avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1006 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Obligatia de a face - actualizare suma cu dobanda ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Obligatia de a face - actualizare suma cu dobanda legala

Buna ziua,

Ma poate lamuri cineva in legatura cu termenul de prescriptie a unei datorii cu titlu de compensatie? Intrebarea mea este daca pot formula in instanta o cerere de chemare in instanta a ANRP - obligatia de a face, actualizare despagubire cu dobanda legala? Compensatiile au fost platite in sep 2012 (dreptul nasterii in 2008).

Multumesc
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 16:36, 21 Martie 2015
Buna ziua,

Revin cu solicitarea unei formule de cerere de chemare in instanta a ANRP - obligatia de a face, actualizare despagubire cu dobanda legala.

Compensatiile au fost platite in sep 2012(cu dreptul nasterii din 2008, ultmul act administrativ depus la dosar cu data de septembrie 2012) , si din cate stiu, termenul de prescriptie este de 3 ani.

Va multumesc, numai bine!
Instanţa .....
Domnule Preşedinte,
Subsemnatul (nume ....., prenume .....), cu domiciliul în ....., având codul numeric personal ....., cu domiciliul procesual ales pentru comunicarea actelor de procedură la numitul (nume ....., prenume .....), cu domiciliul în....., având următoarele date de contact personal/prin mandatar/prin reprezentant legal/prin reprezentant judiciar (nume ....., prenume .....)/prin avocat (nume ....., prenume .....), cu sediul profesional în ....., având următoarele date de contact .....
în contradictoriu cu pârâta (denumirea persoanei juridice .....), cu sediul în ....., având codul unic de înregistrare/codul de identitate fiscală, prin reprezentant (nume ....., prenume .....), formulăm
CERERE DE CHEMARE ÎN JUDECATĂ
prin care solicităm instanţei să dispună obligarea pârâtului la plata daunelor-interese moratorii în valoare de ..... lei, reprezentând echivalentul prejudiciului produs subsemnatului, cauzat prin executare cu întârziere a obligaţiei dispuse prin hotararea judecatoreasca din data de .....
În fapt, arătăm că la data de …. părţile s-a dispus prin hotarare judecatoreasca plata sumei de ….. si care au fost platite cu intarziere la data de ....
Învederăm că .....
Faţă de cele mai sus expuse, solicităm admiterea prezentei acţiuni.
În drept, ne întemeiem cererea pe dispoziţiile art. 1535-1536 şi din C. civ.
În dovedire , solicităm încuviinţarea probei cu înscrisuri.
În cadrul probei cu înscrisuri, depunem următoarele înscrisuri ....., în copii certificate pentru conformitate cu originalul, în ....exemplare.
În conformitate cu art.453 din C. proc. civ., solicităm instanţei să oblige pârâtul la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de acest proces.
Depunem prezenta cerere de chemare în judecată, în .....exemplare.
Anexăm dovada achitării taxei judiciare de timbru în cuantum de .....şi procura în original/copie legalizată/împuternicirea avocaţială/delegaţia de reprezentare /copie legalizată de pe înscrisul doveditor al calităţii de reprezentant /extras din registrul public /extras, în copie legalizată, din actul care atestă dreptul de reprezentare .
Data, Semnătura ,
Domnului Preşedinte al Judecătoriei ...../Tribunalului
Multumesc!
Un weekend minunat!
In jurisprudenta si doctrina (chiar daca sunt anterioare intrarii in vigoare a Noului Cod Civil) s-a apreciat in mod evident intemeiat,ca recunoasterea poate produce efecte intreruptive de prescriptie numai daca a intervenit inauntrul termenului de prescriptie(I.Les-Sanctiunile procedurale in materie civila,Ed.Hamangiu,2008,pag.284-285).
Prescriptia se intrerupe printre altele,prin recunoasterea dreptului a carui actiune se pescrie sau printr-un act incepator de executare.Aceasta, presupune ,insa,ca imprejurarea cu efect intreruptiv sa aiba loc inauntrul termenului de precsriptie.Daca debitorii au platit unele sume din debitele restante,dupa implinrea termenului de prescriptie ,cum e cazul in speta,nu se mai poate discuta de intreruperea prescriptiei pentru urmarirea diferentei de debit;consecinta platii facute in conditiile aratate constand,numai in faptul ca,debitorul nu are dreptul sa ceara inapoierea prestatiei.(Trib.Suprem,s.civ.dec.nr.2062/1085,R.R.D. nr.7/1986,p.73).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie Nikk57 Nikk57 Am avut un litigiu de munca - drepturi salariale din sept 2006 - inceput in sept 2009, . Am castigat procesul - hotarare definitiva in aprilie 2103 si ... (vezi toată discuția)
Actualizare pret cu rata inflatiei sxamo39_p sxamo39_p In 2004 am executat silit un imobil al uni debitor, bunul fiind adjudecat, iar pretul distribuit. Ulterior debitorul a formulat contestatie la executare si a ... (vezi toată discuția)
calcul dobanda legala de catre executor ddianna ddianna Buna ziua, Legiuitorul da posibilitate executorului judecatoresc sa calculeze orice fel de accesorii obligatiei principale (dobanzi, penalitati )daca acestea ... (vezi toată discuția)