avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amenda maxima ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amenda maxima ITM

Buna ziua,

In luna Iulie am deschis o frizerie - am amenajat spatiul dupa care am angajat doua persoane - un frizer si o frizerita. Intre timp alergam pentru a obtine toate actele necesare: fiscalizare casa de marcat, contracte de munca, medicina muncii etc. Am inceput activitatea la inceputul lunii Iulie, in paralel cu alergatura dupa acte. Primului angajat i-am facut medicina muncii pe 2 iulie iar celui de al doilea pe 9 iulie, dupa ce am consimtit verbal angajarea acestuia. Pe data de 9 iulie au si semnat contractele de munca pe care le-am trimis in aceeasi zi la inregistrat. Pe data de 10 iulie am avut un control ITM care a dat angajatilor (fara ca nimeni din conducerea firmei sa fie la sediu in acel moment) procese verbale in care acestia au declarat ca lucreaza de la 1 iulie. Frizerita intr-adevar lucra din primele zile ale lunii (nu cred ca deja de pe 1, dar de maxim o saptamana inaintea controlului) dar mi-a cerut o adeverinta pt gradinita copilului pe care i-am eliberat-o cu data de 1 asa ca s-a gandit sa declare ca lucreaza de la 1 si i-a spus si colegului sa scrie acelasi lucru. Cartile de munca au fost inregistrate pe 10 iulie la ora 14.10 (desi fusesera semnate cu o zi inainte) iar controlul a venit la ora 14.30. In urma declaratiilor din procesele verbale am fost amendati cu 20000 de lei!!!

Intrebarile mele sunt

1 - se justifica amenda maxima a ITM pentru o firma nou infiintata cu doar 2 angajati care lucrau efectiv doar cu cateva zile inainte de semnarea contractelor de munca (care au fost inregistrate totusi inaintea controlului)???

2 - se pot contesta procesele verbale semnate de angajati tinand cont de faptul ca ceea ce au declarat nu era adevarat iar colegul a fost influentat sa declare la fel ca si colega sa?

3 - se poate ataca amenda in instanta? ce ar presupune asta si cam cat ar dura?

Daca aveti alte sfaturi pentru noi le asteptam cu nerabdare. Nu ne permitem sa platim o amenda de 20000 lei deoarece nu avem acesti bani (tot ce aveam a fost investit in acel mic spatiu de ~20 mp) si nici nu consideram ca se justifica amenda MAXIMA pentru contextul dat! Consideram ca este un abuz! Amenda minima este de 5000 de lei pe care macar ne-am fi permis pana la urma sa ii platim. Stim ca am gresit ca n-am mai avut rabdare cateva zile pana finalizam cu actele dar cu aceasta amenda exagerata nu fac decat sa ne scoata din start din afaceri si sa pierdem intreaga investitie si cele doua locuri de munca! #-o
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:34, 30 Iulie 2014
In acest caz nu este vorba despre munca la negru daca erau semnate c.i.m.
Ultima modificare: Vineri, 25 Iulie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
freeelis a scris:

In acest caz nu este vorba despre munca la negru daca erau semnate c.i.m.


Asta inseamna ca avem sanse in instanta?
De fapt este vorba despre amenda minimă și nu maximă. Amenda minimă e de 10.000 lei pentru o persoană primită la muncă fără contract înregistrat.

În ceea ce privește șansele din instanță... lucrurile sunt discutabile.
Este o practică a angajatorilor de a înregistra în REVISAL contractele „exact în data efectuării controlului”... ceea ce pare totuși o prea mare coincidență... (majoritatea plângerilor contravenționale înregistrate la instanțe având ca obiect această contravenție sunt motivate le fel, adică prin faptul că exact în ziua controlului a fost înregistrat contractul) ;)

Data și ora înregistrării contractelor se poate determina ușor din raportul scos de REVISAL (de obicei se cere de către instanță data și ora exactă a înregistrării contractelor).
Deci dacă acea dată și oră sunt întradevăr anterioare datei care figurază în procesul verbal (nu data și ora încheierii lui ci data și ora la care s-a efectuat controlul) și în formularul de declarație completat de cei doi angajați, ați avea o șansă dacă aceștia au declarat că lucrază din data la care s-a înregistrat contractul (chiar dacă legal ar fi fost să fie primiți la muncă doar de a doua zi).

Dacă însă cele două persoane au declarat personal că lucrează deja de ceva timp, iar înregistrarea contractelor în REVISAL s-a făcut chiar în ziua controlului... e cam greu să fie convins judecătrul că ar fi de ajuns un avertiment în locul amenzii, care oricum e aplicată în cuantum minim.

Dar se poate încerca. Poate totuși înduplecați instanța să vă acorde un avertisment în locul amenzii.
Posibilitatea de a avea sanse intr-un astfel de litigiu exista.

In acest sens , formulati plangere contraventionala in termen de 15 zile de la comunicarea procesului-verbal de sanctionare prin care solicitati anularea procesului verbal de constatare a contraventiei seria .... nr. ..... emis de ITM, iar in secundar solicitati inlocuirea masurii de sanctionare cu amenda, cu sanctiunea avertisment.

In motivarea de fapt, sustineti ca la data efectuării controlului se încheiase contract de muncă pentru salariatii respectivi, fapt probat prin c.i.m. si prin declaratiile salariatilor.
In baza art.5 alin.5 din O.G. nr.2/2001, instanta trebuie sa se raporteze, în aprecierea legalitatii sanctiunii contraventionale aplicate, la gradul de pericol social al faptei savârsite.
Astfel, potrivit art. 21 alin. 3 din O.G. nr.2/2001, sanctiunea trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei savârsite, tinându-se seama de împrejurarile în care a fost savârsita fapta, de modul si mijloacele de savârsire a acesteia, de scopul urmarit, de urmarea produsa, precum si de circumstantele personale ale contravenientului si de celelalte date înscrise în procesul-verbal.

De asemenea, daca la data controlului c.i.m. erau semnate , dar netransmise in revisal se poate merge pe netransmiterea in termen a revisalului.

Cat timp nu aveti nimic pe firma (masina, obiecte de inventar (serioase, nu masina de tuns), bani in banca, apartament) puteti continua sa functionati si pe aceasta firma fara a plati amenda. Asteptati sa inceapa sa va execute ei (daca au ce). Daca nu au ce lua e problema lor. Atentie ca prima data va blocheaza contul din banca si il golesc. Dar daca nu aveti nimic atunci ... se multumesc si cu cai de la bicicleta. Toate taxele si obligatiile se pot plati direct la ghiseele ANAF. Daca nu ati fi declarat angajatii nu ar fi venit in control cei de la ITM. Morala e ...

Alte discuții în legătură

Amenda itm 10.000 lei - plangere contraventionala silvia99 silvia99 va rog frumos: am o angajata cu 8 clase. pe cererea de angajare a trecut \"va rog sa imi aprobati ...incepand cu 1.10.2011\". cererea a semnat-o in ... (vezi toată discuția)
Amenda itm doberv doberv am primit o amenda de la itm pe motiv ca nu i-am inmanat contractul de munca angajatului. angajatul a declarat ca a semnat contractul dar nu il are la ... (vezi toată discuția)
Amenda itm de 50000 aurell aurell am o firma de constructii. am angajat 5 oameni. s-au semnat contractele de munca in data de 27.02.2015 vineri. am trimis in revisal luni 02.03.2015 cu ... (vezi toată discuția)