avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Infractiune sau nu?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Infractiune sau nu?

Se dau urmatoarele fapte:
-comitetul executiv hotaraste, fara temei legal, concedierea administratorului (acesta avand incheiat CIM cu asociatia) iar cenzorul notifica in scris comitetul ca savarseste un abuz dar nu se tine cont de parerea sa;
-administratorul actioneaza in instanta asociatia de proprietari si castiga, dupa un proces care s-a derulat pe o perioada de cca doi ani;
-hotararea instantei de judecata este pusa in aplicare partial adica administratorul este reprimit la munca dar nu i se da niciun ban din suma stabilita de tribunal intrucat asa hotaraste acelasi comitet care a concediat ilegal administratorul;
-drept urmare, la initiativa administratorului, asociatia de proprietari este executata silit, printr-o firma specializata, cu suma de cca 20 000 lei;
-comitetul executiv hotaraste ca suma sa fie imputata tuturor proprietarilor si este inclusa in lista de plata, membrii acestui comitet considerand ca nu au nicio vina in toata povestea.
Din punct de vedere juridic cum credeti ca se poate face dreptate locatarilor? Fapta membrilor comitetului executiv este penala?
Cel mai recent răspuns: Octavia Turbatu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 09:54, 25 Iulie 2014
mira55 a scris:
Consultand o parte a locatarilor, acestia, sub semnatura, sant de acord cu plangere penala impotriva membrilor com ex pt faptul ca abuziv au demis administratorul...

Eu nu tin cu membrii comitetului si este evident ca au gresit bazandu-ma, in primul rand, pe hotararea judecatoreasca de repunere in drepturi a fostului administrator. Dar abuzul cu impotriva administratorului, l-au comis acum doi ani. Atunci trebuia sa va sesizati, sa schimbati conducerea si nu mai ajungeati in aceasta situatiei.
Cred ca daca fostul administrator pierdea in instanta, proprietarii nu mai erau acum revolatati si nu mai faceau plangere penala membrilor comitetului.
Sigur ca puteti incerca sa-i determinati pe membrii comitetului sa plateasca salariul administartorului din buzunarul lor. Iar acest lucru se poate face la modul amiabil sau prin instanta. Nu cred ca este o situatie care tine de penal.


Daca luam Ll230/2007, art.30 si 32, tine de penal. Sigur, instanta hotaraste daca legea a fost incalcata.Daca parchetul da IUP, e simplu si cu instanta. Daca da NUP, nu mai are rost la tribunal. In viata asta, toate se platesc, daca nu aici, atunci... dincolo !
Asa dupa cum am mentionat, sant mai multe abuzuri comise de catre membrii com ex. Ar fi o infractiune continuata care poate fi incadrata la abuz in serviciu... In urma cu doi ani nu se putea face plangere pentru ca nu se consumase abuzul celor care hotarasera concedierea administratorului. Apoi s-a mers din abuz in abuz, culminand cu includerea, recenta, in lista de plata a recuperarii prejudiciului de la toti proprietarii, si nu doar de la cei vinovati, fiindca asa doresc cei din com ex...
Astazi am consultat o casa de avocatura si, pe probele (inscrisurile) de care dispunem la aceasta data, se va face o plangere penala pentru abuz in serviciu si delapidare, in cauza fiind toti membrii com ex si administratorul.
S-a facut trimitere clara la art. 295 si 297 coroborate cu art.308 din noul cod penal.
Problema este ca avocatul este cam scump... dar cu membrii com ex nu se poate discuta omeneste.
Multumesc tuturor pentru opinii!
Ultima modificare: Vineri, 18 Iulie 2014
mira55, utilizator
octavia59 a scris:

Daca luam Ll230/2007, art.30 si 32, tine de penal.


De unde rezultă că încălcarea celor două articole „ține de penal”? :)

Nici vorbă de așa ceva. Ar putea fi vorba de de răspundere civilă delictuală. Dacă persoanele respective au produs un prejudiciu proprietarilor prin faptele lor în exercitarea atribuțiilor în calitatea respectivă și sunt îndeplinite condițiile de la răspunderea civilă delictuală ar putea fi obligați la plata despăgubirilor.

Pentru a fi infracțiune (delapidare sau abuz în serviciu), în acest gen de activități trebuie să existe intenție (directă sau indirectă). Or e foarte clar că nu se poate dovedi faptul că persoanele respective au avut intenția de a prejudicia membri asociației.

Decât să vă pierdeți vremea pe la poliție și parchet (care în mod sigur vor dispune NUP după ceva vreme) încercați să rezolvați problema amiabil, atât cu administratorul cât și cu persoanele care l-au demis.

În fond, așa cum s-a spus aici, la momentul demiterii administratorului, membri asociației nu au luat nici un fel de atitudine, deci se prezumă că au fost de acord cu decizia luată. Ar trebui să-și asume și acum consecințele acelei decizii.
@Patrik_ a scris
Pentru a fi infracțiune (delapidare sau abuz în serviciu), în acest gen de activități trebuie să existe intenție (directă sau indirectă). Or e foarte clar că nu se poate dovedi faptul că persoanele respective au avut intenția de a prejudicia membri asociației.


Daca ati citit toate postarile, @mira55, vorbea despre abuz in srviciu si delapidare, sustinand ca are si dovezi in acest sens. Cat timp nu cunosteti despre aceste dovezi, nu faceti afirmatii ca nu se poate dovedi. Aceste dovezi pot dovedi cele doua articole din lege.
Cu toate ca nu sunt avocat, imi castig painica din consilierea in respectarea unei legi- 319/2006. Astfel, cunosc ca nerespectarea unor articole din lege, duce la sanctiuni conraventionale sau penale. Oricine, poate depune o sesizare la organele competente, pentru incalcarea legii. Cum ramane cu Constitutia, art.16, alin2, NIMENI NU E MAI PRESUS DE LEGE!
Parerea mea este ca in discutiile de pe forum, nu se doreste sa se vada realitatea in care traim. Exista presedinti de bloc, administratori, CEx., care fac ce vor, in dispretul legii si in interes personal. Astfel de oameni nu trebuie aparati ci demascati, prin orice mijloace.

Alte discuții în legătură

Poate fi subiect activ al infracțiunii de abuz in serviciu un presedinte al asociatiei de proprietari? alex_bis alex_bis Poate fi subiect activ al infracțiunii de abuz in serviciu un presedinte al asociatiei de proprietari? Pentru, spre exemplu, constituirea nelegala a ... (vezi toată discuția)
Demitere administrator ContSters122354 ContSters122354 cum o poti demite pe d-na administrator atata timp cat sotul dansei este presesedintele asociatiei am inteles ca nu se demite prin adunare generala, ci ... (vezi toată discuția)
Asociatie proprietari data in judecata madalin981 madalin981 Buna ziua, Va rog daca imi poate da cineva un raspuns legat de urmatoarea situatie: Asociatia de proprietari a blocului in care locuiesc a fost data in ... (vezi toată discuția)