avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sfat juridic - titlu de proprietate incorect, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sfat juridic - titlu de proprietate incorect, prescriptie drept material la actiune

Intr-un topic mai vechi scriam:
"Mama mea a facut cere la primarie in termenul stabilit de lege sa-i fie restituit pamantul in sup .de 1.5 h,conform anexei 3 .Nu cunostem motivul dar comisia de fond funciar a eliberat un Titlu de propietate pe numele surori mamei mele in care a inclus si suprafata mamei mele.Sora mamei a facut act de vanzare cumparare cu fata ei si .......uite ca mama mea a ramas fara terenul care i s-ar fi cuvenit.
Am vorbit la primarie,primarul foarte amabil a cercetat actele si a constatat ca acea comisie a facut o ilegalitate ,drept urmare m-a sfatuit sa dau in judecata comisia si primaria va pune la dispozitia instantei actele care sa dovedeasca ca mama mea are dreptate si va fi repusa in drepturi.
Am actionat comisia si nepoata in judecata,comisia a recunoscut in scris ca s-a facut o eroare,dar acum nepoata invoca"exceptia de ordine publica a prescriptiei dreptului material la actiune,solicitand respingerea cereri pentru neformularea acesteia in termenul legal de prescriptie de 3 ani."


Dupa un an si doua luni vine si decizia:

Daca nu ai posibilitati sa iei avocat ,esti din oficiu "perdant".

Iata decizia la procesul de care vorbeam ,cu toate ca primaria a emis o hartie in care arata ca a gresit atunci cand a emis titlul de propietate doar pe NUMELE sorei mamei.
Pentru instanta nu a fost elocvent un raspuns oficial venit de la Primarie ,care este organ al statului ,cel care a eliberat documentul ,ci probabil doar chichite avocatesti sunt maximale in instanta.

03.11.2014 Hotarâre - nr.
respinge excepţiile invocate. Respinge acţiunea reclamantei. Admite-n parte cererea de intervenţie. Respiunge cererea de intervenţie privind constatarea dreptului de proprietate asupra terenului de 1000 mp, ca fiind lipsită de interes. Obligă reclamanta să-i plătească pârâtei, suma de 500 lei, iar intervenientei suma de 250 lei, cheltuieli de judecată. Cu apel în termen de 30 de zile de la comunikcare, ce se depune la Judecătorie. Pronunţată în şedinţă publică,3.11.2014



Primaria recunoaste ca mama a fost" omisa "din cauza volumului mare din acea perioada si instanta decide ca nu are dreptul.

BRAVO !!!

De facut apel nici vorba ,nu am bani.o sa le platesc cheltuielile de judecata,dar va intreb cum sa procedez sa trimit acest dosar la DNA.poate cei de acolo se vor sesiza si vor face lumina si in acest caz..

Multumesc
Ultima modificare: Marți, 9 Decembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
am inteles ca dupa decizie,trebuie sa vina motivarea deciziei apoi in termen de 30 de la primirea motivarii pot face apel,asa cred eu.
Astept motivarea sa vad de ce am piedut.
Repet: Va sugerez sa depuneti deja cererea, „apelul” sau „recursul”, la instanta care a pronuntat hotararea. Banuiesc ca ati citit-o pe internet la dosarele judecatoriei respective, unde scrie si numarul hotararii. E nevoie sa spuneti doar ce hotarare atacati si in ce temei legal. In codul de procedura civila (accesibil si pe internet) gasiti articolele privind apelul sau recursul. (daca nu e o cauza mai veche se aplica noul cod de procedura civila)

Vedeti ca: daca valoarea bunului in discutie este sub 100.000 de lei, calea de atac admisa este recursul (in acest caz se poate discuta si fondul cauzei= rejudecare a faptelor). Veti primi acasa (dupa catva timp de la depunerea cererii) o adresa de la instanta care va judeca (probabil Tribunalul judetean) cu termenul de judecata, incadrarea juridica, taxa de timbru ceruta, etc

Termenul de atac poate fi stabilit de instanta la 15 zile (nu la 30 de zile, nu cunosc si nu conteaza de ce) de la primirea (data postei) motivarii scrise (a hotararii motivate in fapt=adevarul retinut de instanta, si in drept=legile de care a tinut seama instanta). Pare complicat, dar nu e chiar asa greu daca cititi cu atentie textul legii (articolele din codul de procedura civila privitoare la recurs)
Daca nu va descurcati consultati un avocat.
03.11.2014 Hotarâre - nr.
respinge excepţiile invocate. Respinge acţiunea reclamantei. Admite-n parte cererea de intervenţie. Respiunge cererea de intervenţie privind constatarea dreptului de proprietate asupra terenului de 1000 mp, ca fiind lipsită de interes. Obligă reclamanta să-i plătească pârâtei, ........., suma de 500 lei, iar intervenientei suma de 250 lei, cheltuieli de judecată. Cu apel în termen de 30 de zile de la comunikcare, ce se depune la Judecătoria ......... Pronunţată în şedinţă publică,3.11.2014
am inteles ca trebuie sa vine motivarea si abia apoi sa fac apel,daca nu este asa .....s-a terminat....
Hotărârea D-voastră poate fi atacată cu apel în 30 de zile de la comunicare, adică 30 de zile de la data la care veți primi acasă hotărârea motivată, indiferent dacă ați participat sau nu vreo ședință de judecată sau la pronunțarea hotărârii.

Deci puteți aștepta să vi se comunice hotărârea, timp în care ar fi bine să luați legătura cu un avocat căruia să-i prezentați problema în detaliu și care să vă redacteze cererea de apel după ce veți primi hotărârea motivată.

Ceea ce vă sugerează D-l Traian21, referitor la „apel sau recurs”, termenul de 15 zile stabilit de instanță, etc. nu are nici un temei legal.
johnny_1961 a scris:

03.11.2014 Hotarâre - nr.
respinge excepţiile invocate. Respinge acţiunea reclamantei. Admite-n parte cererea de intervenţie. Respiunge cererea de intervenţie privind constatarea dreptului de proprietate asupra terenului de 1000 mp, ca fiind lipsită de interes. Obligă reclamanta să-i plătească pârâtei, ........., suma de 500 lei, iar intervenientei suma de 250 lei, cheltuieli de judecată. Cu apel în termen de 30 de zile de la comunikcare, ce se depune la Judecătoria ......... Pronunţată în şedinţă publică,3.11.2014
am inteles ca trebuie sa vine motivarea si abia apoi sa fac apel,daca nu este asa .....s-a terminat....


Va repet, daca aceasta hotarare ati primit-o acasa, vedeti stampila postei, aia conteaza, nu data pronuntarii! Termenul de apel se calculeaza de la data COMUNICARII hotararii, nu de la data pronuntarii hotararii! Dupa ce posta v-a adus hotararea cu regim de recomandata, si ati semnat, posta trebuia sa returneze la judecatorie dovada ca s-a comunicat hotararea catre dumneavoastra, adica cotorul avizului. Probabil asta se asteapta sa primeasca judecatoria.

E foarte sigur ca, desi hotararea sa fi fost pronuntata in 03.11.2014, ea sa fi fost expediata catre dumneavoastra dupa cateva zile. Vedeti care este data postei de pe stampila postei!. In functie de acesta data, e posibil sa fiti inca in termen!!!

Alte discuții în legătură

Exceptia prescriptiei dreptului material la actiune johnny_1961 johnny_1961 Mama mea a facut cere la primarie in termenul stabilit de lege sa-i fie restituit pamantul in sup .de 1.5 h,conform anexei 3 .Nu cunostem motivul dar comisia ... (vezi toată discuția)
Explicare decizie luata de instanta privind lipsa calitatii procesuale pasive Costinel Burca Costinel Burca Sper ca am postat in locul potrivit , iar daca nu am postat unde trebuie , rog un moderator sa mute acest topic in locul cuvenit . As dori sa stiu si eu , ... (vezi toată discuția)
Plangere penala impotriva primariei pentru abuz in serviciu andutza_puishor andutza_puishor In ultimii ani, primaria a refuzat (invocand diferite motive - altele de fiecare data) cererile familiei mele de a elibera titlul de proprietate pentru un ... (vezi toată discuția)