buna ziua , va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema : am un bait cu aproximativ 6 ani vechime in munca ( 4 locuri de munca ) . Dupa 2 ani ... (vezi toată discuția)
Acte dosar somaj - vechime si cotizatie in cazul fostului angajator societate inchisa man_alessia man_alessia Buna ziua, Am fost astazi la AJOFM Cluj pentru depunerea dosarului de somaj insa, pentru a demonstra vechimea in munca de peste 5 ani, mi s-a cerut ... (vezi toată discuția)
Acte pentru somaj - anexa 14 andreeatoma andreeatoma as dori sa stiu daca este legal si daca da care este baza legala sa mi se ceara completarea anexei 14 de la toate locurile de munca unde am lucrat in decurs de ... (vezi toată discuția)