avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Lipsire de libertate in mod ilegal - articol in ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Lipsire de libertate in mod ilegal - articol in regulamentul scolar

Are voie directorul scolii sa emita o regula prin care sa nu ti se permita sa iesi din curtea scolii decat in pauza mare? La mine in liceu asa e si ori de cate ori doresc sa ma duc pana la magazin sa imi cumpar ceva, portarul ma opreste si ma trimite inapoi. Acest lucru nu constituie infractiunea de lipsire de libertate in mod ilegal prevazut de art. 205 din legea 286/2009? Daca da, ce pot face in legatura cu asta?
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 20:55, 22 Septembrie 2014
manolachealex a scris:

Are voie directorul scolii sa emita o regula prin care sa nu ti se permita sa iesi din curtea scolii decat in pauza mare? La mine in liceu asa e si ori de cate ori doresc sa ma duc pana la magazin sa imi cumpar ceva, portarul ma opreste si ma trimite inapoi. Acest lucru nu constituie infractiunea de lipsire de libertate in mod ilegal prevazut de art. 205 din legea 286/2009? Daca da, ce pot face in legatura cu asta?

Regulamentul acela a fost, in mod sigur, aprobat de catre consiliul profesoral, ca el decide si nu directorul. Odata aprobat, a fost comunicat si parintilor care, nu au avut obiectii si au continuat sa-si trimita copiii la scoala, probabil chiar s-au bucurat ca elevii nu umbla creanga prin cartier in pauze.

Acuma tu:

- daca esti minor, te plangi parintilor, si faci ce-ti spun acestia;
- daca esti major, te plangi parintilor si, daca nu vrei sa faci ce-ti spun acestia, poti sa nu intri in scoala, ca scoala nu este obligatorie pentru adulti, cum nu este obligatoriu nici sa intri intri intr-un loc numit "job", unde patronul ar putea avea pretentia, "absurda", sa stai sa faci ceva si sa ceri voie nu sa iesi din cladire, dar chiar sa mergi la toaleta.

Ma surprinde ca "avocati" de pe lista, in loc sa-ti explice care este diferenta dintre lipsirea de libertate si disciplina, autodisciplina, ordine interioara, etc., fara intelegerea carora nu vei putea niciodata sa te integrezi in societate, devenind un marginal, te indeamna sa te adresezi justitiei.
Ultima modificare: Joi, 18 Septembrie 2014
hotumattua, utilizator
Stimate Domnule Elev, conform legii 272/2004 privind prot dr copilului precum si legea 319/2006 privind SSM pe parcursul programului de lucru va aflati sub "tutela" profesorilor si dirigintelui. Parasirea acestei locati constituie incalcarea legislatiei nationale si reg de ordine interioara. Nu poate fi considerat un abuz reg de ordine interioara din moment ce dumneavoastra nu aveti 18ani (drepturile dumneavoastra sunt restranse)!!! La implinirea varstei de 18 ani legea 272/2004 isi stinge subiectul, dar legea 319/2006 ramane valabila si prin care se specifica clar respectarea reg de ordine interioara.

Domnule manolachealex , aici se aplica legea 272/2004! Copii sunt sub incidenta prezentei legi si au drepturi restranse!
Ultima modificare: Vineri, 19 Septembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Unele regulamente interne sunt de-a dreptul idioate, sunt de acord cu cine spunea asta mai sus. Exista un orar de pauze, in unele multinationale chiar de dus la baie, se mananca o data in zi (or in cele 9 ore de serviciu, sanatos ar fi macar o masa si doua gustari...) insa in cazul elevilor, cu regret va spun, nu vad o limitare a vreunui drept FARA JUSTIFICARE OBIECTIVA.
O justificare obiectiva, reala inseamna ca acea limitare poate fi prevazuta in legi, regulamente etc.

In timpul orelor de curs, care trebuie sa fie limitate ca numar la un maxim de 4-6 ore pe zi, nu la 8-10 in unele licee, nimeni nu ar trebui sa iasa ori sa intre. Orele alea le stai acolo, cu gustarea de acasa, fara sa rupi cliclul concentrare - odihna, caci ajungi la a nu te mai putea concentra.
In plus, ar trebui interzis accesul oricarei persoane din exterior la elevi, fie ca sunt parinti, prieteni sau dusmani.
Ideea e ca acel copil sa invete ordinea concentrare si odihna, altfel intra intr-o rutina dezorganizata care duce la pauze prelungite, urmate de aruuncat cu creta prin clasa, lipsa de concentrare, urmarile pe termen lung nefiind chiar bune, mai exact duce la o problema in urmarirea unui tel pe termen lung, dificultati in pastrarea aceluiasi job etc.

Atata timp cat in scoala aceea se poate manca, cei care prefera sa nu manance maioneza au grija sa-si puna un sandvis dietetic la pachet, caci elevii diabetici sau cu alergici la gluten nu strabat 10 km pana la primul magazin cu mancare dietetica, blamand pauza ca-i de maxim 20 de minute prin regulament, fapt ce-i lasa flamanzi...
Chiar exista licee unde se stea un copil 8-10 ore de curs? Imi vine tare greu sa cred. Eu stiu ca orarul zilnic cuprinde 5-6 ore. Ex.. clasa a 11 a zilnic 5-6 ore. In nici o zi nu depaseste.
Sunt atatea absente in scoli din cu totul alte motive decat un regulament intern.
Cat de greu e sa intelegi ca in timpul orelor, responsabilitatea asupra ta cade in sarcina scolii? Regulamentul intern cu privire la interzicerea parasirii incintei exista de foarte foarte multa vreme (asa era si la mine la liceu, acum 14 ani).
Daca erai prins parasind incinta ti se scadea nota la purtare. Nu stiu cum e acum, insa tind sa cred ca Alex doreste sa mearga ca pe camp in curtea scolii si sa plece de acolo dupa bunul plac, fara sa suporte consecintele. Daca are loc un accident si moare in momentul in care el de fapt trebuia sa fie intr-o sala de curs, parintii or sa dea vina pe scoala. Bineinteles, urmate de replici "era un copil bun, n-a gresit niciodata cu nimic, profesorii sunt de vina".

See the big picture! Voi cei care sustineti ca ii este ingradita libertatea, incercati sa incaltati papucii celor responsabili de integritatea lui corporala in intervalul orelor de curs, incercati sa simultati ce reactie ati avea cand parintii lui vin sa va linseze pentru ca Alex Manolache a murit intr-un accident de masina pentru ca NU se afla la scoala in momentul ala.

Unde e constrangerea asta pe care o vedeti toti? I se interzice sa paraseasca incinta scolii in aproape toate pauzele, nu este incatusat de caloriferul din clasa. Ba mai mult, in pauza mare (ce-o fi aia nu stiu, la liceu n-am avut asa ceva)are voie sa plece din scoala. Exagerati maxim, ajungand sa confundati o regula cu sclavagismul.

Alte discuții în legătură

Privarea de libertate....in scoli AlexMihus AlexMihus As vrea sa va intreb daca este legala \\\\"sechestrarea\\\\" elevilor in institutiile de invatamant. In liceul in care invat, elevilor le este interzis sa ... (vezi toată discuția)
Drepturile elevului Marasc Marasc Buna ziua! am si eu o intrebare.... Este posibil sa te inchida in scoala si sa nu te lase sa iesi afara in timpul pauzelor fara sa fie un cadru medical si ... (vezi toată discuția)
Regulamentul de ordine interioară poate fi mai presus de statul elevului? Narcis1214 Narcis1214 Buna ziua, am o intrebare cu privire la parasirea incintei scolare a elevilor de peste 18 ani. Deoarece cadrele didactice ne interzic acest lucru, iar eu am ... (vezi toată discuția)