avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chirias la bloc , ce trebuie sa platesc.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chirias la bloc , ce trebuie sa platesc.

Buna seara, am inchiriat o garsoniera acum o luna in bucuresti.Am facut contract cu proprietarul dar nu legal. Toate bune si frumoase pana cand a venit factura la intretinere unde apare Cheltuieli cota-parte indiviza , am inteles ca este pentru intretinerea blocului,(becuri,reparatii,etc) ca si chirias sunt obligat sa platesc aceasta cota ? in contract scrie doar : Obligatiile chiriasului : sa suporte cheltuielile de intretinere care rezulta din folosinta exclusiva a imobilului pe toata durata contractului.multumesc
Un chirias bea apa. Apa costa. Ea trebuie platita de cel care consuma. Simplu ....
Sustin intrebarea.Fara contract legal de inchiriere ,orice intelegere intre proprietar si chirias,este nula.Referitor la reparatii bloc,imbunatatiri bloc,zugraveli,schimbari conducte subsol...etc,plata o face proprietarul .E foarte important pentru proprietari sa se mai si intereseze cum si cu cine s,au facut lucrarile la bloc.Administratiile de la bloc sunt ca si primarii PSD,toti "fac,pentru ca pot"(unele dintre ele,asta ca sa nu mergem la proces ).

Mirela-Daciana Bistroi a scris:

Atata timp cat contractul nu este legal, deci nu este inregistrat la administratia financiara orice clauza din contract e doar apa de ploaie. Daca nu platiti intretinerea si plecati ce face proprietarul cu un contract neinregistrat la administratia financiara?

Mai cititi legea...referitor la cine si ce plateste..sunt chirias si inca consider ca legea prevede si drepturi si obligatii pe care trebuie sa le cunoasca fiecare locatar .Eu am vrut sa adun toti chiriasii fie la stat sau la particular din blocul in care locuiesc si sa formam o entitate care sa le sustina drepturile si chiar sa,i indrume .Dar cei ce conduc administratia,nu au fost de acord.In general cei ce conduc administratiile de proprietari sunt PSD,isti si nu suporta sa ii contrazici.Legea e facuta pentru catei,nu pentru dulai.Ca sa scape de lege isi fac repede un regulament intern...iar la sedinte zic ca tine si fac ca ei.Am fost protagonista unui "puci" de presedinte de asociatie de proprietari,dar cand am vazut cine candida(unul fost militian),caruia ii cunosteam foarte bine intentiile "militaresti",m,am lecuit si a ramas "etern " tot vechiul.

ContSters324606 a scris:

pai daca propietarul va respecta legea , chiriasul credeti ca va mai sta acolo ? eu zic ca nu , ca i se vor marii si lui taxele de chirie, daca e s-o discute toata lumea legal....
omul a cazut la o intelegere amicala cu chiriasul , i-a pus spatiu la dispozitie contra unui pret convenit de ambele parti....chiriasul insusindu-si atributiile care i se cuvin.
daca chiriasului nu-i convine situatia , de ce nu cauta alta chirie , dar legala...cu un pret pe masura .
nu tin partea proprietarului , dar nu vad normala situatia in care proprietarul sa plateasca impozit pentru un pret incasat din chirie , acesta micsorandu-i venitul.din 200 euro sa mai plateasca impozit si CAS ...mai ramane cu 2 lei , ca doar nu a inchiriat casa , sa-i faca bine lu' Gogu de pe strada .
deci...eu vad situatia mai clar ca dumneavoastra , chiriasul trebuie sa plateasca ce are de plata ...nu-i convine, sa fie sanatos, are de unde alege.

un sfat , initiatorului discutiei : obligati proprietarul sa inregisteze contractul , dar aveti grija ca sigur se vor si pretul si multe clauze , care va vor trage in jos daca nu le respectati , ca acel contract va devenii legal. , asa cum doriti .

Și eu sunt chirias la ICRAL.Reparațiile blocului le plătește proprietarul.Nu exista "contract nelegal",faceți unul legal ca sa puteți beneficia și de drepturi cf legii asociatiilor de proprietari 196/2018 .Altfel totul rămâne la "mica intelegere" adică deși aveți drepturi nu stați legal,deci nu beneficiați de drepturile chiriașului.




tot ce e legat de reparatii e obligatia proprietarului

Alte discuții în legătură

Chiriașii plătesc fondul de reparații incluse în cheltuielile de întreținere? kikybaly kikybaly Bună seara, Aș vrea să știu dacă, conform legislației în vigoare, plata fondului de reparații și a fondului de rulment (cele incluse în cheltuielile ... (vezi toată discuția)
Fondul de rulment achitat de chirias sau proprietar? ndan57 ndan57 stie cineva daca si unde anume(articol lege)se arata in cazul unui apartament cu chiriasi cine anume plateste fondul de rulment in situatia in care acesta se ... (vezi toată discuția)
Penalizari la fondul de rulment danny78 danny78 De la inceput tin sa specific faptul ca eu inca nu locuiesc in apartamentul respectiv ( nu este trecuta nici o persoana la intretinere ). Este normal sa mi se ... (vezi toată discuția)