avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul penalizari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul penalizari

Buna seara.
Daca prin adunarea generala s-a stabilit un procent de 0,1% pe zi de intarziere incepand cu prima zi de dupa expirarea celor 50 de zile de la afisarea listei de intretinere (adica 30 de zile de la data scadenta) si s-a stabilit sa se aplice doar restantelor la cotele de intretinere, este adevarat faptul ca valoarea acestei penalizari se aplica la diferenta rezultata intre restanta la cotele de intretinere si fondul de rulment de care dispune apartamentul in cauza?
Eu stiu ca nu scrie nicaieri in lege asa ceva, plus de asta nici in adunarea generala nu s-a discutat asa ceva. Am auzit ca unele asociatii practica acest lucru.
Ma puteti lamuri va rog din suflet?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 09:01, 15 Octombrie 2021
adriandanciu90 a scris:
Din restanta la cotele de intretinere a unui apartament se scade valoarea fondului de rulment de care dispune acel apartament atunci cand se calculeaza penalizarea procentuala?

Asa cum s-a spus mai sus, puteti sa scadeti fondul de rulment si orice altceva vreti.
Dar sa ne lamurim daca un restantier, dupa 50 de zile de la afisarea listei, mai are sau nu bani in fondul de rulment. Si va propun urmatorul exercitiu:
Ocupam apartamentele si infiintam asociatia in data de 1 februarie 2014. Pentru ca este necesar fond de rulment fiecare proprietar depune la asociatie suma de 200 lei in data de 1 februarie 2014. In tot cursul lunii februarie asociatia face cheltuieli gospodaresti, materiale de birou, curatenie.... La inceputul lunii martie apar facturile de apa, de gaz, de electricitate, se platesc salariile, indemnizatiile, contributiile la stat... Toate aceste cheltuieli se suporta din acel fond de rulment. Platile se fac de asociatie si in luna martie 2014 din acelasi fond de rulment, cel putin pana la afisarea listelor de plata pentru luna februarie.
La data de 20 martie se intocmesc listele de plata pentru februarie.
Proprietarii dumneavoastra stiu ca pot plati in urmatoarele 50 de zile fara probleme, fara penalizari, adica pan ala data de 10 mai 2014.
Ori, atentie ca deja pana la afisarea listelor (20 martie) s-au facut plati consistente suportate din fondul de rulment care a ramas gol sau aproape gol. De aceea se spune in legislatie ca fondul de rulment se reintregeste luna de luna prin plata sumelor afisate pe lista de plata.
Asa ca de la 20 martie si apoi in toata luna aprilie si chiar pana la 10 mai asociatia functioneaza si trebuie sa plateasca:
- facturile pe februarie scadente la 15-20 martie
- facturile pe martie scadente la 15-20 aprilie
- salariile si contributiile la stata pe februarie, martie, aprilie

Nu le platim la timp pentru ca fondul de rulment s-a epuizat la jumatatea lunii martie 2014. Pana la 10 mai 2014 nu mai avem fond de rulment, nu avem incasari pentru ca proprietarii vor plati in ultima zi dar nu putem aplica penalizari pentru ca asa am stabilit prin regulament, decizia comitetului sau hotatrea adunarii generale... Si-atunci de unde vom plati penalizarile aplicate de furnizori? Din banii sindicatului?
Iar acum vine raspunsul la intrebare pe care o repetati: scadem sau nu scadem din restante fondul de rulment? Pai daca fondul de rulment s-a epuizat in prima luna, ca asa este dimensionat, ce sa mai scadem!?
Adica, logic, acest fond de rulment cel mai probabil nu mai este faptic, in cele mai multe cazuri la afisarea listelor de plata si cu siguranta nu mai exista faptic dupa inca 50 de zile de la afisare, timp in care au devenit scadente si facturile lunii martie si s-au facut multe plati chiar in contul lunii aprilie si mai 2014.

De aceea a prevazut legiuitorul ca fondul de rulment se reintregeste lunar, pentru ca logic se epuizeaza lunar iar daca dupa 50 de zile scadem 0 (zero) lei din restanta de 500 lei rezulatatul este tot 500 lei restanta.
Eu v-am intrebat pentru ca ma certam cu un dobitoc din bloc care sustinea ca se scade din restanta valoarea fondului de rulment, iar eu am sustinut ca nu este asa. V-am intrebat ca sa ma lamuresc si eu sigur, atata tot. O sa schimbam si sistemul de penalizari si vom penaliza tot ce ne permite legea. Noi am schimbat toata conducerea si administratia la bloc, iar oamenii stiu cum se proceda inainte de schimbare. Mai mult cel care sustine prostia cu scaderea fondului de rulment din restanta este fostul administrator, deci va dati seama ce a fost inainte la noi in asociatie.
Va multumesc pentru lamuriri. El vroia sa dea asociatia in judecata pentru ca nu facem cum spune el, dar acum m-am lamurit 100% ca ceea ce zice el este in afara legii si nu castiga orice ar face.
In ce priveste penalizarile de la furnizor aplicarea cat si modul de calcul se decid in Com. Ex.sau in A.G.?
Conform legii, cum a spus si elga50 mai devreme, se stabileste de catre comitetul executiv, dar ar fi bine ca regulamentul de penalizare stabilit de comitet sa fie prezentat si in AG. Noi asa am procedat pentru a nu avea probleme cu proprietarii din asociatie.
Nu, penalizarile furnizorului se repartizeaza proportional propietarilor cu restante, proportional cu suma restanta la utilitatea respectiva.
Sistemul se aplica doar daca nu se pun penalitati de asociatie.

Alte discuții în legătură

Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Penalizari stabilite de administrator. fyeratanye fyeratanye salut ,am si eu o problema cu interpretarea articolului 49 sin legea 230/2007 (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari ... (vezi toată discuția)
Precizari art 49 - 230/2007 - sistemul propriu de penalizari IIC IIC Buna ziua, Am nevoie de ajutorul vostru pentru a lamuri o chestie simpla, dar pentru care am nevoie de o confirmare a celor mai cu experienta. Legea ... (vezi toată discuția)