Are voie directorul scolii sa emita o regula prin care sa nu ti se permita sa iesi din curtea scolii decat in pauza mare? La mine in liceu asa e si ori de cate ori doresc sa ma duc pana la magazin sa imi cumpar ceva, portarul ma opreste si ma trimite inapoi. Acest lucru nu constituie infractiunea de lipsire de libertate in mod ilegal prevazut de art. 205 din legea 286/2009? Daca da, ce pot face in legatura cu asta?
Regulile au fost facute pentru a fi respectate. Nici gand de ingradirea anumitor drepturi. Insa tendinta de a dramatiza mi se pare evidenta.
Exempluil celebrului Alexandru cel Mare este foarte o.k., dar dificil de urmat. Un Alexandru modern (a se citi: elev de-a XII-a) nu are decat sa se conformeze. (Cand scriu aceste randuri se pare ca mai uit cum eram eu la varsta lui...)
Mi se pare normal sa nu parasesti curtea scolii decat dupa terminarea orele de curs. Te-ai intrebat pe cine ar acuza parintii tai daca ai pati ceva in timpul in care parasesti perimetrul scolii si ei te stiu in siguranta la scoala?!
Fiecare unitate de invatamant are un regulament de organizare si functionare in care sigur este si aceasta prevedere.
Nici nu cred ca ai avea timp sa cumperi mancare intr-o pauza mica ce dureaza min 5, max 10 minute, in plus ai fi elevul care ar intarzia si ar deranja ora, sa nu vorbim de faptul ca in acea pauza nu mai ai timp sa mananci mancarea..
Cred ca poti rezolva problema asta cumparandu-ti mancarea in afara orelor, conteaza cel mai mult sa ai mancarea sau faptul ca vrei sa fi impotriva regulilor?
Interdicţia este prevăzută în Regulamentul-cadru emis de Ministerul Educaţiei, directorul nu face decât să o aplice. Ideea este că, chiar dacă sunteţi major, şcoala răspunde de integritatea dvs. fizică şi, dacă sunteţi minor, şi pentru faptele (eventual reprobabile) pe care le-aţi putea comite în timpul programului. Dacă vi se întâmplă ceva, răspund mulţi oameni, chiar şi cu libertatea lor, de la paznic la director, inclusiv profesorul de serviciu. Păstrând proporţiile, un nefericit caz recent: o profesoară din Iaşi a fost condamnată definitiv de Curtea de Apel Constanţa la trei ani închisoare cu suspendare, după ce doi elevi aflaţi sub supravegherea sa s-au înecat în urmă cu cinci ani la Eforie Sud. Profesoara le-a spus anchetatorilor că fusese avertizată de către salvamari că zona respectivă este periculoasă, iar copiii nu trebuie să intre în apă. Profesoara a susţinut că a transmis aceste informaţii tuturor copiilor din tabără şi că le-a spus să nu intre în apă, dar că nu a fost ascultată.
Vina este a ei, că nu a reuşit să se impună în faţa copiilor, vina este a părinţilor, că nu i-au învăţat pe fiii lor să urmeze regulile simple, să fie disciplinaţi, şi ştiind asta, că nu ascultă, i-au lăsat să plece în tabără, au transferat altcuiva răspunderea. Dar de plătit plăteşte profesoara, care trebuie să trăiască şi cu mustrările de conştiinţă.
Am fost o singură dată în tabără, la finele primului meu an de profesorat, şi am avut pe mână, singură, zece copii, de la a doua la opta. Trebuia să traversăm de trei ori pe zi, dus-întors, un drum european plin de tiruri. După mustrări repetate la adresa celei de-a opta care se juca cu focul la traversare, am rezolvat ecuaţia cu o palmă, în ideea că de mâna mea scapă, dar de TIR nu se ştie. M-am ales cu plângere la Inspectorat, inclusiv pentru că am stat cu ei seara târziu prin porumb cântând şi jucându-ne, a fost neplăcut, dar măcar i-am adus-o întregi acasă. A fost ultima tabără, nu mi-a mai trebuit să plec în vacanţă şi să nu dorm nopţile, ca să fiu sigură că nu pleacă vreunul şi păţeşte ceva.
Ştiu, înţeleg frustrarea, şi mie îmi plăcea s-o tai din curte în pauze, este dulcele gust al evadării, dar... Şi în ultimele luni de a XII-a aveam deja 19 ani!
[...]Prin urmare, doresc să mi se permită ieșirea din curtea școlii în orice moment fără a suferi vreo consecință defavorabilă cauzată de conducerea sau personalul școlii.
Oare e bine asa?
Asta suna a "daca vreau sa trag chiulul, sa o pot face dupa cum am chef".
Vrei sa iesi si in timpul orelor? Daca in timpul unei pauze de 5 minute tragi fuguta si spargi o masina, cine e vinovat? In primul rand e cercetata scoala pentru ca ti-a dat voie.
Drepturile elevului
Marasc
Buna ziua! am si eu o intrebare....
Este posibil sa te inchida in scoala si sa nu te lase sa iesi afara in timpul pauzelor fara sa fie un cadru medical si ... (vezi toată discuția)