avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor Un copil a angajat un avocat
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

Un copil a angajat un avocat

Nu sunt avocat, dar vreau sa va intreb daca vi se pare normal ca un utilizator al forumului care a dezvaluit ca e copil de 16 ani (nu dau numele sa nu-mi fie iar sters mesajul) a angajat un avocat sa supravegheze cercetarea unei plangeri penale pe care a facut-o?

Va face o surpriza parintilor si le va oferi cadou factura trimisa de avocat sau va plati onorariul in etichete de pachete de guma de mestecat?
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 17:28, 4 Decembrie 2014
Buna seara,
nu sunt avocat, dar cred ca sunt in masura sa raspund.
Eu stiu ca am dreptul la intimitate si fiecare dintre noi avem acest drept. Si eu o spun, daca atenteaza cineva la ea lupt pentru dreptul meu, indiferent cat de mic sau infim se pare altora.
Cont de Facebook sau e-mail sau orice ar fi el care contine informatii despre mine, persoana mea, familia mea sau anturajul meu este doar al meu...intimitatea mea si daca eu vreau sa le fac publice le fac, dar nimeni altcineva nu are dreptul asta.
Daca cineva, rau voitor, are acces la ele poate sa-mi aduca prejudici imaginii si persoanei mele, cat si celor cu care am avut contact prin aceste canale. Poate folosi informatiile pentru a ma santaja sau pentru a-mi face rau.

Acum cativa ani in urma, cand legea aceasta nici nu era prin gandul unora, o persoana rau voitoare mi-a spart adresa de e-mail, aceasta a avut acces la informatii privind persoana mea si compania la care lucram, precum si informatii cu privire la ea. Informatiile au fost folosite si au adus prejudicii companiei respective, cat si mie.
Am apelat la Politie si s-a rezolvat problema rapid. Slava Domnului, am intalnit niste oameni care au inteles si m-au ajutat. Bineinteles, am ramas fara loc de munca, desi eu nu am avut nici o vina decat folosirea unei adrese de e-mail si persoana respectiva a scapat fara nici o "zgarietura"

Stiu atatea cazuri, cate nu au fost mediatizate? Oameni santajati de alte persoane, oameni care s-au sinucis si lista poate continua. Am o prietena, care dupa ce a aflat ca sotul o insala a decis sa divorteze si sotul, plin de manie si razbunare, a spart adresele de mail personale si de la munca. Nu a gasit mare lucru, dar informatiile gasite le-a listat si a mers la Politie cu ele si i-a facut plangere, plus la inca cateva institutii, cum ca ar face evaziune fiscala. Nu vreti sa stiti ce a urmat, va spun rezultatul, si acum prietena mea este verificata si urmarita de Stat, desi nu s-a gasit nimic incriminatoriu. Oriunde lucreaza, sefii ei primesc un telefon cu privire la ea, plus o vizita la domiciliu o data la 5-6 luni.

Pun pariu, ca la oricare dintre noi daca cineva ar sparge acum...in acest moment...adresa de Facebook, Yahoo sau orice altfel de aplicatie prin care convorbiti cu alte persoane ati face orice numai sa stiti ca nu are nimeni acces la convorbiri sau informatiile respective.

Asa ca pentru baiatul respectiv...Esti brav si nu te lasa!
Pentru ceilalti impotriva lui sau a ceea ce face el...parerea mea personala este sa va puneti in locul lui si dupa sa judecati




Ultima modificare: Duminică, 30 Noiembrie 2014
Total Contabilitate, Contabil
Discuția trebuie privită sub două aspecte:

1. Valabilitatea contractului de asistență încheiat de minor - chiar dacă acesta are capacitate restrânsă de exercițiu, aș înclina spre valabilitatea acestuia, având în vedere obiectul acestui contract, prin care partea previne de regulă o pierdere sau o încălcare a unui drept al său, fiind din acest punct de vedere un contract de conservare sau cel mult de administrare.
Astfel, cred că nu are relevanță de unde va plăti onorariul și nici cuantumul acestuia.
Dacă minorul ar fi prejudiciat din acest punct de vedere și am admite că acel contract este unul de administrare, s-ar putea pune problema leziunii, ceea ce înseamnă că onorariul ar putea fi redus până la limita la care contractul a profitat minorului.

2. Cu privire la oportunitatea exercitării acțiunii penale pentru asemenea cazuri, sunt aproape convins că organele de urmărire penală vor da o soluție de neurmărire, aplicând principiul oportunității exercitării UP, consacrat expres în NCP.
Instituția similară soluțiilor de neurmărire/netrimitere în judecată întemeiate pe lipsa pericolului social este renunțarea la urmărire penală, expresie a principiului oportunității (constatarea inexistenței unui interes public în urmărirea unei infracțiuni), prev. de art. 318 cu ref. la art. 7 alin. 2 NCpp.
Criteriile de apreciere a interesului public (conţinutul faptei, modul şi mijloacele de săvârşire, scopul urmărit şi împrejurările concrete de săvârşire, urmările produse sau care s‐ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii – art. 318 alin. 1 NCpp) sunt asemănătoare cu cele prevăzute de art. 18 ind 1 Cp.

Probavil că acel avocat, de bună credință fiind îi va face cunoscute aceste prevederi minorului, înainte de a-i percepe cine știe ce onorariu... :)
Ultima modificare: Luni, 1 Decembrie 2014
Patrick_, utilizator
totalcontabilitate a scris:

Eu stiu ca am dreptul la intimitate si fiecare dintre noi avem acest drept. Si eu o spun, daca atenteaza cineva la ea lupt pentru dreptul meu, indiferent cat de mic sau infim se pare altora.
Cont de Facebook sau e-mail sau orice ar fi el care contine informatii despre mine, persoana mea, familia mea sau anturajul meu este doar al meu...intimitatea mea si daca eu vreau sa le fac publice le fac, dar nimeni altcineva nu are dreptul asta.
Daca cineva, rau voitor, are acces la ele poate sa-mi aduca prejudici imaginii si persoanei mele, cat si celor cu care am avut contact prin aceste canale. Poate folosi informatiile pentru a ma santaja sau pentru a-mi face rau.


Atâta timp cât publici în mediul virtual informații cu care ai putea fi șantajat, nu poți avea pretenția că ele vor rămâne 100% confidențiale. În fond, de ce ar trebui cacineva să publice informații pe care le vrea private pe internet? :)

E o mare confuzie pe care o fac oamenii privitor la acest „drept la intimitate”. :)

Vă voi da un exemplu dat de un judecător american de la Curtea supremă (nu știu dacă mai am link-ul la acel articol pentru a-l posta aici).
Marea lui dilemă era dacă o convorbire telefonică între două persoane, dintre care una se află într-un mijloc de transport în comun în timp ce vorbește la telefon, mai poate fi considerată privată? În final aduce argumente foarte pertinente în sprijinul ideii că atunci omul face în deplină cunoștință de cauză publică o anumită informație, nu se mai poate prevala de dreptul la intimitate.

Cam așa e și cu mediul virtual.
Dacă ai lucruri pe care consideri private, sau chiar intime, de ce ți neapărat să le publici pe net?

De altfel, avem și o hotărâre a CA Tg Mureș, prin care s-a admis că informațiile publicate pe FB sunt publice și nu private.

[ link extern ]

PS
Și eu pot să pun pariu că pentru cei mai mulți dintre „noi” nu ar fi chiar așa o mare tragedie dacă informațiile de pe conturle noastre de FB ar deveni publice, deoarece majoritatea oamenilor cu un minim nivel de educație și de cunoștințe nu postează acolo lucruri care le-ar afecta intimitatea. E adevărat că mai sunt și din cei care înțeleg altfel realitatea „virtuală”, dar sper ca aceștia să fie totuși cât mai puțini.
Ultima modificare: Luni, 1 Decembrie 2014
Patrick_, utilizator
Exista spargeri de conturi si spargeri de conturi, nu toate sunt la fel, functie de paguba produsa. De ex. pe lista FBI Most Wanted pentru criminalitate informatica sunt inalti militari chinezi, care au spart calculatoare ale industriei de aparare americane pentru ca asta este slujba lor pe care statul chinez i-a pus s-o faca. Si sunt spargatori de calculatoare care au furat milioane de dolari din conturile oamenilor.

In acest caz niste tineri au vrut sa faca o gluma altui tanar, asta e cel mai probabil scenariu si ar fi extrem de greu de dovedit ca ar fi avut intentia sa-i produca daune. Iar daca el a folosit parole ca 1234567 sau numele lui de familie sau numele lui mic si anul nasterii sau numele pisicii proprii, atunci el le-a oferit pe tava ocazia de a face acest lucru.
Stime domn , vad ca dumneavoastra sunteti unul impotriva tuturor care au postat comentarii la mesajul dumneavoastra . Hai sa le luam pe rand .
sI MULTUMESC TUTUROR CARE MI-AU LUAT APARAREA SI M-AU AJUTAT CU CATE UN SFAT ! vA MULTUMESC DIN SUFLET !

1). am 16 ani impliniti acum cateva zile , deci am drept de semnatura fara ca sa mai semneze parimti .

2). Doamna avocat , mi-a spus exact ce se poate intampla , dar fiind din Bucuresti , a zis ca este infractiune ca a vorbit dumneaei cu un procuror .

3). Am achitat , demult onoriul avocatului , Nu a fost unul imens .

4). Azi am fost la DIICOT pentru a depune mai multe cereri la dosar , si am vorbit cu domnul prim-procuror si mi-a zis ca este infractiune penala si ca se incadreaza la art 360 alin (1) , art. 362 si art 363 NCp . Si mi-a zis ca sa nu ma astept la inchisoare cu executare .. domnealui a zis ca ar fii de inchisoare cu suspendare .

5). Azi , in primul rand , am fost la DCCO pentru ca ma citasera ca sa dau declaratii in legatura cu plangerea depusa din septembrie la DCCO Bucuresti . Le-a fost transmisa lor . Sunt doi domni inspectori , foarte buni , foarte corecti . Mi-au zis acelasi lucru pe care mi l-a zis si procurorul DIICOT plus ca organele care au cercetat fapta prealabil sunt incompetente si au facut abuz in serviciu si oarecum din cele spuse de coruptie domnilor inspectori , au zis ca indradevar , fum fara foc nu iese .

6). Chiar am intrebat pe domnii inspectori daca intradevar , cercetarile sunt atat de costisitoare precum ziceti dumneavoastra . i mi-au zis ca nici gand de asemenea sume alocate pentru o asemenea cercetare . Eu detinand IP-urile celor care s-au conectat si mi-au facut atatea pe facebook , au zis ca in momentul acesta , mai e de facut decat ancheta pe reteaua de net ROMTELECOM . Plus ca am si martori care sustin faptul ca cei banuiiti de mine mi-au spart contul de facebook .

7). Domnii inspectori mi-au zis ca nu se pune problema ca fapta pe care au facuto sa nu fie un pericol social . In primul rand , mi-au zis ca eu chiar daca imi retrag plangerea de la dumnealor , dumnealor tot continua cercetarile i ii pedepseste . Si au zis , ca azi sparge un cont de facebook , maine mai sparge unul de e-mail si peste 1 an sparge un cont de banca .
Ultima modificare: Marți, 2 Decembrie 2014
ContSters327384, utilizator

Alte discuții în legătură

Infractiune informatica? ContSters327384 ContSters327384 Spargerea unui cont de facebook , stergerea , modificarea , restrictionarea accesului , accesarea , idroducerea , deterioarea , folosirea identitatii si ... (vezi toată discuția)
Pot să dau în judecată pe cineva care mă șantajează cu poze intime? menționez că nu știu cine este hackerul Pika2000 Pika2000 Sunt urmarita de o persoana care zice ca imi este vecin,mi-a spart toate chaturile wup si mess.Cum o pot opri? (vezi toată discuția)
Motivarea respingere contestatie ! ContSters327384 ContSters327384 Cum poate sa spuna o judecatoarea ca \\" insa nimeni nu il opreste pe petent a depune plangere la DIICOT \\" dar da decizie finala definitiva ? Sau Cum ... (vezi toată discuția)