avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Termene
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Termene

am si eu doua nelamuri
1. in cazul cererii de reexaminare a taxei judiciare de timbru se proroga termenul de anulare a actiunii ca netimbrata?
2. termenul de exercitare a apelului in perioada vacantei judecatoresti..avand in vedere ca... sa zicem, instanta are program doar marti si joi se prelungeste pana in aceste zile? m-am tot gandit...dar posta lucreaza si sambata
Cel mai recent răspuns: ContSters323967 , utilizator 17:31, 9 Septembrie 2014
1. art vizat de tine se refera la fond si nu la regularizare
2. programul scurt al instantelor pe vacanta nu-i discutabil

discutia e... daca e scurt si/sau se incadreaza in sarbatori legale sau in program suspendat
1. Este întradevăr o discuție cu privire la acest termen. De asemenea, prevederile de la 2548 C.civ. se referă doar în principiu la termenele de fond.
Oricum ideea e că nu se pot aplica reguli clare și cu privire la acest termen, motiv pentru care s-a format o practică pe cale jurisprudențială. În mare e cam cum am spus mai sus. Pe durata soluționării cererilor incidentale referitoare la taxa judiciară de timbru acest termen se consideră întrerupt, iar după soluționarea cererii incidentale curge un nou termen sau dimpotrivă se continuă judecarea cererii principale.
Vezi de exemplu aici: [ link extern ]

2. Programul instanțelor e unul și același pe toată durata anului, de luni până vineri, cu excepția sărbătorilor legale.
Faptul că pe perioada verii se stabilesc altfel ședințele și termenele de judecată nu are legătură cu programul de funcționare al instanțelor.
Indiferent că e vară sau iarnă, un termen pentru exercitarea unei căi de atac sau pentru depunerea unei cereri se calculează exact la fel.
Dacă se împlinește într-o zi nelucrătoare (la instanță sau la poștă sau oriunde altundeva) atunci termenul se va considera împlinit la sfârșitul primei zile lucrătoare următoare.
Capitolul III
Termenele
Art. 101
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)Termenul care se sfârşeşte într-o zi de sărbătoare legală, sau când serviciul este suspendat, se va prelungi până la sfârşitul primei zile de lucru următoare.

este adevarat ca o norma legislativa subsecventa - act administrati fie ca e intitulat hotarare sau ordin..nu poate aduce modificari la lege

s-au corectat pe noul cod fiind exclusa sintagma "serviciul suspendat" :D si referindu-se eclusiv la sarbatorile legale


in ceea ce priveste cursul intreruperii 'decaderii' apreciez ca dispozitia privind timbrajul realizat pe calea regularizarii... e desuet
In cursul "vacantei judecatoresti" serviciul nu este suspendat, ci doar serviciul cu publicul are loc, de regula, 2 zile pe saptamana, in rest programul instantelor precum si al serviciilor auxiliare este acelasi.
deci este nelegala suspendarea serviciului limitat la marti si joi


va rog sa aveti in vedere ca posta lucreaza si sambata iar posta privata oricand....zic asta la un eventual raspubs

Alte discuții în legătură

In vacanta judecatoreasca functioneaza serviciile de arhiva, ... catinf catinf In vacanta judecatoreasca functioneaza serviciile de arhiva, registratura si grefa? Intreb pentru urmatoarea situatie: Termenul de depunere al unui apel (30 ... (vezi toată discuția)
Recurs cipdum cipdum am primit o hotarare judecatoreasca cu termen de recurs in 15 zile, dar pe usa judecatoriei apare un anunt prin care suntem informati ca e vacanta ... (vezi toată discuția)
Mi s-a pus în vedere sã timbrez în 10 zile. cum se calculeazã termenul și cum transmit taxa instanței? geavela geavela Am depus cerere de contestare a unei executari silite,deoarece pv de contraventie neplatit face obiectul unei plingeri aflate pe rol .Mi-a venit acasa inapoi ... (vezi toată discuția)