avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Punere in posesie inainte de partaj
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Punere in posesie inainte de partaj

Buna ziua!
Supun atentiei dvs si dezbaterii situatia ipotetica in care sotii aflandu-se in divort cu dosar pe rol, iar unul dintre acestia este coactionarul unei societati comerciale, poate celalalt sot sa solicite AGA a societatii respective punerea in posesie a partilor sociale ce-i survin din regimul comun al casatoriei inainte sa se pronunte partajul? se poate obtine sub o forma sau alta caracterul executoriu asupra unei astfel de solicitari?
p.s. rog pe cei ce nu au cunostinte directe in cazuri similare sau nu sunt de profesie sa nu-si dea cu presupusul. multumesc!
costin 7 a scris:

Buna ziua!
Supun atentiei dvs si dezbaterii situatia ipotetica in care sotii aflandu-se in divort cu dosar pe rol, iar unul dintre acestia este coactionarul unei societati comerciale, poate celalalt sot sa solicite AGA a societatii respective punerea in posesie a partilor sociale ce-i survin din regimul comun al casatoriei inainte sa se pronunte partajul? se poate obtine sub o forma sau alta caracterul executoriu asupra unei astfel de solicitari?
p.s. rog pe cei ce nu au cunostinte directe in cazuri similare sau nu sunt de profesie sa nu-si dea cu presupusul. multumesc!

1.apreciez ca puteti bloca cesiunea lor
2. partile sociale sunt bunuri incorporale...???ce punere in posesie?
3 asta cu rugamintea cum ca cei care nu au habar ma amuza cel mai tare...ca si cum ati fi selectiv..desi spuneti numai bazaconii si habar nu aveti

angajati avocat care mai intai si inatai sa va struneasca pe dvs din aiureli..

milikka a scris:

costin 7 a scris:

Buna ziua!

1.apreciez ca puteti bloca cesiunea lor
2. partile sociale sunt bunuri incorporale...???ce punere in posesie?
3 asta cu rugamintea cum ca cei care nu au habar ma amuza cel mai tare...ca si cum ati fi selectiv..desi spuneti numai bazaconii si habar nu aveti

angajati avocat care mai intai si inatai sa va struneasca pe dvs din aiureli..

1. Apreciati. E o tara libera in care ganditul, precum si crezul liber trebuie sa fie garantate prin constitutie.
2. "incorporate" nu incorporale ;). "corporalele" sunt altceva.
3. a fost o simpla rugaminte la care ati raspuns cu insolenta unui novice. cu un proces de intentie. Dezbatem o ipoteza de lucru si nu stiti daca sunt avocat sau nu!!!!! sau?!!!!
Codul civil:
Capitolul I - Despre bunuri in general
Sectiunea 1 - Despre distinctia bunurilor
Notiune Art. 535
Sunt bunuri lucrurile, corporale sau necorporale, care constituie obiectul unui drept patrimonial.

Domnule costin7, vi s-a raspuns in acelasi fel de alti doi utilizatori in afara de mine (in opinia mea ambii jurisiti, pe baza raspunsurilor si a activitatii publice pe care o au pe forum).
Toate trei raspunsurile coincid in sensul ca nu se poate face punerea in posesie inainte de partaj (nici nu exista asa ceva in situatia dvs., ca partile sociale in SRL nu sunt terenuri, sa le poti poseda fizic).
Vad ca dvs. nu va place raspunsul acesta, o tineti musai (numai) cu ce credeti dvs. ca stiti / vreti dvs. sa se poata inatampla, dar nu este ceea ce v-am spus noi.
Din punctul meu de vedere, va scriu sa va spun ca v-am raspuns deja (in timpul meu liber, cu cea mai mare buna credinta si conform cunstintelor mele) si ca nu am nici cea mai mica dorinta ca (,tot pe timpul meu,) sa intru in polemici cu dvs. ori sa va conving de justetea opiniei mele numai pentru ca nu va place.
Numai bine!
costin 7 a scris:

Draga colega!
Cu condescendenta va raspund amandurora.
Apeciez eforturile de a raspunde anumitor intrebari in aceasta speta, pe \"timpul\" dumneavoastra, dar nu asta e ideea ci eu am spus de la bun inceput ca vizez dezbaterea pe caz. Daca cineva are placerea, timpul necesar, experienta ( atentie!!! ) sa se implice lasand la o parte orgoliile haideti sa stam de vorba. Ca sa mai elimin din nebuloase va aduc la cunostinta faptul ca am o echipa de avocati si la randu-mi sunt practician al normei juridice. Sa sarim peste asta si sa ne concentram pe subiect.
Deci avem in discutie partile sociale dintr-un SRL-u infiintat pe parcursul unei casatorii prin aport in mod egal de catre ambii soti. Acceptam ca aceste parti sociale sunt bunuri necorporale ( smeagull ), dar bunuri patrimoniale. Sunt drepturi de creanta sau reale atata timp cat caracterul lor uzufructuar este reglementat de norma civila prin subrogarea sotului pasiv, iar prevederea urmatoare spune:

I. Limitele capacitatii civile Art. 29
(1) Nimeni nu poate fi ingradit in capacitatea de folosinta sau lipsit, in tot sau in parte, ........ decat in cazurile si conditiile expres prevazute de lege;

Pe de alta parte urmatorul articol prevede:

Capitolul II - Drepturile reale in general

Drepturile reale Art. 551

Sunt drepturi reale:

1. dreptul de proprietate - solicit punerea in posesie ca legea clarifica expres ( ...la solicitare )
-------------------------
3. dreptul de uzufruct - sotul care le administreaza are obligatiile ce decurg din norma pana savarseste anumite fraude in dauna intereselor sotului pasiv;

4. dreptul de uz - doresc sa particip la administrarea srl-ului respectiv.
-----------------------------
------------------------------
7. dreptul de administrare - doresc sa mi le administrez deoarece vreau sa beneficiez pe urma dividendelor ce-mi revin acum si nu in viitor;

8. dreptul de concesiune - vreau sa fiu pus in posesia lor ca sa le donez ( sa zicem ;) );

9. dreptul de folosinta - le solicit inainte de partaj pt a le folosi;
---------------------------------
11. alte drepturi carora legea le recunoaste acest caracter - intra sau nu si partile sociale aici ?!!!!

In aceste conditii, ce baza legala imi pune piedici sa obtin caracter executoriu asupra punerii in posesia care se afla la AGA srl-ului respectiv, a respectivelor parti sociale.
Ultima modificare: Joi, 16 Octombrie 2014
costin 7, utilizator

Alte discuții în legătură

Dreptul sotiei neasociate la partaj din firma sotului asociat unic AngelaTM AngelaTM Care sunt drepturile sotiei in urma divortului din firma sotului unde acesta este asociat unic.Firma este SRL si functioneaza de 22 de ani Casatoria a durat ... (vezi toată discuția)
Proces de partaj cu averea inregistrata pe persoana juridica mmireille mmireille Am divortat de curand. Eu si fostul sot am pus bazele unei afaceri in timpul casatoriei, afacere infiintata acum 18 ani. Majoritatea bunurilor sunt pe firma. ... (vezi toată discuția)
Bani dati cu imprumut geta36 geta36 sotul/sotia imprumuta firma la care este asociat, cu o suma mare de bani, fara aprobarea celuilat sot/sotie (fara ca acesta sa stie, practic) . Cum poate ... (vezi toată discuția)