avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale greseala in actul constitutiv actualizat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

greseala in actul constitutiv actualizat

ma confrunt cu urmatoarea problema: am actualizat actul constitutiv in urma unor modificari aduse acestuia, dar....avocatul mi-a spus ca in vechiul act constitutiv partea sociala este de 30 ron si este gresit. in conceptia acestuia trebuia sa fie musai de 10 ron. eu stiam ca 10 ron e limita minima, dar nu m-am contrazis cu acesta. pentru ca il platisem iar eu tocmai plecam in delegatie, l-am imputernicit sa faca toate demersurile. astfel a facut dlui si hotararea aga pe care eu am semnat-o ca primarul fara sa vad ca nu facuse si modificarea structurii capitalului social. DAR, in actul constitutiv actualizat a modificat pur si simplu partea sociala de la 30 ron / parte la 10 ron / parte.

ulterior am citit legea si am vazut ca nu era gresit 30 ron si am fost la ONRC sa cer un istoric. acolo.....surpriza: structura capitalului este aceiasi , de 30 ron / parte sociala (si asta pt ca in hotararea asociatilor nu figureaza nici o modificare) , dar actul constitutiv actualizat este cu 10 ron /parte. nu stiu cum sa repar acum aceasta greseala.

in curand urmeaza sa fac alte modificari la firma si daca ma poate ajuta cineva de aici cu un sfat cum sa corectez greseala.

va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: ririana , utilizator 10:40, 26 Septembrie 2009
Eu cred ca, pentru ca AGA sa-mi dea puterea sa fac un act cu totul nou si diferit de cel anterior, el ar cam trebui sa fie cuprins in AGA.
Altfel, evident ca se va face uunul nou actualizat, insa numai cu ce scrie expres in AGA.
Daca aveam 2 admini cu puteri egale si in AGA spune ca se adopta noul Act costitutiv, nu pot face actul cu un singur admin fara ca AGA sa precizeze expres asta. Parerea mea.
Sa spui ca il adopti pe unul nou, ok, dra ori enumeri modificarile, ori face si el parte din AGA. Ca altfel, oricine vrea sa modifice un picut actul constit (fie puterea admin, fie persoana, fie CAEN etc.) spune in AGS numai ca se va modifica Actul si se va adopta unul nou. Ceea ce, uneori, va scadea considerabil costurile cu publicarea AGA.
Sau n-am priceput eu bine?
AVLIL a scris:

Ca altfel, oricine vrea sa modifice un picut actul constit (fie puterea admin, fie persoana, fie CAEN etc.) spune in AGS numai ca se va modifica Actul si se va adopta unul nou.

Din cate vad eu in actele mele de pana acum, toate hotararile de modificare a unor elemente din actul constitutiv se incheie cu "celelalte prevederi ala actului constitutiv raman nemodificate". Nimic despre actulalizarea actului constitutiv sau altceva despre acesta.
Dna. Avlil, tare imi e treama ca aveti dreptate. Daca chiar trebuie sa prezint noua forma a actului constitutiv in hotarare........mai bine ma lipsesc. Eu speram ca e suficient sa precizez doar ca "se adopta". Cu atat mai mult cu cat va iesi asociata mea din firma si voi coopta alt asociat.
Multumesc dna. Andreea pentru ca de la inceputul acestei povesti mi-ati dat o multime de sfaturi care m-au ajutat enorm sa imi formez o idee. Aproape ca imi pare rau ca nu sunt si eu avocat. Dar e clar ca nu am abilitati.

Revin. Tocmai am gasit intr-un monitor oficial partea a IV-a , urmatoarea fraza "Asociatii au hotarat adoptarea unui nou act constitutiv al societatii, actualizat si REFORMULAT, cu toate modificarile la zi ". Inainte de aceasta, firma si-a prezentat toate modificarile si apoi a bagat fraza asta. Ma intreb....oare acel cuvant "reformulat" nu inseamna cumva ca au schimbat actul constitutiv cu mai mult decat modificarile prezentate?

Si indraznesc sa mai intreb ceva: ce inseamna "notificare" ? Vad ca multe firme fac astfel de notificari prin care, majoritatea, depun acte constituive actualizate.


Cand ma pornesc....ma pornesc. Acum am citit in legea 31, la art. 204:

(4)După fiecare modificare a actului constitutiv, administratorii, respectiv
directoratul, vor depune la registrul comerţului actul modificator şi textul
complet al actului constitutiv, actualizat cu toate modificările, care vor fi
înregistrate în temeiul hotărârii judecătorului-delegat, cu excepţia situaţiilor
stipulate la art. 223 alin. (3) şi la art. 226 alin. (2), atunci când înregistrarea va
fi efectuată pe baza hotărârii irevocabile de excludere sau de retragere.

(5)Oficiul registrului comerţului va înainta din oficiu actul modificator astfel
înregistrat şi o notificare asupra depunerii textului actualizat al actului
constitutiv către Regia Autonomă «Monitorul Oficial», spre a fi publicate în
Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, pe cheltuiala societăţii.

Ma lamureste cineva? Ca mie imi e frica sa imi dau cu parerea, inteleg ce e mai rau din cele doua alineate.

Va multumesc pentru rabdare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Septembrie 2009
ririana, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transmitere si cesinarea unei societati de la 2 asociati la altii 2 alex-liviu alex-liviu Am incheiat un act aditonal la notariat pentru transmiterea socitatii si cesinarea contracost a capitalului social a s.c. pe care am adminirtrat-o impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Cesiune parti sociale srl Jurist TM Jurist TM In cazul in care cei doi asociati dintr-un SRL cesioneaza toate partile sociale catre doua persoane ( noii asociati ai SRL-ului), ce acte sunt necesare pentru ... (vezi toată discuția)
Act constitutiv actualizat adriana.ivascu adriana.ivascu In ultimul timp am observat ca practica de la Registru Comertului (x judet) e sa ceara act constitutiv actualizat pentru orice modificare la statut.As vrea sa ... (vezi toată discuția)