avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul penalizari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul penalizari

Buna seara.
Daca prin adunarea generala s-a stabilit un procent de 0,1% pe zi de intarziere incepand cu prima zi de dupa expirarea celor 50 de zile de la afisarea listei de intretinere (adica 30 de zile de la data scadenta) si s-a stabilit sa se aplice doar restantelor la cotele de intretinere, este adevarat faptul ca valoarea acestei penalizari se aplica la diferenta rezultata intre restanta la cotele de intretinere si fondul de rulment de care dispune apartamentul in cauza?
Eu stiu ca nu scrie nicaieri in lege asa ceva, plus de asta nici in adunarea generala nu s-a discutat asa ceva. Am auzit ca unele asociatii practica acest lucru.
Ma puteti lamuri va rog din suflet?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 09:01, 15 Octombrie 2021
Imi cer scuze, nu am fost atent ca se refera la penalizarile de la furnizor.
Aceasta masura de repartizare a penalizarilor furnizorului proportional proprietarilor cu restante si modul de calcul se aplica numai prin decizia com. ex. sau a ad. gen.?
Nu cred ca penalizarea de la furnizori o stabileste cineva.
Acele penalizari trebuie incasate de la cei care le-au generat (restantieri).
Daca facem un exercitiu de imaginatie si alegem cazul cel mai nefericit cand nici comitetul executiv si nici AG nu stabileste modul de calcul al penalizarilor, cum se poate reusi acoperirea sumelor din penalizari. Doar din aceasta idee ne putem da seama ca daca in cazul unui sistem de penalizare procentuala cu care nu este de acord nimeni din asociatie se poate trece cu vedere asa ceva, in cazul penalizarilor de la furnizori nu este nevoie de decizia nimanui. Penalizarile pe facturile furnizorilor(emise in mai 2014) vin pe o anume perioada(sa zicem martie 2014). Daca avem restantier pe luna martie 2014, ii revin acele penalizari.
Cum spuneau si ceilalti in forum, in cazul mai multor restantieri penalizarile din facturi se impart proportional cu restantele celor care le-au generat.

Concluzie: In cazul repartizarii penalizarilor de la furnizor (nu se foloseste un sistem propriu de penalizari) nu trebuie sa hotarasca nici AG nici comitetul executiv. Acest repartizare simpla a penalizarilor de la furnizori catre restantieri este dezavantajoasa pentru ca asociatia de proprietari nu beneficiaza de pe urma restantierilor. Spre exemplu in acest caz nu ai cum sa penalizezi restantele la fondul de rulment sau de reparatii atunci cand s-au stabilit in AG sa se adune si unii proprietari nu le-au platit. Mai mult de atat, in cazul repartizarii catre restantieri a penalizarilor de la furnizori, se repartizeaza fix suma de penalizari din factura, nimic in plus.
In cazul unui sistem propriu de penalizari, decizia este luata de comitetul executiv. Este de preferat ca aceasta hotarare sa se prezinte imediat in AG si chiar supusa la vot de membrii.
Noi asa am procedat, dar din pacate ne-am luat dupa un "expert" contabil si nu am penalizat orice suma cu titlu de restanta.
Aceasta varianta este mai avantajoasa atunci cand penalizati orice suma cu titlu de restanta.
De preferat ca valoarea penalizarii sa fie minim 0,1%/zi de intarziere (maxim 0.2%) dupa trecerea a 30 de zile de la data scadenta a listei de intretinere.
O penalizare de la furnizor are valoarea de 0,04-0,05%/zi.
Puteti privi si altfel lucrurile. Faptul ca unii proprietari stau pe spinarea altora (banii altora), inseamna ca ei practic se imprumuta la proprietarii buni-platnici (la asociatie) pentru a-si acoperi cheltuielile. Daca ne gandim ca orice banca iti ia dobanda la un imprumut, si asociatia poate beneficia de pe urma acestor restantieri (desigur nu discutam aici de restantierii cu probleme sociale). Chiar daca asociatia de proprietari este non-profit, surplusul de bani incasati de catre asociatie la penalizare procentuala, care au ramas in asociatie dupa ce s-au achitat penalizarile catre furnizor, se va folosi pentru reparatii si imbunatatiri sau pentru cheltuieli administrative. Totusi acesti bani nu trebuie cheltuiti fara simt de raspundere pentru ca mai devreme sau mai tarziu veti avea de dat niste explicatii proprietarilor.
tomasso a scris:

Aceasta masura de repartizare a penalizarilor furnizorului proportional proprietarilor cu restante si modul de calcul se aplica numai prin decizia com. ex. sau a ad. gen.?

Admininstratorul aplica sistemul propriu de penalizari asa cum a fost decis de comitetul executiv. Avand sistem propriu nu mai discutam separat de penalizarile de la furnizori.
Daca nu s-a stabilit un sistem propriu de penalizari, de catre comitet, administratorul nu are acest instrument la indemana si numai atunci va repartiza penalizarile facturate de furnizori proportional cu restantele.
Asa ca administratorul sau cel care intocmeste listele de plata fara nici un fel de decizie a comitetului ori hotarare a adunarii generale, repartizeaza penalizarile de la furnizori.

In legatura cu toate acestea, as adauga:
- trebuie inteles pe deplin ce spune legea in legatura cu termenul de plata si ce reprezinta acesta si ca calculul penalizarilor se va putea face dupa implinirea a 30 de zile dupa depasirea termenului de plata stabilit, astfel ca, functie de durata termenului de plata, penalizarile vor putea fi aplicate dupa 31 pana la 50 de zile de la afisarea LP;
- la asociatia noastra termenul de plata a fost hotarat sa fie de 1 zi de la afisare, iar calculul penalizarilor se face, implicit, dupa 31 zile de la afisarea LP; avantajul este ca proprietarii nu tre' sa faca tot felul de presupuneri in legatura cu data achitarii intretinerii - adica stii ca a trecut luna si nu ai achitat, inseamna ca urmeaza imediat calculul penalizarilor pentru intarziere;
- as mai atrage atentia ca instantele de judecata solicita de fiecare data ca as. prop. sa prezinte in instanta hotararea AG cu privire la penalizari( termen de plata, scadenta, val. % aprobat), desi dupa parerea mea, daca sunt repectate prevederile legale, acestea nu ar mai trebui cerute; poate ca numai la noi se procedeaza asa, insa per total este bine ca toate acestea sa fie discutate, stabilite, aprobate in AG si afisate spre luare la cunostinta; pe mine ma deranjeaza ca daca am 20 de dosare in instanta, la fiecare dintre ele trebuie sa atasez hot. AG a proprietarilor in legatura cu cele de mai sus... asta e!

Alte discuții în legătură

Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Penalizari stabilite de administrator. fyeratanye fyeratanye salut ,am si eu o problema cu interpretarea articolului 49 sin legea 230/2007 (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari ... (vezi toată discuția)
Precizari art 49 - 230/2007 - sistemul propriu de penalizari IIC IIC Buna ziua, Am nevoie de ajutorul vostru pentru a lamuri o chestie simpla, dar pentru care am nevoie de o confirmare a celor mai cu experienta. Legea ... (vezi toată discuția)