avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 980 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amenda maxima ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amenda maxima ITM

Buna ziua,

In luna Iulie am deschis o frizerie - am amenajat spatiul dupa care am angajat doua persoane - un frizer si o frizerita. Intre timp alergam pentru a obtine toate actele necesare: fiscalizare casa de marcat, contracte de munca, medicina muncii etc. Am inceput activitatea la inceputul lunii Iulie, in paralel cu alergatura dupa acte. Primului angajat i-am facut medicina muncii pe 2 iulie iar celui de al doilea pe 9 iulie, dupa ce am consimtit verbal angajarea acestuia. Pe data de 9 iulie au si semnat contractele de munca pe care le-am trimis in aceeasi zi la inregistrat. Pe data de 10 iulie am avut un control ITM care a dat angajatilor (fara ca nimeni din conducerea firmei sa fie la sediu in acel moment) procese verbale in care acestia au declarat ca lucreaza de la 1 iulie. Frizerita intr-adevar lucra din primele zile ale lunii (nu cred ca deja de pe 1, dar de maxim o saptamana inaintea controlului) dar mi-a cerut o adeverinta pt gradinita copilului pe care i-am eliberat-o cu data de 1 asa ca s-a gandit sa declare ca lucreaza de la 1 si i-a spus si colegului sa scrie acelasi lucru. Cartile de munca au fost inregistrate pe 10 iulie la ora 14.10 (desi fusesera semnate cu o zi inainte) iar controlul a venit la ora 14.30. In urma declaratiilor din procesele verbale am fost amendati cu 20000 de lei!!!

Intrebarile mele sunt

1 - se justifica amenda maxima a ITM pentru o firma nou infiintata cu doar 2 angajati care lucrau efectiv doar cu cateva zile inainte de semnarea contractelor de munca (care au fost inregistrate totusi inaintea controlului)???

2 - se pot contesta procesele verbale semnate de angajati tinand cont de faptul ca ceea ce au declarat nu era adevarat iar colegul a fost influentat sa declare la fel ca si colega sa?

3 - se poate ataca amenda in instanta? ce ar presupune asta si cam cat ar dura?

Daca aveti alte sfaturi pentru noi le asteptam cu nerabdare. Nu ne permitem sa platim o amenda de 20000 lei deoarece nu avem acesti bani (tot ce aveam a fost investit in acel mic spatiu de ~20 mp) si nici nu consideram ca se justifica amenda MAXIMA pentru contextul dat! Consideram ca este un abuz! Amenda minima este de 5000 de lei pe care macar ne-am fi permis pana la urma sa ii platim. Stim ca am gresit ca n-am mai avut rabdare cateva zile pana finalizam cu actele dar cu aceasta amenda exagerata nu fac decat sa ne scoata din start din afaceri si sa pierdem intreaga investitie si cele doua locuri de munca! #-o
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:34, 30 Iulie 2014
Dizolvarea voluntara a societatii nu o sa o puteti inregistra la ORC din cauza faptului ca in etapa a doua a lichidarii o sa fie necesar si certificatul de atestare fiscala, unde probabil va fi mentionata suma respectiva primita ca amenda.


Multumesc pt raspuns. Dar daca declaram insolventa datorata neputintei platii amenzii?
Insolvenţa este strâns legată de incapacitatea de plată, privită ca încetare efectivă a plăţilor, iar încetarea plăţilor trebuie să aibă un caracter de generalitate şi să constituie indiciul exterior şi manifestarea dezordinii şi neputinţei comerciantului de a executa obligaţiile scadente legal asumate.(decizia civilă nr. 1667 din 14 decembrie 2010, Curtea de Apel Timişoara)
@ freeelis

Multumesc. In mod concret ce se intampla in acest caz? Introducem procedura de insolventa si raspundem cu bunurile mobile si imobile ale societatii? Insolventa o putem introduce la cerere sau trebuie ceruta de creditor?

@gigipopa
Va multumesc pt raspuns. In procesul nostru verbal acolo unde se stipuleaza aceasta posibilitate este trasa linie in dreptul sumei ce poate fi platita in termen de 48 de ore. Din asta intelegem ca nu exista aceasta posiblitate, aveti cumva idee de ce, care ar putea fi motivul?
Ultima modificare: Joi, 24 Iulie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Pentru munca la negru nu se aplica art.28 din OG nr.2/2001,intrucat asa cum se mentioneaza in cuprinsul acestui text de lege(teza a II-a a alin.1), Codul Muncii nu face referire expres la aceasta posibilitate.

Art.28 OG 2/2001
(1) ...... In actul normativ de stabilire a contraventiilor aceasta posibilitate trebuie mentionata in mod expres. ......

La data controlului erau incheiate c.i.m.?

Ok, multumesc, am inteles, dar nu exista nicio motivatie in baza careia ar fi putut sa nu mentioneze aceasta posibilitate?

La ora controlului CIM erau deja semnate si inregistrate, da - transmise in revisal in aceeasi zi cu controlul, inregistrate cu fix 20 min inainte.
Ultima modificare: Joi, 24 Iulie 2014
adela88, utilizator

Alte discuții în legătură

Amenda itm 10.000 lei - plangere contraventionala silvia99 silvia99 va rog frumos: am o angajata cu 8 clase. pe cererea de angajare a trecut \"va rog sa imi aprobati ...incepand cu 1.10.2011\". cererea a semnat-o in ... (vezi toată discuția)
Amenda itm doberv doberv am primit o amenda de la itm pe motiv ca nu i-am inmanat contractul de munca angajatului. angajatul a declarat ca a semnat contractul dar nu il are la ... (vezi toată discuția)
Amenda itm de 50000 aurell aurell am o firma de constructii. am angajat 5 oameni. s-au semnat contractele de munca in data de 27.02.2015 vineri. am trimis in revisal luni 02.03.2015 cu ... (vezi toată discuția)