avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sfat juridic - titlu de proprietate incorect, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sfat juridic - titlu de proprietate incorect, prescriptie drept material la actiune

Intr-un topic mai vechi scriam:
"Mama mea a facut cere la primarie in termenul stabilit de lege sa-i fie restituit pamantul in sup .de 1.5 h,conform anexei 3 .Nu cunostem motivul dar comisia de fond funciar a eliberat un Titlu de propietate pe numele surori mamei mele in care a inclus si suprafata mamei mele.Sora mamei a facut act de vanzare cumparare cu fata ei si .......uite ca mama mea a ramas fara terenul care i s-ar fi cuvenit.
Am vorbit la primarie,primarul foarte amabil a cercetat actele si a constatat ca acea comisie a facut o ilegalitate ,drept urmare m-a sfatuit sa dau in judecata comisia si primaria va pune la dispozitia instantei actele care sa dovedeasca ca mama mea are dreptate si va fi repusa in drepturi.
Am actionat comisia si nepoata in judecata,comisia a recunoscut in scris ca s-a facut o eroare,dar acum nepoata invoca"exceptia de ordine publica a prescriptiei dreptului material la actiune,solicitand respingerea cereri pentru neformularea acesteia in termenul legal de prescriptie de 3 ani."

Dupa un an si doua luni vine si decizia:

Daca nu ai posibilitati sa iei avocat ,esti din oficiu "perdant".

Iata decizia la procesul de care vorbeam ,cu toate ca primaria a emis o hartie in care arata ca a gresit atunci cand a emis titlul de propietate doar pe NUMELE sorei mamei.
Pentru instanta nu a fost elocvent un raspuns oficial venit de la Primarie ,care este organ al statului ,cel care a eliberat documentul ,ci probabil doar chichite avocatesti sunt maximale in instanta.

03.11.2014 Hotarâre - nr.
respinge excepţiile invocate. Respinge acţiunea reclamantei. Admite-n parte cererea de intervenţie. Respiunge cererea de intervenţie privind constatarea dreptului de proprietate asupra terenului de 1000 mp, ca fiind lipsită de interes. Obligă reclamanta să-i plătească pârâtei, suma de 500 lei, iar intervenientei suma de 250 lei, cheltuieli de judecată. Cu apel în termen de 30 de zile de la comunikcare, ce se depune la Judecătorie. Pronunţată în şedinţă publică,3.11.2014

Primaria recunoaste ca mama a fost" omisa "din cauza volumului mare din acea perioada si instanta decide ca nu are dreptul.

BRAVO !!!

De facut apel nici vorba ,nu am bani.o sa le platesc cheltuielile de judecata,dar va intreb cum sa procedez sa trimit acest dosar la DNA.poate cei de acolo se vor sesiza si vor face lumina si in acest caz..

Multumesc
Ultima modificare: Marți, 9 Decembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Văd că D-voastră faceți în continuare afirmații fără nici o legătură cu obiectul discuției.
De unde știți că era bine sau nu pentru cel care a inițiat acest topic să se vorbească despre ajutorul public judiciar?
Din câte văd persoana respectivă e mult mai interesată de activitatea și competența DNA decât de a-și rezolva problema cu acel teren.

Continuam inutil. i s-a recomandat sa ceara ajutor si i-am sugerat ca acesta se solicita in anumite conditii in fata instantei care va aprecia in functie de probe (venituri in primul rand). Ca dvs sau eu suntem mai destepti sau mai „expliciti”, nici macar pe mine nu ma interseaza
Nu inteleg ce aveti cu persoana ? Si eu sunt suparat pe viata asta dar nu ma ratoiesc la nimeni
Buna seara,

Va rog sa aveti rabdare pana maine si o sa va scriu intampinarea primariei la adresa mea in care am cerut sa se treaca si mama in titlul de proprietate.
O sa vedeti ca mama a fost nederptatita pentru ca ,din start am fost perdanti din lisa de avocat.
Va intreb doar daca nu incalc ceva legi sau regulamente daca va scriu asta pe forum.
Nu pot face nimic inca pentru ca nu a venit motivarea deciziei.Am sunat la judecatorie,inca nu a fost redactata.Am intes ca de cand vine (data poste din Bucuresti)mai am 30 de zile sa fac apel.Atunci voi posta pe forum si cei care cred cxa ma pot ajuta cu un sfat,o sa-i ascult.
Pana atunci o sa va "cruciti"cum este recunoscut intrun act oficial greseala facuta si recomanda ,,,,dar o sa vedeti maine ,ca nu-mi gasesc termenele juridice din intampinare.

Seara frumosa tuturos,

Renunt sa mai cer ajutor judiciar,

Inca un lucru ,Suntem o familie de oameni simpli,noi nu avem pregatire juridica,de aceea ne minunam si poate gresim.Acesta a fost scopul de a deschide acest topic,stiind ca aici sunt si oameni pregatiti care ne pot indruma.
Revin maine cu intampinarea primarie,doar daca nu este ilegal.
Buna dimineata,

A sosit si Intampinarea Comisiei de Fond Funciar ,cea care a eliberat Titlul de proprietate :

Domnule presedinte,

Subscrisa ,Comisia locala de Fond Funciar,in calitate de parat,reclamanta fiind ….formulam prezenta.

Intampinare

Fata de actiunea formulata de reclamanta impotriva subscrisei,prin care solicita pronuntarea unei hotarari prin care solicita modificarea titlului de prop….emis de com.jud.pe numele……,in sensul includerii reclamantei ,….ca titular a dreptului de proprietate alaturi de sora sa…..,prin care aratam ca suntem de accord-intrucat cererea este intemeiata,atat reclamanta cat si parata fiind mostenitoare ale autoarei ….mama reclamentei si paratei.(ambele solicitand dreptul de proprietate )si solicitam admiterea ei astfel cum a fost formulata.
In conf.cu prev legii 18/1991 reclamanta a solicitat prin cerea….reconstituirea dreptului de prop.a sup.de 1,50 ha ,teren ce ii revine de pe urma autoarei ,mamei sale.
Tot In conf.cu prev legii 18/1991 sora reclamantei a solicitat prin cerea….reconstituirea dreptului de prop.a sup.de 3,4 ha ,teren ce ii revine de pe urma autoarei ,mamei sale.
Astefel in urma cererilor ,Comisia de Fond Funciar …. A validat suprafata de 3,40 ha conf. hotararii nr.….anexa 3, a comisiei Judetene de Fond Funciar pe numele autoarei,mama recl amantei si paratei,cu doua mostenitoare,reclamanta si parata.
Ulterior a fost emis titlul de prop…...,unde din eroare materiala a fost trecuta decat …parata.
Atfel cum rezulta din cele mai sus mentionate ,atat reclamanta ,cat sora acesteia,au formulat cereri de reconst. a dreptului .de prop. ,suprf.solicitata a fost validata pe numele ambelor,in calitate de mostenitoare,insa din cauza volumului mare de activitate a subscrisei ,de la acea vreme,din greseala,Titlul cu nr…. a fost emis doar pe numele paratei,nefiind trecuta si reclamanta ,cum era corect.
Avand in vedere situatia de fapt si de drept descrisa mai sus,solicitam admiterea actiunii astfel cum a fost formulata si pe cale de consecinta,pronuntarea unei hotarari prin care sa dispuneti modificarea titlului de prop. Nr….emis de com de fond func in sensul includerii si reclamantei ca titular a drep.de prop.,indreptand in acest sens eroarea strecurata in acest titlu.
In drept: disp.legii nr 18/1991 a fondului funciar,cod procedura civila.

Domnului pres. al Judecat…….

sublinierile sunt facute de cei care au trimis intampinarea

de mentionat:

mama nu a semnat nici un act in care cedeaza dreptul ei unei terte persoane.
cand am primit intampinarea am crezut ca va fi clar si pentru instanta si vom castiga,dar dupa cum vedeti,am pierdut.
Inca nu a venit motivarea,dar cum soseste va scriu si cei care cred ca ma pot sfatui ,o sa-i ascult.

Multumesc,
Ultima modificare: Miercuri, 10 Decembrie 2014
johnny_1961, utilizator
Pentru mine era clar, inca de cand am observat cum v-a lucrat avocata (evident cu larga colaborare a instantei). In cazul meu (in care am fost talharit de propria locuinta prin metoda alba-neagra) am identificat si filiera, dar nu am avut nici o sansa.

Daca nu vrea judecatorul, nu vede „intreg adevarul” si foloseste slabiciunile legii (tertipurile pe care le permite legea). Nu e cazul sa precizez ca nu e nici prost si nici orb. Legea presupune ca: e de buna-credinta; cunoaste chichitele avocatesti, nu le foloseste si e capabil sa le excluda. Din pacate, la noi nu are valoare dovada contrara .... iar judecatorul nu e responsabil de consecintele deciziilor sale. ... Deloc si sub nici o forma

Poate si eu as profita de o „oportunitate” daca nu m-ar pedepsi legea. Suntem oameni, traim intre oameni de care mai avem nevoie si avem si noi nevoi umane.

In calea de atac veti vedea daca judecatorul face parte dintr-un „colectiv mai larg” sau e un „caz izolat, un independent - freelancer”. La mine a fost vorba de primul caz

Pana la final, pastrati-va increderea in justitie pentru ca oricum, buna sau rea, e de preferat situatiei cand am fi obligati sa ne facem singuri dreptate !

„Razbunarea e arma prostului”, „ura naste ura”, „puterea absoluta, corupe absolu!”, „pestele de la cap se impute”, „unde nu e cap, vai de picioare”, „fereste-ma Doamne de prieteni ca de dusmani ma feresc singur” etc, etc. Bafta!
johnny_1961 a scris:

Nu pot face nimic inca pentru ca nu a venit motivarea deciziei.Am sunat la judecatorie,inca nu a fost redactata.Am intes ca de cand vine (data poste din Bucuresti)mai am 30 de zile sa fac apel.Atunci voi posta pe forum si cei care cred cxa ma pot ajuta cu un sfat,o sa-i ascult.
.

Ori eu nu inteleg nimic din procedurile instantei, ori e o confuzie de termeni aici! Decizia ati primit-o, bun. Termenul de apel, ati zis cu citat din decizie, ca este de 30 de zile de la comunicarea deciziei. Ati facut apoi vreo cerere de lamurire a dispozitivului deciziei? Nu inteleg ce motivare a instantei asteptat, de la care sa curga un nou termen de apel?

Alte discuții în legătură

Exceptia prescriptiei dreptului material la actiune johnny_1961 johnny_1961 Mama mea a facut cere la primarie in termenul stabilit de lege sa-i fie restituit pamantul in sup .de 1.5 h,conform anexei 3 .Nu cunostem motivul dar comisia ... (vezi toată discuția)
Explicare decizie luata de instanta privind lipsa calitatii procesuale pasive Costinel Burca Costinel Burca Sper ca am postat in locul potrivit , iar daca nu am postat unde trebuie , rog un moderator sa mute acest topic in locul cuvenit . As dori sa stiu si eu , ... (vezi toată discuția)
Plangere penala impotriva primariei pentru abuz in serviciu andutza_puishor andutza_puishor In ultimii ani, primaria a refuzat (invocand diferite motive - altele de fiecare data) cererile familiei mele de a elibera titlul de proprietate pentru un ... (vezi toată discuția)