avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dorinta copilului de a sta la celalalt parinte
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dorinta copilului de a sta la celalalt parinte

Buna ziua! dupa ce am divortat de fostul sot , fetita mi-a fost incredintata mie, tatal ei vizitand-o si luand-o periodic la el , deci pot spune ca nu au fost probleme in ceea ce priveste colaborarea noastra si cresterea fetitei.....de la un timp, fostul sot ii induce fetitei ideea de a sta definitiv cu el , o atrage cu tot felul de cadouri , ii face pe plac in legatura cu ceea ce ea isi doreste...o influenteaza negativ in ceea ce priveste persoana mea , iar fetita mea si-a manifestat dorinta de a sta la el.Mentionez ca fetita are 9 ani jumate , tatal ei nu s-a implicat niciodata in vreo problema de scoala sau lectii , nu a fost la nici o sedinta , nu a pastrat nici o legatura cu profesorii. Exista posibilitatea de a-mi lua copilul? Ce trebuie sa fac sa imi pastrez copilul?
Cel mai recent răspuns: icealinutza , utilizator 07:27, 17 Noiembrie 2014
Uitasem sa mentionez, ca nu sunt prea mari sanse ca instanta sa hotarasca schimbarea domiciliului fetei.
Ce a functionat la mine (tatal baiatului meu este cam pe acelasi calapod ca tatal fetei dvs - nu face rau intentionat, dar il face): am lasat temele de peste we-ul in care baiatul este la tata in grija tatalui (teme, pregatire pentru extemporale, recuperat ce nu s-a inteles, proiecte, etc) ca sa fie cat mai ocupati. Iar timpul pe care l-am eliberat astfel l-am petrecut impreuna cu copilul facand ce si-a dorit copilul sa facem impreuna (am citit impreuna, am gatit impreuna, am iesit in parc, ne-am jucat pe calculator, etc).
:)) Am vrut sa recomand stergerea mesajului, nu stiu de ce, doar e complet legal si, mai mult e chiar o solutie foarte buna sa gaseasca si parintele rezident timp liber de petrecut cu copilul si celalalt parinte sa gaseasca importanta raspunderii...
E o solutie stralucita!!

Ideea e ca relatia cu copilul sa nu fie una de tip eu spun si tu asculti, important e ca relatia sa fie reciproca. Nu de prietenie, ci reciproca: tot adultul are raspunderea, insa copilul e consultat si parerea lui conteaza.
Legal, sanse nu sunt mari, insa nu retin varsta copilului, de la o varsta nu-i mai puteti bloca dorinta asta decta cu riscul de a deteriora de tot relatia cu el...
Solutia este foarte buna, daca e aplicabila practic. Adica, parintele nerezident sa doreasca sa se implice intr-o asemenea masura, incat sa comunice si sa colaboreze cu celalalt parinte. Daca acest prim pas este depasit, urmeaza sa fie consultat si copilul, daca accepta schimbarea care i se propune. Probabil, copilul ar accepta, in cazul in care relatia lui personala cu parintii este buna si se simte in siguranta cu fiecare dintre parinti. In momentul in care, insa, unul dintre parinti incearca sa submineze imaginea celuilalt parinte in ochii copilului, acesta se va retrage si nu va accepta. Daca e suficient de mare, va judeca singur si va decide ce doreste, sa petreaca mai mult timp cu celalalt sau nu.
Din ceea ce se povesteste pe forum, din pacate, rareori parintele nerezident se implica cu tot sufletul in relatia cu copilul, ci fie doar doreste sa incomodeze celalalt parinte (rezident, cel cu obligatii), fie sa demonstreze copilului ce bine i-ar fi cu el!
Regret, insa nu ati prea inteles. Nu tine de parintele nerezident, tine de parintele rezident.
Sigur ca rezultatul ar putea fi diferit de situatia prezentata daca parintele nerezident nu s-ar implica, insa nu cred ca asta ar avea un efect neplacut in relatia familiala si, mai ales, nici intr-o instanta.
Nu ne uitam dupa ce poate face celalalt, ideea sugerata era sa faca parintele rezident ceva pentru copilul lui, neconditionat de ce ar face sau ce credem ca nu ar face celalalt parinte.
Si in opinia mea este o idee foarte buna. Stiti: fructul interzis e cel mai dulce! Daca petrecem 2-4 ore cu copilul, ne imaginam ca este un copil perfect, asa cum si copilul isi imagineaza ca tatal e perfect! Dar cum nimeni nu e perfect as sugera ca cei doi sa se cunoasca mai bine. Sa-l implicati si in problemele si responsabilitatile copilului, nu doar in mersul la inghetata. La aproape 10 ani fetita are si teme si prieteni si toane si sedeinte cu parintii etc. Lasati-i sa treaca impreuna printr-o paleta cat mai larga din problemele cotidiene, nu excludeti nici gatit, spalat, calcat etc si vor concluziona amandoi ce-si doresc cu adevarat. Cu cat va veti opune mai mult cu atat veti alimenta tema fructului oprit. Asta cu atat mai mult cu cat inteleg ca pana in prezent nu au existat probleme majore intre dvs ca parinti si aveti incredere in tata.Realitatea e cel mai puternic argument!

Alte discuții în legătură

Ce putem face si ce variante avem? lorey lorey In urma cu 2 saptamani fosta sotie a sotului me a decedat in urma ei ramanind o fetita de 13 ani( a sotului meu ) .Noi vrem sa trecem custodia pe numele ... (vezi toată discuția)
Alienare parentala Ony2k2 Ony2k2 Buna ziua, Este vorba de copilul din prima casatorie al sotului meu. Am avut mereu probleme cu mama lui dar de cand s-a nascut si fiul nostru lucrurile s-au ... (vezi toată discuția)
Mai are vreo sansa reala un parinte al carui copil este alienat? againstPAS againstPAS Care sunt sansele reale ca tatal nerezident al carui copil este alienat sa mai poata avea relatii normale, firesti parinte-copil? Inteleg ca in alte tari, daca ... (vezi toată discuția)