avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Tutunul. Cat de legal ar fi daca s-ar inventa astazi?
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Tutunul. Cat de legal ar fi daca s-ar inventa astazi?

Este genul de discutie pe care o auzim tot mai des in jur. Chiar daca mass media ignora subiectul, e interesant de vazut cam cum credeti ca ar arata astazi tutunul, daca un contemporan al nostru l-ar inventa chiar sub ochii nostri. Alcoolul, tutunul, ambele fiind surse importante de dependenta, sunt astazi tratate ca niste hobby-uri. Intr-un univers paralel, am vedea lucrurile la fel?

Potrivit acestui grafic (e vorba despre un studiu prin care autoritatile medicale din SUA isi doresc sa clasifice substantele care creeaza dependenta / efecte nocive pentru organism):

[ link extern ]

heroina este drogul care da cea mai mare dependenta si care creeaza cele mai multe efecte nocive pentru organismul uman.

Pe o scala a dependentei, drogurile care creeaza cea mai mare dependenta sunt heroina, cocaina si tutunul. Interesant este ca, potrivit studiului, tutunul este mai puternic pe scala dependentei / efectelor nocive decat cannabis-ul, ecstasy ori LSD-ul. Si totusi, puterea marilor companii producatoare de tutun este prea mare pentru ca legislatiile din intreaga lume sa accepte aceste adevaruri.

Pornind de la aceasta idee, ar fi interesant de vazut daca, inventat astazi, tutunul ar fi integrat imediat in clasa drogurilor de risc mare / mediu. Credeti ca, inventat astazi, tutunul ar fi ilegal? :fight:
Ultima modificare: Miercuri, 20 Mai 2009
Alin Popescu, administrator
Pe aceleasi considerente referitoare la sanatate pentru care tutunul ar trebui interzis, ar putea fi interzise o multime de alte lucruri. Rationamentul
elian c a scris:

Dar ce folos sa cheltuiesti niste bani – luati tot de la oameni – ca sa repari ceea ce s-a stricat prin fumat sau consum excesiv de alcool. Qui prodest?

se aplica si in cazul obezitatii, care e o cauza de boala si mortalitate mult mai importanta decat tutunul. In plus, regimul hipercaloric al unora ne afecteaza pe toti pentru ca produsele cu multe calorii inseamna gaze cu efect de sera.
Nu vreau sa scriu aici ca tutunul e bun. Scriu doar ca interzicerea lui ori a altor produse "fixate ca permise" in constiinta populara poate sa provoace fenomene sociale indezirabile de genul celor provocate de prohibitia alcoolului in SUA. In fond, perioada de prohibitie a alcoolului a fost provocata de ideea ca astfel se va ajunge la o America virtuoasa, a fost invers, ceea ce ar trebui sa ne dea de gandit.
Ultima modificare: Duminică, 28 Iunie 2009
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Cred ca ar fi legal daca s-ar inventa azi, si pt ca nu s-ar cunoaste efectele nicotinei si pt ca – e probabil – sa fie considerat un inlocuitor al drogurilor care naucesc mintea unora si altora... Si pt ca ar fi o noutate care aduce bani multi...

Cunosc oameni care fumeaza chiar si un pachet de tigari la o petrecere – de exemplu – si nu fumeaza deloc doua-trei luni, pana la o alta petrecere.
Cunosc oameni care daca au tigari fumeaza, daca nu... nu-si cumpara (fumeaza marca ”Altora”).
Cunosc oameni care fumeaza o tigara-doua pe zi...

Am insirat toate aceste exemple si pt ca as vrea sa stiu cat este adevar despre dependenta data de tutun, despre ”dezastrul” asupra sanatatii si cat este propaganda – pt ca... stiu oameni in varsta de 78 - 93 de ani care fumeaza de la varsta de 15-16 ani si care nu se plang de boli mai mult decat alti pensionari....
Un varstinc (arab) declara ziaristilor, la varsta de 115 (prin 2002-2003), ca se lasa de fumat pt ca nu vrea sa ajunga la mana medicilor...
Nu cred ca acest gen de oameni sunt exceptia! Sunt prea multi... Pt ca si altii au asemenea persoane in anturajul lor!


Doi prieteni:
- La cati bani ai dat pe tigari in 30 de ani iti cumparai o casa!
- Tu nu fumezi; unde ti-e casa?
trope_doi a scris:

Am insirat toate aceste exemple si pt ca as vrea sa stiu cat este adevar despre dependenta data de tutun, despre ”dezastrul” asupra sanatatii si cat este propaganda (...)

Eu fac parte din aproape toate categoriile mentionate de tine, Diana, cu o singura exceptie: n-am fumat niciodata un pachet de tigari intr-o noapte, la o petrecere.

Daca am tigari, fumez, daca nu am, nu fumez, nici macar marca "Altora", cu rare exceptii. De altfel, nu-mi place sa fumez aceasta marca, deci rareori nu am la mine tigari.

De regula, fumez patru-cinci tigari pe zi, aproape toate la birou. Acasa nu simt nevoia sa fumez (mult spus "nevoia" ).
Am inceput sa fumez la 16 ani si, cu exceptia catorva perioade din viata, am pastrat media de tigari fumate pe zi la numarul de mai sus.

In privinta efectului tutunului asupra sanatatii, prefer sa nu speculez. Au murit destui de cancer pulmonar fara sa fi fumat iar bunicul meu, fumator inrait, a murit la nouazeci si ceva de ani din cauza unei raceli cu complicatii.

Asa ca, ce-i mult s-ar putea sa fie prea putin iar ce-i putin s-ar putea sa fie, de fapt, prea mult. Depinde de organismul fiecaruia si nu numai.

Multa sanatate tuturor! :)

Gabriela Pintea
Gabriela Pintea a scris:

In privinta efectului tutunului asupra sanatatii, prefer sa nu speculez. Au murit destui de cancer pulmonar fara sa fi fumat iar bunicul meu, fumator inrait, a murit la nouazeci si ceva de ani ...


Strabunicul meu cultiva tutun si il fuma infasurat in hartie de ziar, dupa ce il usca pe gard. Daca avea foita ...astea erau deja tigari super lux.
Cand a murit - la 97 de ani - i-am spus "felcerului" din sat sa nu mai incerce sa-i caute fisa medicala pentru ca n-a ajuns niciodata la "dispensar" (a se citi doctor si cabinet medical) pentru ca era ...nefericit plasat
- intai era carciuma, unde se trata cu cate un paharel (niciodata prea mult, era mai mult pretext pentru un stat de vorba cu altii)
- apoi biserica, unde a mai ajuns din cand in cand la cate un botez, o nunta sau o inmormantare (nici aici nu facea ...excese)
- si abia apoi dispensarul, unde n-a ajuns niciodata. Singurul medicament pe care l-a ingurgitat era aspirina, nu de alta, dar o mai folosea, se pare, strabunica (decedata si ea la 95 ani) la conservarea alimentelor.

Ce nu facea insa? Nu primea de la noi nici un fel de aliment cumparat de la alimentara. Daca ii ofeream insa o placinta cu branza facuta de mama o lua, pentru ca stia ca si faina, si ouale, si branza erau ...tot de la tara.
Dintre toti copii lor (6), doar bunicul (care n-a fumat niciodata) a murit ceva mai devreme (75 ani) si se pare ca... n-ar fi existat nici o legatura intre moartea sa si bautura racoritoare (nu zicem care, ca-i pe piata) la imbutelierea careia a lucrat vreo 10 ani si pe care a si baut-o in exces, mai ales in zilele calduroase de vara.
Eu cred ca tutunul mai era inca ceva ...natural, fata de ceea ce mananca si beau azi stra-stranepotii lor.

Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2009
romascanu, moderator
romascanu a scris:
Strabunicul meu cultiva tutun si il fuma infasurat in hartie de ziar, dupa ce il usca pe gard. Daca avea foita ...astea erau deja tigari super lux.


N-am pretentia ca stiu cum se fabrica tutunul azi, dar sunt convinsa ca mai baga cate ceva in el.
Cum pun, de altfel, si in alimente.
Sa le faca "mai bune". :tooth:
Cum s-ar spune: strabunicul tau a mancat si a fumat... sanatos. ;)

Alte discuții în legătură

Interzicere etnobotanice Cabinet de Avocat Cabinet de Avocat "Stan Petru Radu" [b]Radio Zu da panica la etnobotanica. Iubim Viata![/b] Sub aceasta deviza, astazi 14 februarie 2011 ora 13 in Piata Victoriei va avea loc protestul ... (vezi toată discuția)
Miros tigara de la vecin Irina_sebea Irina_sebea Buna seara, Eu stau la etajul 4 si in fiecare zi simt miros de tigara in balcon sau camera. Mirosul de tigara vine de la vecinul de sub mine, care fumeaza ... (vezi toată discuția)
Cum renuntam la fumat? elga50 elga50 Nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand ma uit la mine si vad ca nu ma pot lasa de fumat....ma apuca disperarea! Voi cum ati facut? Ce ati auzit de la ... (vezi toată discuția)