avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Lipsire de libertate in mod ilegal - articol in ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Lipsire de libertate in mod ilegal - articol in regulamentul scolar

Are voie directorul scolii sa emita o regula prin care sa nu ti se permita sa iesi din curtea scolii decat in pauza mare? La mine in liceu asa e si ori de cate ori doresc sa ma duc pana la magazin sa imi cumpar ceva, portarul ma opreste si ma trimite inapoi. Acest lucru nu constituie infractiunea de lipsire de libertate in mod ilegal prevazut de art. 205 din legea 286/2009? Daca da, ce pot face in legatura cu asta?
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 20:55, 22 Septembrie 2014
In cazul acesta nu este vorba de lipsire de libertate din partea scolii, au existat din totdeauna aceste masuri, deoarece se pot intampla evenimente neplacute in afara scolii si raspunderea este a personalului institutiei de invatamant respectiva, daca se intampla ceva cu elevul. Poate sa-si ia pachet de acasa si nu mai este nevoie sa iese din scoala, iar pentru alte probleme poate sa-si faca o cerere de invoire, care trebuie semnata si de parinte si de director.
@manolachealex

Daca ati fi dv. directorul scolii cum ati rezolva situatia? Gasiti o solutie viabila si o propuneti. Tineti cont in demersul dv. ca principalul obiectiv este siguranta elevilor si ca daca exista un dute-vino in fiecare pauza riscul de nu atinge obiectivul primar se tripleaza (in situatia in care exista 3 pauze mici).

De cele mai multe ori partea cea mai dificila este gasirea solutiei optime pentru ca indiferent de solutia adoptata mereu vor exista voci care se vor opune sau vor avea o alta viziune. Dar oricare ar fi solutia optima pt majoritatea colectivului ea niciodata nu va putea fi perfecta.
Problema ridicată de tine mai poate fi privită şi sub aspectul concurenţei neloiale: elevii sunt obligaţi să cumpere de la magazinul din incinta şcolii, fără a avea posibilitatea să-şi alegă gama de produse sau preţuri (sandwich-uri mai ieftine, ţigări la bucată, etc.).
Nu am vrut să fiu în nici un fel cu paranteza asta, dar în felul acesta vreau să încep şi reversul problemei:
- chiul la orice oră vor elevii;
- venit la şcoală când ne trezim după o noapte de facebook;
- intrarea în şcoală în orice moment al zilei sau pauzelor a tot felul de indivizi plini de hormoni, şi multe alte aspecte
Vei spune că sunt răutăcios sau prea critic dar, privită în ansamblu problema, vei realiza că, de fapt, diferenţa este între talcioc şi supermarket. Adică între un loc dezorganizat, fără nici o regulă şi imaginea de INSTITUŢIE PUBLICĂ, organizată, cu reguli bine stabilite, chiar dacă par la limita legală.
De fapt, sunt convins că toate unităţile de învăţământ care au decis să adopte un regulament au făcut-o pe baza analizei situaţiilor deja întâmplate. Adică, cu cât o şcoală are reguli mai dure, cu atât mai indisciplinaţi au fost elevii. Căci, te asigur, de aici a plecat necesitatea adoptării unui regulament propriu fiecărei şcoli.
Încearcă să nu mai priveşti aspectul ăsta cu şcoala prin prisma "puşcăriei", ci mai degrabă ca o regulă pe care va trebui să o respecţi totdeauna de acum înainte în societate, la serviciu, etc.
Nu-i dracu' chiar aşa negru!!!
SUCCES ŞI REZULTATE BUNE SĂ AI!
In cazul angajatilor exista raspunderea angajatorului pentru sanatatea si integritatea fizica a acestora in timpul programului de lucru + raspunderea pentru drumul la si de la locul de munca. In cazul in care salariatul pateste ceva in timpul programului se considera accident de munca si angajatorul raspunde financiar sau chiar penal.
Nu exista o raspundere similara in cazul elevilor care merg la scoala? Daca da, atunci este justificata interdictia parasirii spatiului scolii in timpul programului. Conducerea scolii nu poate fi obligata sa asigure paza si integritatea fiecarui elev care iese pe strada in timpul programului.
Domnilor/ Doamnelor, ca multe alte legi sunt facute pe repede inainte si fiecare sa le interpreteze dupa cum crede de cuviinta.

Intradevar sunt niste regulamente are trebuiesc respectate ca nu traim in jungla, dar uitati-va si la cealalata partea a monezii. Daca tu director ma obligi sa stau in curtea scolii imi cam lezezi niste drepturi, si e unu simplu, sa mananc. Daca tu ca institutie nu esti competenta sa-mi oferi toate nevoiile in incinta scolii, atunci am orice drept sa ma duc la magazinul din colt si sa mi le sadisfac, sa imi iau mancare. Vorbim despre niste lucruri elementare si de baza a societatii si a omului. imi oferi sscoala, caldire,wc,apa ,caldura,etc , nu imi oferi posibilitatea de a manca.( ca sa nu mai punem in fata ca unele magazine din curtea scolii sunt ale lu` x care e ...cu directorul si pretul e cu 50% mai mare decat la mag. de peste drum.)
In definitiile privarii de libertate este trecuta si sanatatea, daca eu nu pot sa mananc ce rveau sau ce imi face bine, paote la mag din curte au doar sandwishuri cu maioneza sau doar sucuri acidulate, este un exemplu, si eu NU POT sa mananc asa ceva ptr ca am o problema de sanatate, dar la amg. din colt au si apa plata si cornuri,care imif fac bine. Daca eu mananc ce nu e bine ptr mine, ma imbolnavesc. de ce? ptr ca acel director nu mi-a acordat libertatea de a merge pana la mag. din colt. Deci fiecare vede ce partea a paharului vrea.
d.p.d.v. al elevului (ptr ca ma fost si eu elev acum foarte multi ani si nu intotdeauna ne lasa la magazinul de peste drum, adica 8m distanta de poarta scolii) consider ca ma priveaza de libertatea de alegere a ceea ce mananc sau beau(apa,suc)
d.p.d.v. al Institutiei si Ministerului care sunt niste incompententi(e o opinie personala) este o masura buna, ptr ca se protejeaza de multe probleme care pot aparea, dar ei se protejeaza prin intermediul elevului si nu cum ar fi trebuit, fara sa-l afecteze pe acesta.

Alte discuții în legătură

Privarea de libertate....in scoli AlexMihus AlexMihus As vrea sa va intreb daca este legala \\\\"sechestrarea\\\\" elevilor in institutiile de invatamant. In liceul in care invat, elevilor le este interzis sa ... (vezi toată discuția)
Drepturile elevului Marasc Marasc Buna ziua! am si eu o intrebare.... Este posibil sa te inchida in scoala si sa nu te lase sa iesi afara in timpul pauzelor fara sa fie un cadru medical si ... (vezi toată discuția)
Regulamentul de ordine interioară poate fi mai presus de statul elevului? Narcis1214 Narcis1214 Buna ziua, am o intrebare cu privire la parasirea incintei scolare a elevilor de peste 18 ani. Deoarece cadrele didactice ne interzic acest lucru, iar eu am ... (vezi toată discuția)