avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Discriminare religioasa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Discriminare religioasa

Buna ziua,

Intrebarea mea este ceva mai ciudata dar, sper, interesanta.

Conform legii (nu logicii :) ), refuzarea efectuarii unui serviciu religios pe considerente religioase reprezinta discriminare?

Ce date am:
1) Biserica Ortodoxa Romana este o institutie de utilitate publica, dar autonoma fata de Stat.
2) Discriminarea religioasă are loc atunci când cineva este refuzat la ............ servicii publice și facilități, precum și loc public pentru exercitarea lor și dreptul lor la libertate religioasă
3) In 2013 Guvernul Romaniei a decis ca religia este un serviciu public esential fara de care primariile nu pot functiona.

Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 20 Noiembrie 2014
Caligula, utilizator
Cel mai recent răspuns: Caligula , utilizator 19:06, 1 Iunie 2017
Referitor la nasi. Este bine de stiut rolul nasilor. Nu este doar un obicei nu este doar cineva care trimite cadouri, mai important este ca nasii sunt (ar trebui) responsabili, pentru viata copilului, atat in cazul unui deces a parintilor, cat si responsabili, pentru viata spirituala a copilului. Avand in vedere responsabilitatea nasilor pentru viata spirituala a copilului, este ilogic ca nasii sa fie atei..
tgeorgescu a scris:n
nRitualul este al bisericii, nu al statului. Ritualul prevede de secole ca un copil sa fie botezat de un crestin ortodox. Asta nu e treaba statului si nu constituie discriminare.n
nn

Exact asa! Nici nu inteleg de ce ar trebui spus preotului ca sunteti ateu...
Apoi: "Pecunia non olet!"
Nu cred ca ar conta religia parintilor daca vor sa il boteze.
Nu stiu daca exista canoane bisericesti care sa interzica asa ceva, dar legea este clara.
Preotul trebuie sa boteze copilul in rit ortodox.

Ar fi poate bine sa mergeti sa vorbiti la patriarhie cu consilierii juridici de acolo intrucat preotul nu cred ca cunoaste legea sau Constitutia...si de aici pot aparea confuzii...

Nu stiu daca exista contradictii intre lege si canoane dar Constitutia trebuie respectata...
tgeorgescu a scris:

Ritualul este al bisericii, nu al statului. Ritualul prevede de secole ca un copil sa fie botezat de un crestin ortodox. Asta nu e treaba statului si nu constituie discriminare.

pai daca punem problema asa, in familia mea de cand m-am nascut nu se vrea a se plati taxele. daca nu le platesc nu patesc nimic, conform spuselor dumneavoastra.. pentru ca nu e treaba statului ce decizii iau eu..
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Noiembrie 2014
Sylvian2010, utilizator
Caligula

Sub aspect religios este irelevanta plata de taxe si impozite.
Dati Cezarului ce este al Cezarului...si atat...as adauga eu...

Daca parintii doresc pot obtine hotarare judecatoreasca care sa fie respectata de organizatia religioasa ordodoxa.
Dar...sunt convins ca nu va fi cazul de proces in acest caz...daca comunicati cu consilierii juridici de la patriarhie care ar intelege cu siguranta situatia juridica.

Oricine are dreptul de a fi ateu, dar in egala masura are dreptul ca propriul copil sa fie botezat ortodox indiferent de propria sa credinta.
Este vorba de un drept fundamental.

Adica parintii pot sa decida ce religie va avea copilul.

Nasul este chiar irelevant ce religie are sau daca este ateu.

Daca am urma acest rationament ar trebui ca nimeni sa nu fie ortodox pentru ca daca se trage din daci si stramosii au fost pagani ar insemna ca nu ar avea dreptul...

Urmand acest rationament ar insemna ca nimeni nu ar avea dreptul de a-si schimba religia...si asa cum s-a nascut asa ar trebui sa ramana...

Sper ca ati inteles...

Un astfel de rationament este si intolerabil si faradelege...si neconstitutional...
Ultima modificare: Luni, 24 Noiembrie 2014
Gabriela Mihai, Avocat

Alte discuții în legătură

Drept si religie.... Marius Bote Marius Bote Bună ziua. Va punem oîntrebare mai delicata. Drept si religie. Un preot, refuza sa imi elibereze certificatul de Botez al nepotelului meu. Pentru un Botez ... (vezi toată discuția)
Sunt separat de concubina mea. copilul este la ea, e legal să-l boteze fără acordul meu și fără să mă înștiințeze? iuliana899 iuliana899 buna seara, as vrea sa va pun o intrebare. daca eu sunt separat de concubina mea, copilul fiind la ea, este legal ca ea sa boteze copilul fara acordul meu si ... (vezi toată discuția)
Copil botezat fara consimtamantul parintilor SPQRXXVII SPQRXXVII Buna ziua, as dori cateva sfaturi ...intr-o problema putin mai ciudata . Am aflat de curand ca fica mea de 7 ani a fost dusa la o anumita biserica si a fost ... (vezi toată discuția)