Se dau urmatoarele fapte:
-comitetul executiv hotaraste, fara temei legal, concedierea administratorului (acesta avand incheiat CIM cu asociatia) iar cenzorul notifica in scris comitetul ca savarseste un abuz dar nu se tine cont de parerea sa;
-administratorul actioneaza in instanta asociatia de proprietari si castiga, dupa un proces care s-a derulat pe o perioada de cca doi ani;
-hotararea instantei de judecata este pusa in aplicare partial adica administratorul este reprimit la munca dar nu i se da niciun ban din suma stabilita de tribunal intrucat asa hotaraste acelasi comitet care a concediat ilegal administratorul;
-drept urmare, la initiativa administratorului, asociatia de proprietari este executata silit, printr-o firma specializata, cu suma de cca 20 000 lei;
-comitetul executiv hotaraste ca suma sa fie imputata tuturor proprietarilor si este inclusa in lista de plata, membrii acestui comitet considerand ca nu au nicio vina in toata povestea.
Din punct de vedere juridic cum credeti ca se poate face dreptate locatarilor? Fapta membrilor comitetului executiv este penala?
De fapt îmi dau seama că e vorba de un caz tipic de lipsă de interes a membrilor asociației care, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori nu se implică din comoditate în problemele asociației, iar când se trezesc în fața unui prejudiciu suferit, cad în cealaltă extremă și aleg calea cea mai drastică, adică acțiunea penală, așteptându-se ca organele judiciare penale să le facă ordine în propria curte. :)
Cine-i împiedică, sau cine i-a impiedicat în toată ceastă perioadă de timp, pe membri asociației să se întrunească într-o adunare generală și să voteze în majoritatea prevăzută de lege demiterea președintelui și alegerea altuia și chiar demiterea acelor membri ai comitetului executiv atunci când aceștia au efectuat unele acte care nu erau în atribuțiile lor și care au condus la prejudicii pentru asociație?
Adică după toate câte s-au întâmplat,nici măcar acum proprietarii nu-și dau seama că s-ar impune schimbarea președintelui cu o persoană care să le reprezinte cu adevărat interesele??
În aceste condiții, cu tot respectul, dar trebuie să admitem că membri asociației își merită soarta.
Este un argument în plus că în situații de acest gen nu se justifică cu nimic ca organele penale să facă ordine în administrarea unui imobil cu mai mulți proprietari care nu depun nici minimul de diligențe în protejarea propriilor interese.
Obligația statului de a asigura respectarea drepturilor cetățenilor este condiționată până la urmă de o minimă diligență a persoanei care pretinde acel drept.
Octavia Turbatu
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
@Patrick_, eu personal va multumesc pentru lamuririle date. V-am aplaudat!
Vedeti, astfel de discutii sunt asteptate si utile tuturor utilizatorilor.
Daca discutia se poarta numai pe ambitia de a combate spusele celuilalt, fara a aduce argumente cu calm , logica si mai ales o buna cunostere a celor afirmate,se naste o iritare si ambitie de a dovedi partenerului de discutie ca nu are dreptate. Nu acesta este rostul acestui forum.
Acesta este un site legislativ, iar un practician ca dvs., consider ca este f. util, deci ramaneti alaturi de noi, cei care nu avem exercitiul cunosterii si aplicarii legii. Va multumesc.
@Patrick_ , recunosc, sant de acord in totalitate cu punctul dvs de vedere! DA, sa-i lasam pe derbedeii care, cocotati in functii de conducere la nivel de asociatie, intr-un mod sau altul, sustinuti de alti cativa asemeni lor sa-si bata joc de proprietarii corecti si care, in mijlocul unui potop de injuraturi si amenintari ocazionate de exprimarea unui punct de vedere diferit de al lor cu ocazia adunarilor generale, sant nevoiti, sub imboldul bunului simt, sa-si vada de soarta lor si familiile lor caci, iata, organele abilitate ale statului de drept nu pot sa-i ajute cu nimic.
Este ultima mea opinie aici, pe aceasta tema, multumesc tuturor!
DIn păcate o asociație de proprietari este copia fidelă în miniatură a societății în care trăim. :)
Cei cu funcții de conducere sunt „cocoțați” acolo prin votul celorlalți și ajutați de diferitele manevre de culise care se fac cu ocazia alegerilor (ori de care ar fi ele), iar din câte se vede, chiar și nivelul unei asociații de proprietari, tot ceea ce este „ales” prin vot este de cea mai slabă calitate.
În concluzie, asta este opțiunea majorității „alegătorilor”, deci aceștia își merită soarta.
Rezultă că, „proprietarii corecți” despre care spuneți, se pare că sunt în minoritate, deoarece dacă ar fi majoritari nu ar alege persoane „dubioase” care să le reprezinte interesele în cadrul asociației.
În acest context - care este același atât într-o asociație de bloc cât și la nivelul unui oraș, județ sau al țării - „minoritarii” (adică cei care nu se amestecă cu profitorii care ori se aleg ori își vând votul pentru interese și avantaje mărunte și meschine) trebuie să găsească o soluție prin care decizia majorității să-i afecteze cât mai puțin.
De fapt nu prea au ce face decât să-i ignore pe cei care reprezintă opțiunea unei majorități, majoritate care doar atâta poate și/sau doar atâta vrea. :)
Oricum trebuie să se înțeleagă că o justiție normală, într-un stat normal garantează drepturile cetățenilor dar nu le exercită în numele lor.
Deci justiția nu poate exercita nici dreptul membrilor unei asociații de proprietari de a-și alege cu discernământ pe cei care să-i reprezinte, așa cum nu poate alege nici în numele celor care-i votează pe cei care ne fac legi.
Într-o foarte mare măsură cauzele pentru care persoanele se plâng cu privire la diferite probleme sunt chiar propriile lor decizii, iar motivul pentru care nu-și dau seama de asta este nivelul foarte scăzut al educației lor.