avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Lipsire de libertate in mod ilegal - articol in ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Lipsire de libertate in mod ilegal - articol in regulamentul scolar

Are voie directorul scolii sa emita o regula prin care sa nu ti se permita sa iesi din curtea scolii decat in pauza mare? La mine in liceu asa e si ori de cate ori doresc sa ma duc pana la magazin sa imi cumpar ceva, portarul ma opreste si ma trimite inapoi. Acest lucru nu constituie infractiunea de lipsire de libertate in mod ilegal prevazut de art. 205 din legea 286/2009? Daca da, ce pot face in legatura cu asta?
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 20:55, 22 Septembrie 2014
In timpul programului de lucru, la fel ca si in timpul orelor de curs, se considera ca esti prezent. Ce ti se intampla in intervalul orar in care ar trebui sa ai fundul prezent acolo intra in responsabilitatea institutiei in care lucrezi/inveti. Te-ai abtinut si de la gandit?
Ultima modificare: Miercuri, 17 Septembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
E bine sa vezi acest lucru ca un avantaj pentru tine, in sensul ca esti in siguranta si cei care sunt responsabili pentru tine, atata timp cat nu sunt prezenti parintii tai, stiu unde te afli. Gandeste-te ca si vizitatorii au niste reguli stricte pentru a intra in incinta liceului, chiar si parintii tai. Deci oricine intra sau iese trebuie contorizat.

Fragmentul urmator, este din Regulamentul Cadru aprobat de Ministerul Educatiei:

Secţiunea a 4-a
Îndatoririle elevilor
Art.110. Elevii din învăţământul de stat şi particular au datoria de a frecventa cursurile, de a se
pregăti la fiecare disciplină de studiu şi de a-şi însuşi cunoştinţele prevăzute de programele şcolare.
Art.111. (1) Elevii trebuie să aibă o comportare civilizată şi o ţinută decentă, atât în unitatea de
învăţământ, cât şi în afara ei.
(2) Elevii trebuie să cunoască şi să respecte:
a) legile statului;
b) prezentul regulament şi regulamentul intern;
c) regulile de circulaţie şi cele cu privire la apărarea sănătăţii;
25�) normele de tehnica securităţii muncii, de prevenire şi de stingere a incendiilor;
e) normele de protecţie civilă;
f) normele de protecţie a mediului.

Nu uita ca aceste regulamente sunt facute pentru a te proteja, nu pentru a te impiedica sau priva de libertate. Mi se pare interesant ca la varsta ta, inveti sa iti pui intrebari despre drepturile tale. Asta este un semn bun, dar sa nu exagerezi!

As avea doar o intrebare: ai vorbit cu parintii tai despre acest lucru si, daca da, ei ce parere au?
Ultima modificare: Marți, 16 Septembrie 2014
Raluca Siman Traduceri , Traducator autorizat
Lucrurile sunt foarte simple. Ai niste reguli de respectat. Daca nu iti convin regulile pleci de acolo, dar dupa cum vezi, acea regula se aplica in cam toate colegiile. Sigur ca scopul nu este de a manca (poti oricum sa iti procuri mancarea necesara, ori in drum spre scoala ori de la bufetul din incinta ori in pauza mare) ci alt scop ai ca sa iesi din scoala. Poate e doar ambitia de a nu respecta acea regula.
Regula este pentru ca drepturile pe care le invoci presupun si o asumare a unor responsabilitati. Sa semneze parintii tai ca doresc sa iti confere acest drept cerut de tine cu asumarea intregii responsabilitati si daca iesind din scoala cand vrei patesti ceva (iti iei o palma peste ochi si ramai fara trei dinti sau se poate si mai grav, ori faci tu ceva rau), sa aiba totala raspundere, nu sa fie raspunzatoare alte persoane din scoala.

Pentru cine considera ca si iesirea din institutia in care lucrezi este chiar la bunul plac al fiecarei persoane, trebuie sa se gandeasca si la eventuale consecinte: daca programul de lucru nu prevede pauza pentru iesit la masa se poate taia din orele lucrate si din salariu, se poate considera absenta nemotivata si suplimentar mai exista riscul unor accidente pentru care angajatorul poate fi anchetat considerandu-se accident de munca (chiar si pe traseul dus intors la si de la munca).
Asa ca iar unii ar fi cu dreptul iar altii cu raspunderi ceea ce nu prea este echitabil.

Asadar incercati sa vedeti un pic lucrurile si din partea celor cu raspunderea...

atticus a scris:

Un Alexandru modern (a se citi: elev de-a XII-a) nu are decat sa se conformeze...

"Numesc "normozat", cu această rezonanţă morbidă a termenului "nevrozat" starea celui adaptat la ce a fost învăţat să fie şi care se forţează să renunţe la ce ar vrea el să fie sau ar putea să devină. Dacă termenul "nevroză" defineşte o boală, în "normoză" se include comportamentul conform al celui care, fără a fi bolnav a pierdut originalitatea existenţei sale. Este punctul neutru, fără boală şi fără viaţă." (Dr. Andre Moreau - Viata mea aici si acum)

Care e scopul plecarii?
Legal, nu e nicio lipsire de libertate, scoala nu se poate asigura decat prin regulament ca nu ii calca masinile pe elevii de care ea, profesorii, directorul, raspund in timpul orelor si pauzelor.
Sincer, imi pare putin ciudat ca va lasa sa parasiti institutia in pauza mare, eu una cred ca regulamentul nu ar fi trebuit sa contina asta. E o parere, caci nu inteleg cum raspunde profesorul, in baza Codului civil, de faptele prepusului sau care cine stie pe unde e si ce face.
Ca sa dam un exemplu: daca esti in timpul liber si furi de la o tanti, paguba se acopera de minor si de parinti; daca esti in timpul scolii si nu ai absenta, paguba o plateste profesorul in ora caruia ai facut infractiunea, directorul etc. La asta se refera acea parte din regulament.
Nu mai spun cate chestii se introduc in scoli din exterior, cate persoane neavizate bat holurile racoland dependenti de una sau de alta... Regula e facuta simplu ca sa poata controla, intr-un fel, mediul si faptele elevilor.
E o discutie daca sunteti major, insa e la limita si, pentru ca nu se poate discrimina pe criterii de varsta, regula e pentru toti. Oarecum asta ar fi motivatia...

E interesant totusi de ce puneti problema in acest mod, de incalcare a drepturilor civile si de ce va doriti un demers oficial... e interesant dpdv psihologic. E posibil sa fiti destul de matur si regula sa va deranjeze, asa pare... dar inseamna ca nu e facuta pentru dv., dar ca nu va poate exclude pe principiul: tu pari responsabil, iesi, tu nu, stai aci!

Alte discuții în legătură

Privarea de libertate....in scoli AlexMihus AlexMihus As vrea sa va intreb daca este legala \\\\"sechestrarea\\\\" elevilor in institutiile de invatamant. In liceul in care invat, elevilor le este interzis sa ... (vezi toată discuția)
Drepturile elevului Marasc Marasc Buna ziua! am si eu o intrebare.... Este posibil sa te inchida in scoala si sa nu te lase sa iesi afara in timpul pauzelor fara sa fie un cadru medical si ... (vezi toată discuția)
Regulamentul de ordine interioară poate fi mai presus de statul elevului? Narcis1214 Narcis1214 Buna ziua, am o intrebare cu privire la parasirea incintei scolare a elevilor de peste 18 ani. Deoarece cadrele didactice ne interzic acest lucru, iar eu am ... (vezi toată discuția)