avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul penalizari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul penalizari

Buna seara.
Daca prin adunarea generala s-a stabilit un procent de 0,1% pe zi de intarziere incepand cu prima zi de dupa expirarea celor 50 de zile de la afisarea listei de intretinere (adica 30 de zile de la data scadenta) si s-a stabilit sa se aplice doar restantelor la cotele de intretinere, este adevarat faptul ca valoarea acestei penalizari se aplica la diferenta rezultata intre restanta la cotele de intretinere si fondul de rulment de care dispune apartamentul in cauza?
Eu stiu ca nu scrie nicaieri in lege asa ceva, plus de asta nici in adunarea generala nu s-a discutat asa ceva. Am auzit ca unele asociatii practica acest lucru.
Ma puteti lamuri va rog din suflet?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 09:01, 15 Octombrie 2021
Buna ziua,
Cum se trec penalizarile in lista de plata ? In lista de plata trebuie sa existe doua rubrici, una cu suma restanta la plata si una cu penalizarile acumulate de persoana respectiva ?
O alta problema, un exemplu: am 100 lei suma restanta, se aplica penalizarea de 3% pe luna (in prima luna) si rezulta 103 lei total de plata. In a doua luna penalizarea se aplica la 103 lei sau la suma initiala de 100 lei (presupunem ca a achitat suma din a doua luna si i-a ramas aceasta suma din urma de 100 lei) ?
@zaris,,
Ce "scrie" in Lege, stie toata lumea. (LEGE nr. 196 din 20 iulie 2018
privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor)
Totusi, in fiecare asociaie com. executiv propune si AG hotaraste - art. 55, lit. (j), art. 55, lit (q) - un sistem propriu de penalizari inclus in Regulamentul condominiului; acesta este un document cu care poate sa lucreze administratorul respectivei asociatii. Toate acestea in economia art. 77 din Lege.
Trebuie prevazut clar:
- data afisarii listei de plata;
- data termenului de plata;
- data scadentei;
Pe lista de plata vor figura :
- un total al cheltuielilor lunare;
- o rubrica reprezentand valoarea penalizarilor pentru sumele neachitate pana la data afisarii noii liste de plata si care respecta prevederile regulamentului, discutat mai sus;
- urmeaza cateva rubrici privind restantele la: intretinere, la penalizari, la fonduri;
- rubrica finala; total general.
Ei, pentru ca ai intrebat punctual - penalizarile se calculeaza doar la sumele provenite din restante la intretinere sau la fonduri, nu asa cum ai exemplificat dumneata in mesaj, adica, nu se aplica penalizare la penalizare.
Asadar, la calcularea sumelor reprezentand penalizarile se va tine cont doar de sumele aflate in restante, de procentul de penalizare aprobat in AG (daca este mai mic de 0, 2% pe zi) si de nr. de zile intarziate - calculate connform Sistemului propriu de penalizari aprobat in AG.
Atentie la notiunea de "termen de plata" si ce vrea acesta sa reprezinte !
Daca mai sut neclaritati, putem discuta.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Penalizari stabilite de administrator. fyeratanye fyeratanye salut ,am si eu o problema cu interpretarea articolului 49 sin legea 230/2007 (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari ... (vezi toată discuția)
Precizari art 49 - 230/2007 - sistemul propriu de penalizari IIC IIC Buna ziua, Am nevoie de ajutorul vostru pentru a lamuri o chestie simpla, dar pentru care am nevoie de o confirmare a celor mai cu experienta. Legea ... (vezi toată discuția)