Birou-De-Mediator a scris:
Atat procurorul DIICOT cat si inspectorii DCCO, au afirmat ca procurorul care a dat solutia in cazul de fata, cat si judecatorul care a dat hotararea, erau tinuti de lege sa isi decline competenta in favoarea organelor abilitate.
1. Afirmațiile celor doi nu au nici un fel de valoare juridică atâta timp cât nu sunt materializate printr-un act de procedură.
2. Faptul că un organ judiciar e „ținut de lege să își decline competența” dar nu și-o declină nu înseamnă în nici un caz abuz în serviciu cum am văzut că se încearcă a se spune aici.
Necompetența unui organ de urmărire penală sau a instanței penale trebuia să fie invocată în timpul procesului penal, conform regulilor de procedură penală și în termenele prevăzute.
După tipul necompetenței, se poate ca aceasta să fie acoperită prin neinvocarea ei în termenele prevăzute de lege.
Informațiile pe care le așteaptă în general cei care ridică diferite probleme aici trebuie să fie, din punctul meu de vedere, clare și strict argumentate juridic, fără prea multe influențe emoționale.
După cum spuneam, sunt foarte mici șanse ca pentru asemenea fapte (spargerea unui cont de FB care nu conține informații de interes public, sau care nu aparține unei persoane publice, sau dacă nu este vorba de un număr mare de asemenea fapte săvârșite de aceeași persoană) să se ajungă la o soluție de condamnare.
După părerea mea, ar fi mult mai simplu să se ceară despăgubiri pentru un eventual prejudiciu produs (dacă întradevăr se poate dovedi acest prejudiciu) în cadrul unui proces civil.