avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Tutunul. Cat de legal ar fi daca s-ar inventa astazi?
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Tutunul. Cat de legal ar fi daca s-ar inventa astazi?

Este genul de discutie pe care o auzim tot mai des in jur. Chiar daca mass media ignora subiectul, e interesant de vazut cam cum credeti ca ar arata astazi tutunul, daca un contemporan al nostru l-ar inventa chiar sub ochii nostri. Alcoolul, tutunul, ambele fiind surse importante de dependenta, sunt astazi tratate ca niste hobby-uri. Intr-un univers paralel, am vedea lucrurile la fel?

Potrivit acestui grafic (e vorba despre un studiu prin care autoritatile medicale din SUA isi doresc sa clasifice substantele care creeaza dependenta / efecte nocive pentru organism):

[ link extern ]

heroina este drogul care da cea mai mare dependenta si care creeaza cele mai multe efecte nocive pentru organismul uman.

Pe o scala a dependentei, drogurile care creeaza cea mai mare dependenta sunt heroina, cocaina si tutunul. Interesant este ca, potrivit studiului, tutunul este mai puternic pe scala dependentei / efectelor nocive decat cannabis-ul, ecstasy ori LSD-ul. Si totusi, puterea marilor companii producatoare de tutun este prea mare pentru ca legislatiile din intreaga lume sa accepte aceste adevaruri.

Pornind de la aceasta idee, ar fi interesant de vazut daca, inventat astazi, tutunul ar fi integrat imediat in clasa drogurilor de risc mare / mediu. Credeti ca, inventat astazi, tutunul ar fi ilegal? :fight:
Ultima modificare: Miercuri, 20 Mai 2009
Alin Popescu, administrator
S-a inventat tigara electronicaaaaaaaaaaaaaaaaa#-o
Tigara electronica este un dispozitiv electronic de forma unei tigari normale, care are si caracteristici asemanatoare acesteia. Cel mai important lucru este acela ca reuseste sa satisfaca dependenta persoanei pentru tutun, permitand fumatorilor sa inhaleze vapori de nicotina, fara ca tutunul sa fie tratat chimic si hartia sa arda.
Tigara are un cartus cu nicotina, care poate fi inlocuit si are putere de la o baterie reincarcabila. Astfel, toate riscurile la care sunt supusi fumatorii dispar, deoarece fumul degajat de tigara electronica este complet inofensiv atat pentru fumatorii activi, cate si pentru cei pasivi.
Odata cu adoptarea acestui mod de a fuma, dispare mirosul neplacut al respiratiei, tusitul, unghiile ingalbenite, perdelele si hainele care miros a tutun, ca sa nu mai amintim de pericolul de aparitie a cancerului, arterosclerozei, a bolilor cardiovasculare si a multor alte afectiuni.
Totodata, trebuie mentionat ca aceasta nu polueaza mediul inconjurator, iar riscul unor incendii este exclus!O tigara electronica contine: apa, nicotina, propilenglicol. Cele mai multe persoane stiu ca tutunul dauneaza grav sanatatii, insa nu stiu ca nu nicotina este responsabila de acest lucru. Nicotina determina doar dependenta de tutun pentru ca ajunge la creier in maxim 9 secunde de la inhalarea fumului.
Produs electronic este compus dintr-un cartus, o baterie si un incarcator. Cumparatorul primeste si instructiunile aferente de utilizare, foarte importante pentru reusita metodei de renuntare la fumat.
Cand persoana inhaleaza din dispozitiv, aerul este detectat de un senzor, dupa care un microprocesor activeaza un aparat cu aerosoli, care injecteaza picaturi mici de nicotina in aer si vaporizeaza lichidul. In tot acest timp se aprinde un led rosu - totul fiind construit, astfel incat sa iti dea senzatia de realitate.
Modalitatea de renuntare la fumat se bazeaza pe reducerea treptata a cantitatii de nicotina inhalata de fumator. De aceea, tigareta electronica are 4 cartuse cu un continut diferit de nicotina, astfel unul din cartuse are 16 mg de nicotina, altul 11 mg, al treilea 6 mg de nicotina, iar al patrulea are 0 mg.
Terapia in 4 pasi pentru a renunta la tigari:
Pasul 1 - timp de sase saptamani va fi folosit cartusul cu cel mai mare continut de nicotina.
Pasul 2 - utilizarea cartusului de 11 mg pentru 12 saptamani.
Pasul 3 - se foloseste cartusul de 6 mg de nicotina, timp de 4 saptamani.
Pasul 4 - utilizarea cartusului de 0 mg pentru trei saptamani.
Dupa aceasta perioada, este absolut interzis sa mai folosesti vreun cartus ce contine nicotina. In schimb, daca placerea gestului de a fuma persista, ai toata libertatea de a folosi cartusul fara continut de nicotina, pentru orice perioada de timp
:DDeci se lucreaza la alte metode de a fuma!;)
Am citit o gramada de raspunsuri care mai de care documentate,dar daca stam bine sa ne gandim in genere omul este curios,chiar daca lucrul acela ii poate face rau,il incearca........din pacate se stie ca lucrurile interzise starneste o curiozitate acuta.si pana nu incerci nu ai pace,chiar daca s-ar interzice fumatul,tigarile........omul v-a gasi un alt substitut........drogurile sunt interzise dar totusi intalnim persoane care le consuma,chiar daca sunt nocive............concluzia si raspuns la intrebare..............chiar daca l-ar inventa astazi si chiar daca ar fi ilegal omul v-a fuma.......poate mai putin,dar v-a fuma.
Offf...omul VA gasi tigari , le VA fuma si noi cei care suntem in jurul fumatorilor VOM suferi fiind fumatori pasivi!B-)
Noua metoda de fumat si care sunt sigur ca va prinde la fumatori este tigara electronica . Va prinde fiindca are marele avantaj ca nu scoate fum si poate fi utilizata in birouri si spatii inchise !:bow:
Dezavantajele sunt aceleasi ca ale tigarilor normale....sunt toxice!:D
Ultima modificare: Vineri, 17 Iulie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
Un studiu in domeniul genetic a aratat ca in functie de "mostenirea genetica" pe care o are fiecare persoana, viciile pot fi "controlate"/"eradicate" sau nu.
Daca s-ar inventa astazi tutunul, cu siguranta ca impactul sau asupra populatiei ar putea fi direct proportional cu "problemele/predispozitiile emotional-genetice" pe care aceasta le are sau nu le are... Orice comportament adictiv are o cauza, de obicei emotionala, care isi gaseste originea in trecutul emotional indepartat al persoanei in cauza.
Identificarea si intelegerea/rezolvarea respectivei cauze inlatura efectul - respectiv dependenta de tutun, alcool, droguri etc.-
Fumatul nu are un impact foarte mare asupra relatiilor sociale comparativ cu efectul distrugator generat de consumul de alcool (a se vedea violentele/accidentele la volan/crimele etc.).Spre deosebire de fumat, alcoolul ataca celula nervoasa si o distruge acest viciu fiind mult mai devastator si periculos, astfel ca oamenii aflati sub influenta alcoolului nu-si mai pot controla reactiile/comportamentul transformandu-se in reale pericole sociale!
Se spune ca "suma viciilor pe care omul le are este constanta", si consider ca atat timp cat aceste vicii sunt tinute sub control si pot fi stapanite, nu reprezinta un real pericol pentru nimeni...
La fel de periculoase pot fi si vaccinurile, medicamentele (care trateaza in general efectul si nu cauza)...de aceea parerea mea este ca "orice lucru este bun atat timp cat este facut cu masura" :)

Alte discuții în legătură

Interzicere etnobotanice Cabinet de Avocat Cabinet de Avocat "Stan Petru Radu" [b]Radio Zu da panica la etnobotanica. Iubim Viata![/b] Sub aceasta deviza, astazi 14 februarie 2011 ora 13 in Piata Victoriei va avea loc protestul ... (vezi toată discuția)
Miros tigara de la vecin Irina_sebea Irina_sebea Buna seara, Eu stau la etajul 4 si in fiecare zi simt miros de tigara in balcon sau camera. Mirosul de tigara vine de la vecinul de sub mine, care fumeaza ... (vezi toată discuția)
Cum renuntam la fumat? elga50 elga50 Nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand ma uit la mine si vad ca nu ma pot lasa de fumat....ma apuca disperarea! Voi cum ati facut? Ce ati auzit de la ... (vezi toată discuția)