@adriana_c
Mergand pe speta selectata de Dvs., observam ca:
1. Ati citat dintr-un rezumat facut de altcineva, nu din chiar textul deciziei Curtii, care spune altceva
2. instanta (Curtea de Apel) s-a referit la exclusivitate atunci cand a analizat de fapt clauza de ... confidentialitate. Si nu cred ca instanta este vinovata de confuzie, ci modul in care au fost redactate clauzele CIM: in loc ca obligatia de neconcurenta/exclusivitate sa aiba aceasta denumire, in CIM supus discutiei ea a fost denumita "clauza de confidentialiate". Or, tocmai aceasta clauza a fost considerata NULA de catre instanta. Citez din considerentele finale (sublinierile imi apartin):
Deşi neinvocată expres, Curtea reţine că societatea recurentă a antamat atât în cadrul acţiunii civile promovate pe rolul Tribunalului, cât şi în dezvoltarea motivelor de recurs, încălcarea de către intimat a clauzei de exclusivitate regăsite în conţinutul art. 8 din anexa nr. 1 la CIM al acestuia din urma.
Cu referire la aceasta clauză, Curtea reţine că libertatea părţilor sub aspectul negocierii CIM nu este absolută. Această libertate trebuie circumscrisă legii, ordinii publice şi bunelor moravuri. Din acest motiv, unele clauze sunt interzise în contractele ce materializează raporturi juridice de munca, ele neputând fi inserate în contractele de muncă, în caz contrar fiind nule de drept - art. 3 alin. (4) prin raportare la art. 38 C. muncii.
Intră în această categorie şi clauza de confidenţialitate prin care angajatul se obligă să nu lucreze în favoarea niciunui alt angajator în timpul liber (confuzie cu clauza de fidelitate/neconcurenta - nota H. Sasu) sau să nu fie acţionar/asociat la nicio altă societate comercială. Se încalcă astfel libertatea constituţională [art. 41 alin. (3) din Constituţia României] şi legală a muncii (art. 3 C. muncii), precum şi dreptul legal la cumulul de funcţii [art. 35 alin. (1) C. muncii].
Sesizând contradicţia existentă între clauza inserată la art. 8 din anexa nr. 1 a CIM al intimatului C.C.R. şi dispoziţiile legale sus-menţionate, Curtea a constatat nulitatea acestei clauze, cu consecinţa considerării acesteia ca nefiind incidenţă raporturilor juridice dintre părţile cauzei.
Detalii:
[ link extern ]