Se dau urmatoarele fapte:
-comitetul executiv hotaraste, fara temei legal, concedierea administratorului (acesta avand incheiat CIM cu asociatia) iar cenzorul notifica in scris comitetul ca savarseste un abuz dar nu se tine cont de parerea sa;
-administratorul actioneaza in instanta asociatia de proprietari si castiga, dupa un proces care s-a derulat pe o perioada de cca doi ani;
-hotararea instantei de judecata este pusa in aplicare partial adica administratorul este reprimit la munca dar nu i se da niciun ban din suma stabilita de tribunal intrucat asa hotaraste acelasi comitet care a concediat ilegal administratorul;
-drept urmare, la initiativa administratorului, asociatia de proprietari este executata silit, printr-o firma specializata, cu suma de cca 20 000 lei;
-comitetul executiv hotaraste ca suma sa fie imputata tuturor proprietarilor si este inclusa in lista de plata, membrii acestui comitet considerand ca nu au nicio vina in toata povestea.
Din punct de vedere juridic cum credeti ca se poate face dreptate locatarilor? Fapta membrilor comitetului executiv este penala?
Normal că membri comitetului executiv au acționat ilegal, dar asta nu înseamnă automat că au săvârșit infracțiuni.
După cum spuneam, citiți cu atenție definițiile infracțiunilor respective și veți vedea că nu e cazul aici.
Puteți obține o hotărâre civilă prin care membri comitetului executiv să fie obligați la plata drepturilor bănești a administratorului, dar asta nu înseamnă că acei membri sunt infractori.
Dacă veți face sesizare penală - cu sau fără avocați - peste câteva luni (sau poate peste mai mult) veți primi o soluție de NUP, iar apoi o veți lua de la capăt.
Va fi doar pierdere de vreme.
Pentru orice jurist practician e clar că fapta respectivă nu e infracțiune.
Mai bine ați vorbi cu avocații modalitatea prin care să-i acționați în judecată pe membri comitetului executiv pentru a-i obliga doar pe ei la plata administratorului deoarece ei sunt direct răspunzători de demiterea acestuia.
Plangerea penala se va face impotriva celor vinovati de producerea prejudiciului (cu nume si prenume caci ei sant cunoscuti), cuprinzand obligatia de plata/de recuperare a sumelor respective de bani exclusiv de catre/de la acestia. Banii -se intelege- deja au fost luati din conturile asociatiei de catre executorul judecatoresc. Problema este ca ei au savarsit o fapta care este prevazuta de legea penala ca infractiune de serviciu (de fapt, mai multe fapte). Fapta lor ilicita -cum o numiti dvs- deja a produs un prejudiciu consistent unei persoane juridice (asociatia de proprietari).
Dacă sunteți așa de convinsă că fapta respectivă este infracțiune, înseamnă că nu mai era nevoie de acest topic. :)
Definiția abuzului în serviciu este prevăzută de art. 297 C.pen.:
ART. 297 Abuzul în serviciu
(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
Dacă considerați că vreun procuror va aprecia că membri acelui comitet executiv sunt „funcționari publici„ (conform prevederilor art. 175 noul Cod penal), sau că fapta de a demite administratorul este „un act îndeplinit în exercitarea atribuțiilor de serviciu”, vă înșelați.
Dar dacă sunteți așa de convinsă, faceți sesiare la poliție sau parchet și apoi după reveniți pe forum cu soluția dispusă (peste câteva luni care vor trece în dauna proprietarilor).
După cum spuneam, nu orice faptă prin care se produce un prejudiciu este infracțiune.
Eu nu sant ”asa de convinsa” și nici nu am sustinut ca membrii com ex sant functionari publici dar daca cititi cu atentie prevederile art.308 din noul cod penal la ce concluzie ajungeti? Coroborati, va rog, cele doua articole de lege... Oricum, va multumesc pentru punctul dvs de vedere!
Dacă privim mai atenți, art. 308 NCP nu e aplicabil în cauză (cum de altfel nici art. 297 NCP)
În speța discutată, făcând aplicare prevederilor art. 5 NCP, legea aplicabilă este vechiul Cod penal, deoarece condițiile care trebuie îndeplinite pentru a putea fi exercitată acțiunea penală sunt mai favorabile pe vechiul cod din punctul de vedere al faptului că această infracțiune pe vechiul cod era urmărită doar la plângerea prealabilă.
Vezi art. 246 raportat la art. 258 alin. 2 vechiul Cod penal.
Or în aceste condiții, termenul de trei luni pentru depunerea plângerii prealabile (conform art. 296 NCPP) a trecut demult, ceea ce însemnă că organul de cercetare penală va dispune o soluție de clasare în temeiul art. 16 alin. 1 lit. e) NCPP.
După cum spuneam, nu cred că e corect să punem oamenii pe drumuri pe la poliție sau pe la parchet (doar pentru a ne satisface un orgoliu personal prin înregistrarea unei sesizări penale fără nici o șansă de finalizare printr-o soluție de trimitere în judecată), atâta timp cât scopul lor este de nu plăti acele sume, iar pentru aceasta există alte căi cu șanse reale de reușită.