avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chirias la bloc , ce trebuie sa platesc.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chirias la bloc , ce trebuie sa platesc.

Buna seara, am inchiriat o garsoniera acum o luna in bucuresti.Am facut contract cu proprietarul dar nu legal. Toate bune si frumoase pana cand a venit factura la intretinere unde apare Cheltuieli cota-parte indiviza , am inteles ca este pentru intretinerea blocului,(becuri,reparatii,etc) ca si chirias sunt obligat sa platesc aceasta cota ? in contract scrie doar : Obligatiile chiriasului : sa suporte cheltuielile de intretinere care rezulta din folosinta exclusiva a imobilului pe toata durata contractului.multumesc
pai daca propietarul va respecta legea , chiriasul credeti ca va mai sta acolo ? eu zic ca nu , ca i se vor marii si lui taxele de chirie, daca e s-o discute toata lumea legal....
omul a cazut la o intelegere amicala cu chiriasul , i-a pus spatiu la dispozitie contra unui pret convenit de ambele parti....chiriasul insusindu-si atributiile care i se cuvin.
daca chiriasului nu-i convine situatia , de ce nu cauta alta chirie , dar legala...cu un pret pe masura .
nu tin partea proprietarului , dar nu vad normala situatia in care proprietarul sa plateasca impozit pentru un pret incasat din chirie , acesta micsorandu-i venitul.din 200 euro sa mai plateasca impozit si CAS ...mai ramane cu 2 lei , ca doar nu a inchiriat casa , sa-i faca bine lu' Gogu de pe strada .
deci...eu vad situatia mai clar ca dumneavoastra , chiriasul trebuie sa plateasca ce are de plata ...nu-i convine, sa fie sanatos, are de unde alege.

un sfat , initiatorului discutiei : obligati proprietarul sa inregisteze contractul , dar aveti grija ca sigur se vor si pretul si multe clauze , care va vor trage in jos daca nu le respectati , ca acel contract va devenii legal. , asa cum doriti .
justlower a scris:
Buna seara, am inchiriat o garsoniera acum o luna in bucuresti.Am facut contract cu proprietarul dar nu legal.

Cum adica ati facut contract dar nu legal? Daca v-ati inteles cu proprietarul sa va puna la dispozitie apartamentul si sa locuiti in el, este legala intelegerea. Proprietarul unui apartament are tot dreptul sa-l inchirieze, sa-l dea spre utilizare altei persoane...
Toate bune si frumoase pana cand a venit factura la intretinere unde apare Cheltuieli cota-parte indiviza , am inteles ca este pentru intretinerea blocului,(becuri,reparatii,etc) ca si chirias sunt obligat sa platesc aceasta cota ? in contract scrie doar : Obligatiile chiriasului : sa suporte cheltuielile de intretinere care rezulta din folosinta exclusiva a imobilului pe toata durata contractului.

Din moment ce spuneti ca 'in contract scrie..." inseamna ca aveti un contract scris, ceea ce este iar legal cu toate ca cineva poate sa puna la dispozitie apartamentul altcuiva si fara a face un document scris. Daca plec din localitate si o las pe soacra mea un an in apartamentul meu, nu sunt obligat sa inchei vreun contract.
Avand intelegerea cu proprietarul sa achitati "cheltuielile de intretinere", dumneavoastra trebuie sa platiti ceea ce se afiseaza luna de luna pe lista de plata indiferent de modul de repartizare a cheltuielilor de intretinere: pe cota indiviza, pe numar de persoane, pe consumuri...
Iar, asa cum mai sus s-a citat chiar articolul din lege, sunteti obligat sa platiti si fondul de rulment.
Doar in cazul unor cheltuieli mari de reparatii si investitii, puteti discuta cu proprietarul sa le suporte el pentru ca unele din acestea sunt pentru lunga durata.... Aici poate fi in discutie o lucrare de hidroizolatie a teraselor, o nreabilitare termica.....
In cazul unor mici repartii, uneori acestea se trec pe cheltuieli gospodaresti si sunt suportate de cel ce locuieste in luna respectiva indiferent ca este proprietar, chirias, ruda... Asa poate fi o repartie de cativa firfirei a interfonului, un geam spart, o lampa de iluminat pe hol, o desfundare a coloanei de scurgere...

Cat priveste legaliatate contractului de inchiriere, poate va referiti la faptul ca nu este inregistrat la finate iar proprietarul nu plateste impozitul pe venitul din chirie. Sigur ca este o sustragere de la obligatiile de plata dar contractul exista iar partile trebuie sa-l respecte asa cum s-au inteles intre ele. Pentru ca bugetul statului are nevoie de bani, puteti sa-l atentiinati pe proprietar sa declare contractul la fisc ori sa mergeti dv la finante cu contractul.
Daca doriti contractul declarat la fisc proprietarul sigur nu are nici o problema sa faca acest lucru, problema o sa fie tot la dumneavoastra, ca va trebui sa platiti impozitul. Sunt sigur ca atunci cand v-ati inteles cu proprietarul acesta a spus suma care o doreste "in mana", daca doriti sa decontati, sau sa declarati la fisc nu va ramane decat sa platiti diferenta si toata lumea o sa fie multumita si cu lacrimi pe obraz.
Impozitul se stabileste in sarcina celui care este beneficiar de venituri impozabile. Sumele incasate din chirii sunt venituri impozabile iar obligatia de a plati impozitul este a celui ce incaseaza banii.
Sigur ca intre proprietar si chirias se negociaza suma ca si celelalte clauze contractuale, iar oricare dintre parti poate solicita celeilalte parti modificare cuantumului chiriei si stabilirea ateia sau rezilierea contractului, din multe motive.
Este adevarat ca impozitul este achitat de cel care incaseaza banii, dar stim foarte bine ca sunt putine contractele declarate, iar cei care doresc decontarea sumelor platite la chirie, achita o suma mai mare decat cea pe care a cerut-o proprietarul, iar acesta declara chiria si plateste impozitul, suma pe care o doreste sa o primeasca drept chirie nu se modifica.
Este aceiasi problema cu lucrarile facute cu TVA sau fara, daca vine un meserias sa faca o lucrare si ii ceri factura, acesta creste pretul cu TVA-ul pe care il plateste.

Alte discuții în legătură

Chiriașii plătesc fondul de reparații incluse în cheltuielile de întreținere? kikybaly kikybaly Bună seara, Aș vrea să știu dacă, conform legislației în vigoare, plata fondului de reparații și a fondului de rulment (cele incluse în cheltuielile ... (vezi toată discuția)
Fondul de rulment achitat de chirias sau proprietar? ndan57 ndan57 stie cineva daca si unde anume(articol lege)se arata in cazul unui apartament cu chiriasi cine anume plateste fondul de rulment in situatia in care acesta se ... (vezi toată discuția)
Penalizari la fondul de rulment danny78 danny78 De la inceput tin sa specific faptul ca eu inca nu locuiesc in apartamentul respectiv ( nu este trecuta nici o persoana la intretinere ). Este normal sa mi se ... (vezi toată discuția)