Ieri am trecut printr-un incident nefericit. Ma aflam in sediul unei cunoscute reprezentante auto din Bucuresti pentru a plati ceva legat de o masina in leasing. Pe scurt, am intrat in cladire, am platit factura, am iesit si m-am indreptat spre locul unde imi lasasem bicicleta (langa ghereta unui paznic). Cand eram aproape de bicicleta, am calcat cu piciorul stang pe o denivelare de aprox 6-7 centimetri, rezultat = entorsa, ghips 10 zile. Mentionez urmatoarele aspecte:
-paznicul respectiv a vazut TOT, tocmai ii multumeam cand s-a intors catre mine si a si recunoscut in fata mea. Dupa ce a venit politia(cam 1,5 ore), si-a schimbat declaratia spunand ca poate m-am lovit in pedala sau in alta parte prin curte(intre timp a venit seful de obiectiv, au discutat departe de mine si din cate am inteles si cu seful de la agentia de paza). In tot acest timp,NU a purtat ecusonul la vedere, abia cand a venit politia a fost nevoit sa il arate.
-sunt camere de luat vederi, doua dintre ele bat chiar inspre locul incidentului, numai ca una este la o distanta destul de mare, poate 20m, iar cealalta nu stiu daca bate si la locul incidentului, e la un unghi usor diferit.
-am facut poze cu locul respectiv
-am doi martori care au venit sa ma ia de la reprezentata
-mai sunt si alte amanunte care nu imi vin acum in minte, astept eventuale intrebari
-am fost la spital, entorsa, 10 ziel piciorul in ghips
Ce imi sugerati sa fac in continuare? IML? OPC? Cum se procedeaza? As fi interesat si de un avocat.
Nu te astepta la nimic de la Romania. Romania astepata de la tine plata impozitelor, iar cand ai nevoie de un organ al statului sa te ajute, si sa-ti faca dreptate, se uita la tine si iti da impresia ca e prea obosit, sau ca nu esti intreg la minte.
Sunt prfect de acord cu ce ai spus, iar daca ai dispune de ceva banuti (de care sa nu-ti para rau ca ii poti pierde) merita sa-i dai in judecata.
Iar daca nu dispui de banuti, mai bine stai deoparte cum fac multi si uite asa niciodata nu o sa putem sa ne facem dreptate in privinta unor incidente de acest gen.
Domnilor, dar ganditi-va ca incidente ca acesta se intampla la tot pasul , nu doar in incinta uei institutii. La mine in oras ,calcand pe acele mult laudate pavele, din care se intampla ca unele bucati sa fie lipsa , sau doar sa nu fie bine fixate ,daca nu esti atent, se poate lasa cu entorse , luxatii, etc. In aceasta situatie, ar trebui sa actionam primaria in judecata si sa cerem despagubiri? Sau , se merge pe prezumtia ca orice persoana ar trebui sa fie atenta pe unde calca , asumandu-si orice accident de acest tip. S-ar putea la fel de bine ca cineva, sa alunece pe o coaja de banana sau pe o portiune mai ..alunecoasa , chiar si in curtea sau pe holurile unei institutii. Pe cine am trage la raspundere in acest caz? Asa cum am spus, in alte state , legea isi protejeaza cetatenii pentru apoape orice gen de ..patanie, care pe noi ne mira, ne surprinde chiar atunci cand auzim ca X a actionat statul sau nu stiu ce autoritate pentru ca....si a obtinut suma de ( cifra impresionanta) , drept despagubire. Ideea este ca pe acolo , nu doar legea ofera o mai mare protectie, dar justitia , cu tot ce implica ea, functioneaza ceva mai bine . Ar trebui sa va simtiti norocos ca nu v-a cazut ceva in cap de la inaltime, acolo, in curte, sau ca nu vi s-a intamplat ceva mai grav ,lucru ce in mod cert v-ar fi oferit sansa obtinerii unor despagubiri , atunci nu s-ar mai fi considerat poate neatentie ci ar fi putut opera art. 1000din Codul civil roman care consacra, cu valoare de principiu, raspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri. In art.1000 alin.1: "Suntem asemenea responsabili si… de lucrurile ce sunt sub paza noastra..." In aceste cazuri, paznicul juridic sau paznicul material va raspunde , exceptand situatiile cand se dovedeste forta majora, fapta unui tert sau fapta victimei insasi.
Insa , si asa cum s-au petrecut lucrurile , daca victima insista , nu se stie niciodata. Cu un avocat bataios si cu intelepciunea magistratului..cine stie. Personal, m-as bucura sa se rezolve in acest sens.
Din punct de vedere moral sau al normalitatii poate aveti dreptate (dar asta e alta poveste). Totusi un proces se bazeaza pe prevederi legale, probe si alte asemenea. Cititi raspunsurile de pana acum si observati ca toti avocati/juristi sunt sceptici asupra sanselor Dvs. Credeti-ma ca nu cred ca e cineva de aici rau intentionat. Si nu e nici mentalitate invechita sau mod de a gandi; e doar realism. Ganditi-va cat este de greu pentru Dvs sa dovediti ca v-ati luxat piciorul in acea denivelare si nu cu trei metri mai inainte, unde terenul e pavat fara greseala. Ganditi-va cat este de usor pentru un avocat al reprezentantei auto sa va combata argumentele.
De asemenea va rog sa nu considerati ceea ce se scrie aici ca fiind consultatii juridice, si nici sa le luati ca pe adevaruri absolute; sunt doar niste pareri (poate grasite) si tratati-le ca atare.
Inca o data va urez succes.
Sigur ca un avocat poate sa imi combata argumentele, sunt convins ca avocatii lor sunt niste oameni priceputi, ca doar nu degeaba sunt platiti cu bani grei. E greu de demonstrat ca nu mi-am luxat piciorul cu 3 m ininate, asa este. Nu am cum sa dovedesc acest lucu, doar pentru ca spun eu asa. Sunt insa doua argumente care lucreaza pentru mine:
1. Camerele de luat vederi, una e orientata direct inspre zona unde s-a intamplat accidentul, a suprins absolut tot, bate exact in directia din care veneam. Mai este una care este mai apropiata, dar nu stiu daca zona respectiva intra in cadru, este orientata putin in stanga. E foarte posibil sa se vada sau nu.
2. Martorul-paznicul de la ghereta care a vazut tot, sigur ca isi schimba declaratia si o sa spuna o aberatie, dar aici pot sa apara slabiciuni, tipul e influentabil, nu stie sa minta, cand a venit politistul si l-am intrebat ce a vazut, a inceput sa se balbaie, etc. Ma rog, sunt multe aspecte, a spus de fata cu politia ca bicicleta mea nu era langa ghereta lui, ci mai incolo. Acest lucru se poate dovedi extrem de usor prin camerele video. De asemenea, a spus ca avea ecusonul la vedere, cele doua persoane care au venit sa ma ia de acolo, au vazut ca era in buzunarul de la piept si ca nu a fost scos decat in prezenta politiei. . Ideea este ca imi trebuie un avocat f bun, un avocat care sa stie sa speculeze anumite lucruri, astfel incat, adevarul sa iasa la suprafata. Pe de alta parte, poate fi doar o cheltuiala, bani aruncati pe fereastra.
Doamna Studentica, eu nu vad o diferenta intre a-mi cadea ceva in cap si a-mi luxa/fractura piciorul. Poate doar in gravitatea cazului si zona afectata a corpului, modul, cauzalitatea sunt acelasi.
Intervin din nou un pic, pt ca, considerati ca acele camere de luat vederi va pot ajuta. Ma scuzati un pic de off topic, insa am sa va povestesc o faza reala intamplata chiar mie: eram in bricostore, cautam ceva si mi-am lasat 1 minut cat ma uitam eu printre rafturi, borseta pe carucior. Bineinteles ca traind in Romania, borseta respectiva a disparut imediat de pe carut. Am anuntat Politia, am mers la camera unde sunt paznicii care supravegheaza magazinul pe monitoare si ghiciti raspunsul primit: tocmai acea camera de filmat de pe raionul respectiv nu mergea in ziua respectiva.
Ceea ce vreau eu sa subliniez este faptul ca argumentul dumneavoastra cum ca va puteti folosi de camerele respective de filmat nu prea sta in picioare. Reprezentantii magazinului pot spune foarte usor faptul ca ele nu functionau in ziua respectiva din cauza unei revizii/defect si ca nu au surprins scena... Iar dumneavoastra nu aveti cum sa demonstrati ca ele functionau...
Asa cum spunea si colegul meu de mai sus, nu considerati ca ceea ce scriem aici sunt consultatii juridice, sunt doar pareri ale noastre bazate pe fapte reale si pe inventivitatea romanului din aceasta tara. Sincer, daca deschideti proces impotriva lor, va rog sa ne tineti si pe noi la curent pentru ca toata lumea de pe forum ar fi interesata de cum decurge cazul si ce verdict se da pana la urma... B-)
Imi cer scuze daca am fost un pic off-topic... :">