avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Nelamurire! - Excepţia necompetenţei materiale
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Nelamurire! - Excepţia necompetenţei materiale

Am amanat primul termen la un proces civil in care sunt reclamant, actiune in raspundere delictuala-daune morale.
S-a dispus amanarea, dar, pe site-ul judecatoriei scrie asa :

Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Acordă termen de judecată la data de [---], pentru când părţile litigante vor răspunde la excepţia necompetenţei materiale, raportat la valoarea pretenţiilor formulate de către reclamant.#-o
Document: Încheiere de şedinţă , data [---]

Ce vrea sa insemne ? Ce ar trebui sa spun in prima instanta cand ma afisez in fata judecatorului ? Pe langa ce am eu de spus despre situatia in cauza ....
Cel mai recent răspuns: GeorgeVandu05 , utilizator 16:27, 16 Ianuarie 2015
GeorgeVandu05 a scris:
Si totusi, chiar nu am idee ce ma va intreba judecatorul... necompetenta materiala , raportat la cererea reclamantului. #-o

O să vă dea cuvântul pe excepție. Pe scurt, o să vă întrebe ce părere aveți, este sau nu este ea competentă să soluționeze cauza? Aveți trei opțiuni: să solicitați admiterea excepției, să solicitați respingerea excepției sau să lăsați soluționarea excepției la latitudinea instanței. Decizia vă aparține.
Mi s-a dat cuvantul in instanta, in care am precizat ca instanta poate judeca o cauza atata timp cat pretentiile civile nu depasesc 200 mii lei ... asa ca am scazut de la 50 mii euro la 40 mii euro. Judecatorul i-a tranmis grefierei ca se va modifica cererea in sensul in care sa se reduca cuantumul daunelor morale. S-a uitat pe hartii, ce e drept, multe, mai ales din partea mea, si nu prea a inteles ce si cum e in acest dosar. Asa ca mi-a zis, pt termenul urmator, sa fac precizari clare cu privire la valorile morale ce mi-au fost incalcate. A mai mentionat ceva , ce nu am inteles, ca la acel cuantum de 40 mii euro = sa fie timbrat/taxat. Eu am plecat multumit pe-o parte, dezamagit pe cealalata ; am platit 100 lei taxa timbru pt daune morale. Acum , din acesti bani ce-i cer ca despagubire morala- sa mai fie o data timbrat. Ce naiba ? In afara de acea cerere de ajutor public judiciar care se face, care am facut-o o data si mi s-a respins, ce-ar mai fi ? Inca una ? Multumesc ... daca se poate un ajutor !
smeagull a scris:

Nu e buna abordarea, o sa dati un munte de bani pe taxa de timbru si o sa pierdeti, sau o sa renutati cand veti vedea taxa de timbru).

Cum am zis: fara avocat, faceti o varza si va pierdeti timpul si energia aiurea. ...presupunand ca treceti de toate aspectele procedurale (competenta, timbraj, alte exceptii)...


smeagull a scris:

In primul rand, ar fi bine sa aveti avocat. Era bine sa fi avut de la bun inceput, tocmai pentru ca sa evitati situatia in care va aflatisi multe altele are vor urma

p.p.s ...am vazut vreo doua actiuni ca a dvs. in ultimii trei ani. Nu sunt atat de rare cum credeti, si s-au pierdut ambele (cu tot cu taxa de timbru exorbitanta platita de reclamant, si care din fericire a mers catre bugetul instantelor)


V-am citat mai sus rapunsurile mele din toamna la intrebarea pe care ati pus-o in 20 decembrie.
Cu toata bunavointa, nu am cum sa va mai spun ca umblati dupa cai verzi pe pereti si va costa toata minunea asta in timp, bani si energie pierdute, fara avocat.
Nu este suficient cat ati timbrat cu 100 lei, mai avei de timbrat pentru toti ce ati cerut acolo.
Nu stim care este situatia dvs. si nici ce aveti in dosar, ca s va spunem ce ati putea face sa reduceti taxa.
Aveti de platit taxa de timbru proportional cu pretentiile, dupa regulile de aici:
www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Duminică, 21 Decembrie 2014
smeagull, utilizator
Desi tardiv, maine ma duc sa depun la judecatorie specificatii "clare" cu privire la prejudiciul moral. Era clar ca era nevoie de un avocat ; am gasit multe chestii, unele improprii, pe internet, iar pentru a scrie din nou 10 pagini pe care oricum nu le citeste judecatorul, ar fi de prisos. Am facut o prezentare succinta, scurta de 2 pagini.
Cred cu ferma convingere ca acest judecator nu va judeca nici macar un cuvant din cererea mea. De aceea, doresc sa mut acest dosar la alta judecatorie de fond, din alt oras. Se poate , cum si in ce fel ? Trebuie sa aduc aminte instantei sau se face dupa o cerere tip ? Si totodata, m-am uitat pe jurisprudenta CEDO in ceea ce priveste daunele morale. Nu mi s-a taiat niciun picior si nici mana sau capul pentru acea suma. As dori sa o micsorez la cateva mii de lei ... 10 mii , 15 mii maxim. Se mai poate face ? Verbal sau scris ? Si la fel, se timbreaza ?

Multumesc !
Nu se mai poate face nici mutarea in alt oras, nici reducerea pretentiilor.

Alte discuții în legătură

Declinare competenta, intampinare pentru noua instanta SIE SIE Judecatoria si-a declinat competenta si a inaintat actiunea la tribunal, care-mi solicita actiune de intampinare pentru noua instanta. Cum formulez aceasta ... (vezi toată discuția)
Respingere plata reparării pagubei produse? Narcisa_ Narcisa_ Am depus o petitie la o functionara de la o institutie publica la care nu am primit răspuns in termen de 30 de zile. Dupa ce au trecut cele 30 de zile, m-am ... (vezi toată discuția)
Necomunicare intampinare natyca natyca Am si eu o speta...am chemat in judecata, la Tribunal, in contencios o institutie....la primul termen de judecata m-am prezentat personal neavand angajat ... (vezi toată discuția)