avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sfat juridic - titlu de proprietate incorect, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sfat juridic - titlu de proprietate incorect, prescriptie drept material la actiune

Intr-un topic mai vechi scriam:
"Mama mea a facut cere la primarie in termenul stabilit de lege sa-i fie restituit pamantul in sup .de 1.5 h,conform anexei 3 .Nu cunostem motivul dar comisia de fond funciar a eliberat un Titlu de propietate pe numele surori mamei mele in care a inclus si suprafata mamei mele.Sora mamei a facut act de vanzare cumparare cu fata ei si .......uite ca mama mea a ramas fara terenul care i s-ar fi cuvenit.
Am vorbit la primarie,primarul foarte amabil a cercetat actele si a constatat ca acea comisie a facut o ilegalitate ,drept urmare m-a sfatuit sa dau in judecata comisia si primaria va pune la dispozitia instantei actele care sa dovedeasca ca mama mea are dreptate si va fi repusa in drepturi.
Am actionat comisia si nepoata in judecata,comisia a recunoscut in scris ca s-a facut o eroare,dar acum nepoata invoca"exceptia de ordine publica a prescriptiei dreptului material la actiune,solicitand respingerea cereri pentru neformularea acesteia in termenul legal de prescriptie de 3 ani."


Dupa un an si doua luni vine si decizia:

Daca nu ai posibilitati sa iei avocat ,esti din oficiu "perdant".

Iata decizia la procesul de care vorbeam ,cu toate ca primaria a emis o hartie in care arata ca a gresit atunci cand a emis titlul de propietate doar pe NUMELE sorei mamei.
Pentru instanta nu a fost elocvent un raspuns oficial venit de la Primarie ,care este organ al statului ,cel care a eliberat documentul ,ci probabil doar chichite avocatesti sunt maximale in instanta.

03.11.2014 Hotarâre - nr.
respinge excepţiile invocate. Respinge acţiunea reclamantei. Admite-n parte cererea de intervenţie. Respiunge cererea de intervenţie privind constatarea dreptului de proprietate asupra terenului de 1000 mp, ca fiind lipsită de interes. Obligă reclamanta să-i plătească pârâtei, suma de 500 lei, iar intervenientei suma de 250 lei, cheltuieli de judecată. Cu apel în termen de 30 de zile de la comunikcare, ce se depune la Judecătorie. Pronunţată în şedinţă publică,3.11.2014



Primaria recunoaste ca mama a fost" omisa "din cauza volumului mare din acea perioada si instanta decide ca nu are dreptul.

BRAVO !!!

De facut apel nici vorba ,nu am bani.o sa le platesc cheltuielile de judecata,dar va intreb cum sa procedez sa trimit acest dosar la DNA.poate cei de acolo se vor sesiza si vor face lumina si in acest caz..

Multumesc
Ultima modificare: Marți, 9 Decembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Inteleg ca ati luat hotararea de pe situl judecatoriei, dar nu ati primit motivarea scrisa. Valorea bunului a depasit 100.000 si calea de atac e apelul. Urmeaza sa depuneti cererea asa cum e descrisa in Noul Cod de Procedura Civila citat mai jos.
Taxa de timbru e jumatate din cea platita pentru judecata fondului dar nu mai putin de 20 lei
(OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru) citat si mai jos
Parerea mea e sa depuneti deja cererea urmand sa depuneti motivele in termen de 30 de zile de la primirea hotararii. Nu au motive sa nu o primeasca si nici nu pot sa incerce „erori postale”
Art. 470: Cererea de apel (NCPC)
(1) Cererea de apel va cuprinde:
a)numele si prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau resedinta partilor.....
b)indicarea hotararii atacate;
c)motivele de fapt si de drept pe care se intemeiaza apelul;
d)probele invocate in sustinerea apelului;
e)semnatura.
(2) La cererea de apel se va atasa dovada achitarii taxelor de timbru.
(3) Cerintele de la alin. (1) lit. b) si e) si cea de la alin. (2) sunt prevazute sub sanctiunea nulitatii, iar cele de la alin. (1) lit. c) si d), sub sanctiunea decaderii. Lipsa semnaturii poate fi implinita in conditiile art. 196 alin. (2), iar lipsa dovezii achitarii taxei de timbru poate fi complinita pana la primul termen de judecata la care partea a fost legal citata in apel.
(4) Cand dovezile propuse sunt martori sau inscrisuri nearatate la prima instanta, se vor aplica in mod corespunzator dispozitiile art. 194 lit. e).
(5) ..... motivarea apelului se va face intr-un termen de aceeasi durata, care curge, insa, de la data comunicarii hotararii.
Art. 480: Solutiile pe care le pronunta instanta de apel
(1) Instanta de apel poate pastra hotararea atacata, situatie in care, dupa caz, va respinge, va anula apelul ori va constata perimarea lui.
(2) In caz de admitere a apelului, instanta poate anula ori, dupa caz, schimba in tot sau in parte hotararea apelata.

Articolul 23 (OUG nr. 80/2013)
(1)Cererile pentru exercitarea apelului impotriva hotararilor judecatoresti se taxeaza cu 50% din: .... b)taxa datorata la suma contestata, in cazul cererilor si actiunilor evaluabile in bani, dar nu mai putin de 20 lei.
Ultima modificare: Joi, 11 Decembrie 2014
ContSters336364, utilizator
Ceea ce vă sugerează D-l Traian21, referitor la „apel sau recurs”, termenul de 15 zile stabilit de instanță, etc. nu are nici un temei legal.

Nici nu am spus ca are temei legal. Este termenul stabilit de instanta pentru dreptul de a ataca hotararea judecatoriei cu recurs (?!) in cazul meu. Va pot trimite hotararea pe mail daca doriti sa vedeti si alte exemple de nerespectarea legii.
Sper sa fiu singurul caz in care niste cetateni supusi si ei legii, nu o respecta pentru ca legea nu are nici o putere asupra lor. Mi se pare explicabil. Pentru noi muritorii exista si zicala: „daca nu e si fudul, x nu e .... destul”. De deasupra legii se vede invers.
Traian21 a scris:

Este termenul stabilit de instanta pentru dreptul de a ataca hotararea judecatoriei cu recurs (?!) in cazul meu. Va pot trimite hotararea pe mail daca doriti sa vedeti si alte exemple de nerespectarea legii.


D-voastră v-ați judecat pe vechiul cod de procedură civilă când hotărârile de acest fel se atacau cu recurs îm 15 zile. Atunci era legal așa cum a procedat instanța.
Acum pe noul cod de procedură civilă hotărârea se atacă cu apel în 30 de zile de la comunicare.

Vă rog să nu mai induceți lumea în eroare înainte de a vă informa exct despre ce e vorba.
Aveți impresia că totul e un abuz și o ilegalitate, ceea ce nu e chiar așa.
buna seara,

Nu stiu in ce tara traim.Mama mea nu a primit nici un plic in toto timpul judecatei cu semnatura de primire,abolut nici unul.Toate le-am gasit in cutia postala.
Tot cu un avocat trebuie sa va consultati pentru a vedea daca s-au respectat toate procedurile, inclusiv citarea si comunicarea actelor de procedura. Aveti dreptul sa consultati dosarul din instanta impreuna cu avocatul. Mai aveti posibilitatea de a fi repus in termenul de apel, in caz ca acesta a expirat. Mai aveti destule sanse de care trebuie sa profitati acum! Poate ne tineti la curent cu ce ati rezolvat!

Alte discuții în legătură

Exceptia prescriptiei dreptului material la actiune johnny_1961 johnny_1961 Mama mea a facut cere la primarie in termenul stabilit de lege sa-i fie restituit pamantul in sup .de 1.5 h,conform anexei 3 .Nu cunostem motivul dar comisia ... (vezi toată discuția)
Explicare decizie luata de instanta privind lipsa calitatii procesuale pasive Costinel Burca Costinel Burca Sper ca am postat in locul potrivit , iar daca nu am postat unde trebuie , rog un moderator sa mute acest topic in locul cuvenit . As dori sa stiu si eu , ... (vezi toată discuția)
Plangere penala impotriva primariei pentru abuz in serviciu andutza_puishor andutza_puishor In ultimii ani, primaria a refuzat (invocand diferite motive - altele de fiecare data) cererile familiei mele de a elibera titlul de proprietate pentru un ... (vezi toată discuția)