avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Obligatia de a face - actualizare suma cu dobanda ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Obligatia de a face - actualizare suma cu dobanda legala

Buna ziua,

Ma poate lamuri cineva in legatura cu termenul de prescriptie a unei datorii cu titlu de compensatie? Intrebarea mea este daca pot formula in instanta o cerere de chemare in instanta a ANRP - obligatia de a face, actualizare despagubire cu dobanda legala? Compensatiile au fost platite in sep 2012 (dreptul nasterii in 2008).

Multumesc
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 16:36, 21 Martie 2015
Pe ce lege s-a intemeiat actiunea in instanta,precum si Hotararea comisiei judetene?

PS. In plus trebuie sa vedem ce lege este aplicabila la speta dvs. dat fiind ca in 2011 s-a schimbat CC, iar in august 2011, prin ordonanta 13 a fost abrogata ordonanta 9/2000 privind nivelul dobanzii legale, etc, de asta ne trebuie toate datele problemei dvs., precum si modul in care s-a introdus actiunea. Tocmai ca sa nu va intrebe judecatorul de ce nu ati facut-o de atunci, caci una doua poate sa va invoce stingerea dreptului principal si odata cu el si stingerea dreptul accesoriu. Intelegeti?
Ultima modificare: Luni, 17 Noiembrie 2014
trandafir2, moderator
adriana_c a scris:

- ,,dreptul nasterii in 2008”- a scris @ AndreoP;
- ,,Prescriptia este 3 ani.” – spuneti dvs.

Inseamna ca prescriptia a intervenit in anul 2011. Recunoasterea debitului in anul 2012 nu are ca efect intreruperea cursului prescriptiei, pentru ca nu are ce termen de prescriptie sa mai intrerupa.

@adriana, NU luati in calcul si procesul, durata efectiva a procesului ?
2) In plus analizati si art.2507-2510 cu privire la recunoasterea tacita si restul.
Ultima modificare: Luni, 17 Noiembrie 2014
trandafir2, moderator
Legea 290/2003
Actiunea s-a introdus la Tribunalul Calarasi, iar dupa doua infatisari (am castigat si recursul), dosarul s-a mutat la Curtea de Apel Bucuresti, am castigat si aici. Am investit sentinta (plata debitului principal actualizat cu rata inflatiei). Cand am motivat cererea de chemare in judecata, am renuntat la capatul de cerere prin care solicitam plata si a dobanzii, de frica sa nu dau de un judecator mai ranchiunos.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie Nikk57 Nikk57 Am avut un litigiu de munca - drepturi salariale din sept 2006 - inceput in sept 2009, . Am castigat procesul - hotarare definitiva in aprilie 2103 si ... (vezi toată discuția)
Actualizare pret cu rata inflatiei sxamo39_p sxamo39_p In 2004 am executat silit un imobil al uni debitor, bunul fiind adjudecat, iar pretul distribuit. Ulterior debitorul a formulat contestatie la executare si a ... (vezi toată discuția)
calcul dobanda legala de catre executor ddianna ddianna Buna ziua, Legiuitorul da posibilitate executorului judecatoresc sa calculeze orice fel de accesorii obligatiei principale (dobanzi, penalitati )daca acestea ... (vezi toată discuția)