avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul penalizari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul penalizari

Buna seara.
Daca prin adunarea generala s-a stabilit un procent de 0,1% pe zi de intarziere incepand cu prima zi de dupa expirarea celor 50 de zile de la afisarea listei de intretinere (adica 30 de zile de la data scadenta) si s-a stabilit sa se aplice doar restantelor la cotele de intretinere, este adevarat faptul ca valoarea acestei penalizari se aplica la diferenta rezultata intre restanta la cotele de intretinere si fondul de rulment de care dispune apartamentul in cauza?
Eu stiu ca nu scrie nicaieri in lege asa ceva, plus de asta nici in adunarea generala nu s-a discutat asa ceva. Am auzit ca unele asociatii practica acest lucru.
Ma puteti lamuri va rog din suflet?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 09:01, 15 Octombrie 2021
Pe de alta parte In atributiile com. ex.intra si stabilirea sistemului propriu de penalizari ale asociatiei pentru restantele afisate pe lista de plata cf.prevederilor legale.Neindeplinirea acestei atributii este contrara intereselor proprietarilor aducandu-le prejudicii,,Com. ex nu .poate fi tras la raspundere pt. acest fapt? Revenind la penalizarea de la furnizor spuneti ca "nu o stabileste cineva" pai daca nu o stabileste nimeni nu se mai aplica !
In mesajele postate, s-a aratat cum as. prop. poate opta pentru aplicarea de penalizari, ori prin Sistemul propriu de penalizari, intocmit si aprobat de catre com. executiv, valoarea procentului de penalizare nedepasind 0,2% / zi - mai mare decat cel al furnizorilor, ori prin repartizarea sumelor reprezentand penalizari calculate/facturate de furnizor, doar proprietarilor care au restante.
Ce inseamna acest lucru? In cazul aplicarii penalizarilor prin Sistemul propriu de penalizari, inseamna ca sumele incasate acopera si penalizarea facturata de furnizor pentru plati efectuate cu intarziere, dar acopera si efortul proprietarilor buni-platnici care tin facturile la zi.

Eu nu am inteles ce se vrea a spune cu:
...Revenind la penalizarea de la furnizor spuneti ca "nu o stabileste cineva" pai daca nu o stabileste nimeni nu se mai aplica !

Pai furnizorul nu o stabileste, ci pur si simplu o calculeaza si o pune in factura ca si obligatie de plata - ce ati vrea sa mai stabileasca? Nu ai achitat factura in termenele stabilite, furnizorul nu este prost, calculeaza si factureaza penalitati. Ca le incaseaza sau nu, este alta poveste, insa va spun ca noi si acum, dupa 10-12 ani mai avem facturi cu penalizari, desi in toata aceasta perioada suntem cu platile la zi, furnizorul nemailuand masuri de recuperare a acestora . Aceste penalizari vor dispare doar daca le achitam ( nu este cazul...) sau daca in urma procesului intentat asociatiei, instanta va hotari ca asociatia noastra are/nu are dreptate. Daca asociatia are dreptate, sentinta va obliga furnizorul sa nu le mai treaca in facturi si, daca se da dreptate furnizorului, asociatia va trebui sa le achite...
Ca idee, asociatia trebuie sa aiba grija: - are facturi cu penalizari, trebuie sa ia masuri in aceasta privinta pentru ca furnizorul poate aplica masurile contractuale de recuperare a debitelor - punct!
Dupa cum spune tomasso, chiar si in cazul penalizarilor de la furnizor, daca nu se stabileste de catre comitetul executiv sau de catre AG, nu se platesc. TOTAL GRESIT.
Ele sunt deja calculate de catre furnizor si constituie o obligatie de plata. Dupa parerea lui, chiar si sumele din facturi aferente consumului nu ar trebui platite pana nu adopta comitetul sau AG valoarea tarifului pe mc sau pe KWh (depinde de furnizor).
Sa fie totusi seriosi.... Cine ati vrea sa plateasca pentru faptul ca dumneavoastra generati penalizari?
Am raspuns cu intarziere lui Ariandanciu referitor la "nu o stabileste cineva" Asociatia nu a avut sistem propriu iar penalizarile furnizorului nu au fost repartizate restantierilor ci tuturor proprietarilor pe o lunga perioada pana cand a intervenit sistarea furnizarii. Atunci in lipsa deciziei de stabilire a unui sistem propriu adm. poate trece de aceasta data la aplicarea repartizarii penalitatillor de la furnizor restantierilor, fara aprobarea com. ex. care e metoda corecta de calcul ?
Administratorul nu trebuie sa faca nicio "miscare" fara a avea girul com. executiv. Daca face ceva de capul lui ( chiar ceva bun), poate fi contestat de catre oricine, asa ca de ce sa se lege la cap?
Scurt, hotarati in com. ex. si decideti, insa ma tem ca deja este tarziu, deci o sa aprobati ceva pe retroactiv - si asta este alta "dandana"!

Alte discuții în legătură

Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Penalizari stabilite de administrator. fyeratanye fyeratanye salut ,am si eu o problema cu interpretarea articolului 49 sin legea 230/2007 (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari ... (vezi toată discuția)
Precizari art 49 - 230/2007 - sistemul propriu de penalizari IIC IIC Buna ziua, Am nevoie de ajutorul vostru pentru a lamuri o chestie simpla, dar pentru care am nevoie de o confirmare a celor mai cu experienta. Legea ... (vezi toată discuția)