avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Lipsire de libertate in mod ilegal - articol in ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Lipsire de libertate in mod ilegal - articol in regulamentul scolar

Are voie directorul scolii sa emita o regula prin care sa nu ti se permita sa iesi din curtea scolii decat in pauza mare? La mine in liceu asa e si ori de cate ori doresc sa ma duc pana la magazin sa imi cumpar ceva, portarul ma opreste si ma trimite inapoi. Acest lucru nu constituie infractiunea de lipsire de libertate in mod ilegal prevazut de art. 205 din legea 286/2009? Daca da, ce pot face in legatura cu asta?
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 20:55, 22 Septembrie 2014

savysb a scris:

nu este incatusat de caloriferul din clasa.


Aproape că-mi vine să zic: Nu ...încă!


Vă invit să lecturăm un text de lege.


Art. 1.372. Noul cod civil - (1) Cel care în temeiul legii, al unui contract ori al unei hotărâri judecătoreşti este obligat să supravegheze un minor sau o persoană pusă sub interdicţie răspunde de prejudiciul cauzat ALTUIA de către aceste din urma persoane.

A L T U I A!
E vorba despre prejudiciul pe care copilul TĂU (vorbesc in general) l-ar putea cauza ALTUIA.


Vorbea cineva aici despre sănătate, alergii, diabet etc.
Atâta vreme cât îşi face rău lui însuşi, copilul e ... liber să între în comă diabetică...

Nu vreau să vă dau exemple prea ...precipitate, fiindcă mă tem că o să înţelegă până şi minorul (dacă o mai fi minor) ...

Regulamentele par scrise de adevarate surori de caritate, dar la o privire mai atentă observăm că-s preocupate mai degrabă de "sănătatea" lor ... (a supraveghetorilor: educatori, profesori, maiştri, instructori etc., care ar putea să răspundă pentru prejudiciul cauzat ALTUIA de către copilul tău zburdalnic).

Aparent, unele măsuri sunt luate pentru protecţia copilului. În realitate, multe sunt menite să fie folosite pentru ...exonerarea de răspundere. (Noi!? Am luat toate măsurile, dar n-am putut împiedica faptul prejudiciabil. Rămâne ...părinţilor să facă dovada că fapta copilului lor constituie urmarea unei alte cauze decât modul în care şi-au îndeplinit îndatoririle decurgând din exerciţiul autorităţii părinteşti).

N-aş vrea să fiu nici în pielea vreunui educator al zilelor noastre... (Măcar în generaţia mea se mai vorbea despre cei 7 ani de-acasă... La drept vorbind, nici eu, dusă la grădi pe la 4 ani şi la scoală pe la vreo 6 ani, nu prea înţelegeam de ce se vorbea despre 7, dar acum înţeleg că tendinţa este spre înţărcarea la clasă.)

Aham... deci e in regula pana la urma, sa faca ce vrea pentru ca indiferent de prejudicii, el nu isi asuma responsabilitatea. N-are decat sa dea foc masinilor din parcare, asa ca semn de incurajare a creativitatii. Yey!
Cand am facut liceul,la fle nu ne lasau sa iesim din curtea scolii, in curte exista un magazin si avea produse de patiserie ,dar majoritatea erau cu ciocolata, iar eu nu puteam sa mananc ciocolata ptr ca imi facea rau si puteam sa atest medical, asadar trebuia sa ies din curtea scolii pana la magazinul de peste drum,



Nu te obliga nimeni sa mananci ciocolata, nu are deloc greu sa iti iei ce vrei tu de la magazin pana sa te duci la scoala.
Si in pauza mare inca ceva, fara ciocolata, cacao, cafea, etc si cu un gust maxim de libertate.
Numai societăţile cu reguli clare, unde legea a funcţionat fără discriminare au evoluat; unde este anarhie, este involuţie, subdezvoltare. Nu înseamnă că hainele pe care le purtam în urmă cu 30 de ani nu erau bune, dacă privim atent, moda se repetă ciclic, dacă aş îmbrăca fustiţa mini de acum 30 de ani, aş fi foarte modernă ! La fel, legile bune din urmă cu 30 de ani nu trebuiesc schimbate doar de dragul schimbării ! De exemplu, nu mi se pare bună schimbarea din Legea învătământului ca absolvenţii fără bacalaureat să urmeze studii superioare , este absolut aberant !! La fel, este aiurea autoritatea părintească comună din noul Cod Civil, care nu diferă de încredinţarea din vechiul Cod Civil decât prin obstrucţionarea părintelui rezident de a ieşi din ţară fără acordul scris al părintelui nerezident - motiv de noi conflicte, de noi procese, de frustrări ale minorilor în interesul lor major !!!
În ce priveşte justificarea dvs. cu privire la sănătatea elevului, să-mi fie iertat, nu este obligaţia şcolii să asigure gustarea elevilor, aceştia pot să-şi aducă de acasă tot ce-şi doresc, pot să-şi aducă şi băutura preferată, pot să-şi aducă şi medicamentele dacă urmează un tratament, iar dacă le prieşte doar covrigul de la magazinul din colţ, şi-l pot cumpăra la venire sau în pauza mare.

Alte discuții în legătură

Privarea de libertate....in scoli AlexMihus AlexMihus As vrea sa va intreb daca este legala \\\\"sechestrarea\\\\" elevilor in institutiile de invatamant. In liceul in care invat, elevilor le este interzis sa ... (vezi toată discuția)
Drepturile elevului Marasc Marasc Buna ziua! am si eu o intrebare.... Este posibil sa te inchida in scoala si sa nu te lase sa iesi afara in timpul pauzelor fara sa fie un cadru medical si ... (vezi toată discuția)
Regulamentul de ordine interioară poate fi mai presus de statul elevului? Narcis1214 Narcis1214 Buna ziua, am o intrebare cu privire la parasirea incintei scolare a elevilor de peste 18 ani. Deoarece cadrele didactice ne interzic acest lucru, iar eu am ... (vezi toată discuția)