avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chirias la bloc , ce trebuie sa platesc.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chirias la bloc , ce trebuie sa platesc.

Buna seara, am inchiriat o garsoniera acum o luna in bucuresti.Am facut contract cu proprietarul dar nu legal. Toate bune si frumoase pana cand a venit factura la intretinere unde apare Cheltuieli cota-parte indiviza , am inteles ca este pentru intretinerea blocului,(becuri,reparatii,etc) ca si chirias sunt obligat sa platesc aceasta cota ? in contract scrie doar : Obligatiile chiriasului : sa suporte cheltuielile de intretinere care rezulta din folosinta exclusiva a imobilului pe toata durata contractului.multumesc
Daciana19 a scris:

Atata timp cat contractul nu este legal, deci nu este inregistrat la administratia financiara orice clauza din contract e doar apa de ploaie. Daca nu platiti intretinerea si plecati ce face proprietarul cu un contract neinregistrat la administratia financiara?


atata timp cat acel contract este apa de ploaie , la fel si proprietarul poate sa-l trimita retur pe chirias de unde a venit , fara a-i mai restitui vreo garantie (ca sigur exista una). in acest caz , chiriasul ce poate sa mai faca .
Oare proprietarul prefera sa restituie garantia sau sa plateasca o amenda la administratia financiara si impozitul pe venitul obtinut pe perioada derularii contractului?
Nu e corect ca chiriasul sa plateasca pe langa intretinere diverse fonduri de rulment, de reparatii,etc.
le va recupera orice "diverse" cheltuiei ,in ultima luna de chirie , sau in decursul derularii asa zisului contract apa de ploaie. acum ce faceti , va contaziceti :

"
Atata timp cat contractul nu este legal, deci nu este inregistrat la administratia financiara orice clauza din contract e doar apa de ploaie. Daca nu platiti intretinerea si plecati ce face proprietarul cu un contract neinregistrat la administratia financiara?"

pai daca nu este legal , cum poate se poate demonstra nelegalitatea?
Nu e corect ca chiriasul sa plateasca pe langa intretinere diverse fonduri de rulment, de reparatii,etc.


Doamna Mediator, intai cititi legea, iar dupa aceea dati "sfaturi" (in)utile, ce va pare dumneavoastra ilegal, legea spune ca este legal, luati de vedeti:

HG 1588/2007 Art. 24.— (1) In scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor Ia constituirea fondului de rulment. De regula, fondul de rulment se dimensioneaza astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului Ia nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul expirat, Ia nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata infIatiei, iar In cazurile asociatiilor de proprietari nou‐infiintate, pnin constatarea si insusirea experientei in domeniu a unor asociatii de proprietari echivalente ca marime.
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar, potrivit
hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, iar reintregirea fondului de nulment se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata. Pentru incasarea fondului de rulment, casienul asociatiei de proprietari elibereaza chitanta personalizata separata.
(3) In situatiiIe in care, prin contractul de inchiriere incheiat cu proprietarul, chiriasuI se obliga sa
participe Ia plata cheltuielilor curente ale condominiului in care locuieste, acesta va participa si Ia
formarea fondului de rulment.[
/b]
(4) Fondul de rulment incasat se poate restitui in situatiiIe de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca pnin actele de transmitene a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel, precum si in situatiile in care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului
executiv, Ia cererea proprietarului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In discutie era un contract de inchiriere neinregistrat. Legea se aplica doar la chirias? Sa respecte legea proprietarului apoi sa aiba pretentii de la chirias.

Alte discuții în legătură

Chiriașii plătesc fondul de reparații incluse în cheltuielile de întreținere? kikybaly kikybaly Bună seara, Aș vrea să știu dacă, conform legislației în vigoare, plata fondului de reparații și a fondului de rulment (cele incluse în cheltuielile ... (vezi toată discuția)
Fondul de rulment achitat de chirias sau proprietar? ndan57 ndan57 stie cineva daca si unde anume(articol lege)se arata in cazul unui apartament cu chiriasi cine anume plateste fondul de rulment in situatia in care acesta se ... (vezi toată discuția)
Penalizari la fondul de rulment danny78 danny78 De la inceput tin sa specific faptul ca eu inca nu locuiesc in apartamentul respectiv ( nu este trecuta nici o persoana la intretinere ). Este normal sa mi se ... (vezi toată discuția)