Evoluam nu mai suntem ca acum 30 ani, vrem libertate nu ca pe vremea lui Ceausescu.
Hai sa discutam despre libertaile care ni le dorim:
Libertatea de a manca sanatos seminte si a arunca cojile pe strada;
Libertatea de a scuipa pe jos;
Libertatea de opri la semafor si a deschide usa sa golim scrumiera;
Libertatea de a merge pe contrasens;
Libertatea de a parca pe locurile persoanelor cu handicap; (apropo de asta: vinerea trecuta am oprit intr-un supermarket de bricolaj din zona Orhideea si am incercat sa parchez pe un astfel de loc pentru ca aveam un pasager care umbla in carja. In ignoranta mea am crezut ca acest sistem functioneaza dar era o masina de lux parcata, un taxi si inca alte doua masini pe acolo - probabil ca handicapul soferului din masina de lux era burta lui iar al taximetristului era nesimtirea lui).
Il rog pe initiatorul topicului si sustinatorii lui ca daca merg cumva printr-o tara vestica si vad ceva care ii incanta (hai sa zicem curatenia pe strazi) si isi pun intrebarea / Cum de se poate la astia si la noi nu?/ sa aibe in vedere faptul ca civilizatia in vest nu a venit de la sine ci a fost impusa cu biciul. Cand spun bici am in vedere amenzile care se dau , nu numai in lege ci si in viata reala, pentru ca te-ai plimbat cu animalul de companie si nu i-ai adunat rahatul, pentru ca ai aruncat servetelul de la sandwich in parcul in care te-ai hotarat sa il mananci si alte asemenea.
Fara sa ai niste reguli se creaza un fel de anarhie pe care nu o mai controleaza nimeni.
UIte daca vrei sa folosesti pauza cea mare ca sa iti iei un suc fara acid va propun eu o solutie care sa incercati sa o implementati: 5 lei iesirea, 5 lei intrarea din liceu. Banii incasati sa fie folositi pentru achizitionarea de echipamente (eprubete, substante chimice, mulaje, calculatoare, harti etc).
Deja e de rasul... curcilor si gainilor adunate in marea piata a celor ce nu fac scoala!!
Legal, pe langa cele aratate, exista obligatia parintelui de a-si supraveghea copilul; avem 261 si 493 Cod civil, ultimul vorbeste despre o indatorire a parintilor de supraveghere. Indatorire pe care o au 24 din 24, 7 zile din 7, chiar si cand pruncul e la discoteca sau la scoala.
Prin urmare, e obligatia parintelui sa aleaga o scoala care are un sistem de supraveghere, altfel se atrage vina scolii atat pentru faptele minorului, dar si pentru ce i se intampla lui fata de parintii acestuia. Prin urmare, ca sa ofere minimul legal, toate scolile de stat au implementat un sistem de supraveghere a elevului.
Exista o logica bine pusa la punct si exista texte de lege in regulamentele scolare, sa le caut mi-ar lua prea mult. Ele insa nu sunt facute pentru profesori, cum gresit vad ca se interpreteaza, ci sunt facute pentru ca le datoram copiilor sa-i supraveghem. Si cand n-o facem, raspundem pentru ce fac ei si ce li se face lor.
Exista formulare semnate de profesori ca raspund de siguranta elevilor introduse prin regulamente, acum circa 2 ani se semnau formulare pentru orice excursie, tabara astfel de formulare de catre profesori.
Exista profesori condamnati pentru moartea sau vatamarea elevilor in timpul cand erau supravegheati de catre ei...
Eu aveam o singura zi pe saptamana, ca elev de liceu, cu 5 ore, marti; miercurea aveam 11 ore plus una pauza, asa ca stateam la scoala de la 7:00 am la 7:00 pm, odata la 2 saptamani. Aveam o saptamana cu 36-37 de ore, una cu 31-32.
Era o programa proasta, aveam mai multe ore decat munceau parintii nostri (daca puneai si orele suplimentare obligatorii) si in mod clar mai mult decat profesorii; plus teme pentru acasa. Era un sistem tampit de-a dreptul, absurd pentru un elev, negandit; se inventase un profil nou si au pus orele de profil, doar vreo 7,,5 pe saptamana, peste un profil de mate-fizica.
Da, stiu ce inseamna sa ai gustari la tine si da, nu e normal ca un elev de 16 ani sau 18 sa isi cumpere orice de la orice magazin, ii trebuie macar o masa de pranz ca lumea si asta i-o pune cantina sau parintele, nu magazinul de la colt.
Da, am fortat limitele, ca nu era sa stau miercuri pana la 19 la scoala, aveam teme pentru joi si faceam joia si pregatire (neinclusa in orele de scoala de mai sus) la istorie.
PLecam cu tata cand era schimbul 1 si ajungeam dupa el... :))
Psihologic, e indicat sa fortezi limitele la 16-18 ani, dar legal exista o logica pentru acele limite si acum, adult, poate as intelege daca un copil al meu ar sari gardul, insa nu l-as sfatui niciodata asa, ca sunt adult si, mai ales, pentru ca exista o logica de a sta in incinta scolii.
In afara de factorul legal, un copil scos de la ore isi intrerupe ciclul normal de invatat; de aceea nu trebuie pusa o activitate sportiva in mijlocul orelor de curs, asa cum nici optionalele nu ar trebui puse in mijlocul zilei.
Concentrarea nu o capeti la prima ora instant, exista o procedura prin care trece creierul sa ajunga acolo. La fel trece creierul printr-o procedura in dezvoltare, abia spre 7 ani se dezvolta cortexul, de aia zicala cu cei 7 ani, ca 6 ani vorbeste parintele degeaba, pe la 7 se vad roadele.
Orice rutina ajuta la concentrare. Nu vad asa mare chestiune ca nu putem cumpara droguri de la colt sau nu ne putem intalni cu iubita din liceul alaturat in timpul orelor de curs. Ca adult, vad nu pozitiv, ci obligatoriu un astfel de rezultat.
Cat despre strainataturile asa de laudate, am vazut mizerii prin alte locuri de ar fi tinut paginile ziarelor la noi o saptamana.