avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amenda maxima ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amenda maxima ITM

Buna ziua,

In luna Iulie am deschis o frizerie - am amenajat spatiul dupa care am angajat doua persoane - un frizer si o frizerita. Intre timp alergam pentru a obtine toate actele necesare: fiscalizare casa de marcat, contracte de munca, medicina muncii etc. Am inceput activitatea la inceputul lunii Iulie, in paralel cu alergatura dupa acte. Primului angajat i-am facut medicina muncii pe 2 iulie iar celui de al doilea pe 9 iulie, dupa ce am consimtit verbal angajarea acestuia. Pe data de 9 iulie au si semnat contractele de munca pe care le-am trimis in aceeasi zi la inregistrat. Pe data de 10 iulie am avut un control ITM care a dat angajatilor (fara ca nimeni din conducerea firmei sa fie la sediu in acel moment) procese verbale in care acestia au declarat ca lucreaza de la 1 iulie. Frizerita intr-adevar lucra din primele zile ale lunii (nu cred ca deja de pe 1, dar de maxim o saptamana inaintea controlului) dar mi-a cerut o adeverinta pt gradinita copilului pe care i-am eliberat-o cu data de 1 asa ca s-a gandit sa declare ca lucreaza de la 1 si i-a spus si colegului sa scrie acelasi lucru. Cartile de munca au fost inregistrate pe 10 iulie la ora 14.10 (desi fusesera semnate cu o zi inainte) iar controlul a venit la ora 14.30. In urma declaratiilor din procesele verbale am fost amendati cu 20000 de lei!!!

Intrebarile mele sunt

1 - se justifica amenda maxima a ITM pentru o firma nou infiintata cu doar 2 angajati care lucrau efectiv doar cu cateva zile inainte de semnarea contractelor de munca (care au fost inregistrate totusi inaintea controlului)???

2 - se pot contesta procesele verbale semnate de angajati tinand cont de faptul ca ceea ce au declarat nu era adevarat iar colegul a fost influentat sa declare la fel ca si colega sa?

3 - se poate ataca amenda in instanta? ce ar presupune asta si cam cat ar dura?

Daca aveti alte sfaturi pentru noi le asteptam cu nerabdare. Nu ne permitem sa platim o amenda de 20000 lei deoarece nu avem acesti bani (tot ce aveam a fost investit in acel mic spatiu de ~20 mp) si nici nu consideram ca se justifica amenda MAXIMA pentru contextul dat! Consideram ca este un abuz! Amenda minima este de 5000 de lei pe care macar ne-am fi permis pana la urma sa ii platim. Stim ca am gresit ca n-am mai avut rabdare cateva zile pana finalizam cu actele dar cu aceasta amenda exagerata nu fac decat sa ne scoata din start din afaceri si sa pierdem intreaga investitie si cele doua locuri de munca! #-o
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:34, 30 Iulie 2014
Am urmarit cu atentie discutiile, ia rpentru a aprecia daca aveti sau nu sanse va rog sa ne lamuriti pe cei care incercam sa "descalcim" povestea:

1. (si intrebarea cea mai importanta): cand vi s-a comunicat procesul-verbal de contraventie (ca sa vedem daca va incadrati in termenul de 15 zile).

In functie de aceasta mai au rost sau nu urmatoarele intrebari:

2. amenda a fost data pentru munca "la negru" pentru primele zile din iulie SAU a fost data pentru inregistrarea defectuoasa in Revisal?

3. Salariatii Dvs. au fost sanctionati pentru munca la negru?

4. Ce au facut exact salariatii Dvs. din 1 iulie si pana le-ati inregistrat contractele?

5. Controlul ITM a fost anuntat de dinainte?


daianadinu a scris:

Pe toata perioada solutionarii plangerii, atat pe fondul cauzei cat si in apel aplicarea amenzii contraventionale este suspendata, astfel ca durata procsului este in avantajul dumneavoastra.


Da, este in avantaj cu conditia sa il castige. Altfel se aduna penalitati...
Ultima modificare: Duminică, 27 Iulie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Pai si ce asteptati ca sa contestati amenda, invitatie speciala, in loc sa va ganditi la insolvente si sa asteptati solutii pe net, mergeti la un avocat sa va redacteze contestatia, cereti modificarea ei in avertisment, mentionati tot ce ne-ati spus aici, spuneti ca nu ati stiut legislatia fiind prima data cand v-at confruntat cu asa ceva si regretati, ca ati intrat in legalitate, si fiind prima abatere si banuiesc ca prima amenda a firmei, aveti foarte mari sanse sa scapati cu avertisment.

Asta daca mai sunteti in timpul legal de 15 zile de contestare (spuneti ca pe 10 iulie a venit controlul, banuiesc ca v-au lasat invitatie pentru 11 iulie si daca v-au facut procesul verbal pe 11 iulie ati depasit termenul 27 iulie fiind ultima zi dar cade duminica) . Iar pe viitor nu va mai jucati cu lucrurile astea, mai ales ca ati eliberat si o adeverinta fara ca acea persoana sa fie angajata, adica ati comis un fals si banuiesc ca a si folosit adeverinta, deci si uz de fals.
omu' a zis clar ca a semnat contractele cu o zi inainte de control , ce tot o dam pe dupa cires ? ia uite unde erau inspectorii cinstiti de la ITM , au terminat cu munca la negru in alta parte.

Ultima modificare: Duminică, 27 Iulie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
puteti sa trimiteti prin posta/curier rapid documentele catre judecatorie(asta doar sa gasitit pe cineva care lucreaza dumincia) 27 fiind ultima zi...daca nu gresesc se considera 28 ultima zi, picand 27 duminica??

In REVISAL,daca firma de contabilitate inregistreaza dupa 1 sapt ctr e tot vina mea, a angajatorului. NU. Din moment ce serviciul este externalizat. Ar fi trebuit in 8 sa inregistrze contractul, daca in 8 a primit firma de conta actele.

@Patrik , nu mi se pare corecta atitudinea d-voastra fata de o pers care incearca sa isi demareze o afacere si care da niste locuri de munca unor oamne. Vorbiti de parca el ar fi marele evazionist. si daca nu gresesc in statutul acestei institutii nu scrie cumva ...de indrumare si control si nu de sanctionare ?!
Chiar daca traim in tara asta NU SUNTEM OBLIGATI SA CUNOASTEM TOATE LEGIILE TARII ( desi este o lege tampita care ne obliga,cica), ptr ca pur si simplu NU AI CUM SA LE STII, din simplul fapt ca nu poti sa ai o astfel de capacitate intelectuala de a stii TOATE legiile pe derost. De aceea exista institutii de INDRUMARE SI CONTROL. Am gresit, ma indruma sa merg pe drumul cel bun, dupa care daca nu am facut imi da amenda.

Si mergeti la un avocat URGENTTT, daca nu vreti sa puneti lacatul pe usa, deja.

cate persoane au fost de la ITM? Din ce stiu ca trebuie sa vina in echipa 2,3 si nu de unul singur...
Plangerea contraventionala suspenda executarea sanctiunii pana la solutionarea acesteia.

Nu se aplica penalitati sau majorari de intarziere pentru neplata amenzii.

Alte discuții în legătură

Amenda itm 10.000 lei - plangere contraventionala silvia99 silvia99 va rog frumos: am o angajata cu 8 clase. pe cererea de angajare a trecut \"va rog sa imi aprobati ...incepand cu 1.10.2011\". cererea a semnat-o in ... (vezi toată discuția)
Amenda itm doberv doberv am primit o amenda de la itm pe motiv ca nu i-am inmanat contractul de munca angajatului. angajatul a declarat ca a semnat contractul dar nu il are la ... (vezi toată discuția)
Amenda itm de 50000 aurell aurell am o firma de constructii. am angajat 5 oameni. s-au semnat contractele de munca in data de 27.02.2015 vineri. am trimis in revisal luni 02.03.2015 cu ... (vezi toată discuția)