Ieri am trecut printr-un incident nefericit. Ma aflam in sediul unei cunoscute reprezentante auto din Bucuresti pentru a plati ceva legat de o masina in leasing. Pe scurt, am intrat in cladire, am platit factura, am iesit si m-am indreptat spre locul unde imi lasasem bicicleta (langa ghereta unui paznic). Cand eram aproape de bicicleta, am calcat cu piciorul stang pe o denivelare de aprox 6-7 centimetri, rezultat = entorsa, ghips 10 zile. Mentionez urmatoarele aspecte:
-paznicul respectiv a vazut TOT, tocmai ii multumeam cand s-a intors catre mine si a si recunoscut in fata mea. Dupa ce a venit politia(cam 1,5 ore), si-a schimbat declaratia spunand ca poate m-am lovit in pedala sau in alta parte prin curte(intre timp a venit seful de obiectiv, au discutat departe de mine si din cate am inteles si cu seful de la agentia de paza). In tot acest timp,NU a purtat ecusonul la vedere, abia cand a venit politia a fost nevoit sa il arate.
-sunt camere de luat vederi, doua dintre ele bat chiar inspre locul incidentului, numai ca una este la o distanta destul de mare, poate 20m, iar cealalta nu stiu daca bate si la locul incidentului, e la un unghi usor diferit.
-am facut poze cu locul respectiv
-am doi martori care au venit sa ma ia de la reprezentata
-mai sunt si alte amanunte care nu imi vin acum in minte, astept eventuale intrebari
-am fost la spital, entorsa, 10 ziel piciorul in ghips
Ce imi sugerati sa fac in continuare? IML? OPC? Cum se procedeaza? As fi interesat si de un avocat.
Un cetatean caruia i s-ar fi intamplat o astfel de chestie , dar intr-o tara mai ...dezvoltata sa zicem, ar fi stiut sa o gestioneze si in mod cert sa profite de pe urma ei. Si ar fi avut toatwe sansele sa obtina si despagubiri. Este bine ca va interesati, puteti chiar sa i ncercati sa -i actionati in judecata, insa , nimeni nu va garanteaza reusita.
Este adevarat ca exista art.999 din Codul civil care spune ca omul este responsabil nu numa de prejudiciul cauzat prin fapta sa dar si de acela cauzat prin neglijenta sau imprudenta sa. Desi, asa cum a spus Studentica, intr-o tara civilizata, un asemenea caz ar avea sanse de cistig, la noi lucrurile sunt indoielnice. Totul ar depinde de felul in care s-ar putea dovedi neglijenta sau imprudenta, care in mod direct ( legatura de cauzalitate) a condus la producerea prejudiciului.
Ma scuzati daca m-ati inteles gresit: eu nu am spus ca ceea ce vi s=a intamplat dumneavoastra a fost ceva premeditat si cu intentie. Ci ceea ce eu am vrut sa sugerez este faptul ca fapta respectiva s-a produs din neatentia dumneavoastra si ca urmare a acestui fapt, este greu sa castigi in Romania un astfel de proces... :">
Neatentia asta :) , aici este, in opinia mea, problema, daca te afli pe un drum de tara, sigur ca te uiti cu atentie pe unde calci, exemplele pot continua, ideea este ca in sediul unei firme nu ai de ce sa faci acelasi lucru, esti pe teritoriul lor si cu siguranta ca au luat toate masurile ca tie, care esti client, sa nu ti se intample nimic, te astepti ca totul sa fie amenajat, in bune conditii, eventual daca exista o problema( ca de ex o denivelare, groapa, podea uda-cei de la Macdonalds fac asta si nu numai ei, tocmai pentru a evita procesele intentate de clienti, etc) aceasta sa fie semnalizata corespunzator. Prin urmare, neatentia nu mi se pare un motiv destul de bun, a.i. sa scape basma curata. Chiar daca unii clienti sunt neatenti/neglijenti, nu inseamna ca din pereti pot sa iasa fire de 220 neizolate, ca pe jos pot fi cabluri de care sa te impiedici, ca pot sa lipseasca trepte de la o scara, ca scaunul pe care te asezi poate sa fie subred si/sau murdar, etc, etc, etc. De toate aceste lucruri trebuie sa raspunda firma respectiva in mod direct, eis unt cei care administreaza locul respectiv si trebuie sa se asigure ca asa ceva nu se poate intampla.
Neatentia poate sa fie o scuza atunci cand urc o scara si ma impiedic la ultima treapta sau oricare dintre ele(treptele nu sunt ude, nu au denivelari, etc, stiti povestea :) ), cand ma lovesc de un perete, sau de un birou, etc, adica atunci cand lucrurile sunt ok si este numai vina mea, dar nu cand un incident este provocat de un anumit lucru care nu este pus la punct. Asa cum spunea si D-na Stdentica, lucrurile astea ar fi normale intr-o tara civilizata, normala, dar Romania e departe de asa ceva.
Daca ar fi sa ma iau dupa un domn avocat, care spunea ca, mergand pe acelasi rationament, ar trebui sa dau in judecata Romania, atunci la ce sa ma astept de la justitia romana, daca asta e modul de a gandi?